İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür. İhramın ise beyaz renkli olması gerekecektir. Erkekler başlarını açık tutarlar.
Soru: Hacda ihramın içine erkeklerde iç çamaşırı giyilmemesinin hikmeti nedir? Cevap: Çünkü ihrama giren bir kimse adeta kendisi için meşru olan, helal olan birçok şeylerden uzaklaşır. Onları yapmak ona yasak olur. Kefenini giymiş ve ölüye benzemiş gibi olur.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
İhrama giren kişiye muhrim denir. İhramla birlikte erkeklerin dikişli elbise giymeleri yasak olduğundan Türkçe'de ihrama girmek tabiriyle, hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış beyaz renkli dikişsiz dokumaya bürünmek anlaşılmış, bu kumaşlar da ihram veya ihramlık diye adlandırılmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar hac esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
Çorap ve ayakkabı giyilmesi de câiz değildir.
2- Kadınların hac veya umrede adet hallerini geciktiren veya öne alan ilaç kullanmaları caiz midir? Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur. Ancak adet geciktirici olarak kullanılan ilaçlar, çoğu zaman adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilir.
İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Hacca veya umreye niyetlenen kimsenin “mikat” denilen yerlerden itibaren, daha önce mübah olan bir takım fiilleri kendisine haram kılmasıdır. Dikişli elbise giymek, kokulanmak ve eşi ile cinsel ilişkide bulunmak bu yasakların başında gelir.
Kafirlere benzeme yasağından dolayı Müslüman erkek ve kadının kafirlere has elbiseleri giymeleri haramdır. Gayrimüslim ve facirlerin giyinme tarzından olmayan normal gündelik iç çamaşırlar ise ihtiyaç halinde giyilebilir, bunda bir sakınca yoktur. Bu hususta kadın erkek ayrımı olmaksızın ruhsat ve müsade vardır.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir. Ayrıca klima gibi rahatlatıcı cihazlardan yararlanması da caizdir.
İhramlı kişinin giymesi gereken terlik nasıl olmalıdır? Bu kimse ökçesi kemerli terlik giyebilir mi? İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer.
İhramsız hac ve umre yapılamadığından dolayı ihrama girilir. Bunun yanında; dünya zineti olan elbiselerden soyunarak; doğumu ve ölülerin diriltilmesini, mahşer yerini, hesap gününü, mizanı düşünmek, temiz olarak füyu-zatı ilahiyyeye nail olmak için ihrama girilir.
İsteğe göre eş yada diğer arkadaş/akrabayla odalama yapılabilir. Ancak aynı odada kalacak kişilerin aynı hac tipinde ve mahremiyette bir sakınca olmaması gerekir.
f) İhramlı iken saçları boyamak veya kına yakmak dem gerektirir.
Sigara zaten haram olduğu şekliyle Hacta da Sigara içmek çok yanlıştır, günahtır demiştir. Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Henüz ziyaret tavafını yapmadan âdet gören bir kadının öncelikle yapması gereken, temizleninceye kadar Mekke'de kalıp temizlendikten sonra tavafını yapmasıdır. Bu durumda ziyaret tavafını bayram günlerinden sonraya tehir etmesi bir ceza gerektirmez.
Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.
Muhammed "Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadının yanında mahremi olmaksızın 3 günlük veya daha fazla yol gitmesi caiz olmaz" buyurmuştur. Alimler bu hadis üzerine kadınların yanında mahremi bulunmaksızın hac yapamayacağını söylemekte.
Hac veya umre için ihrama giren kimse, ihramdan çıktığında kendi saçını kendisi kesmesi caizdir. İster erkek olsun ister kadın hüküm aynıdır. Bununla birlikte ihramdan çıkmak isteyen başka kişilerin de saçlarını kesebilir.
Kavga etmek, Münakaşa ve mücadelede bulunmak, Sövüp saymak, hakaret etmek, gönül kırmak.
İhram. İhram, Hac veya Umre yolculuğu sırasında Kâbe'yi ziyaret etmek için giyilen iki parça beyaz, dikişsiz düz kumaştan üretilmiş bir giysidir. %100 pamuk veya hafif havlu kumaştan üretilmiş olması tercih sebebidir. Giyimi oldukça rahattır ve Hac sırasında kaçınılmaz olan terlemenin daha iyi emilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri