Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır,
Mekke'den ayrılacakları güne kadar ibadet, tavaf, zikir, dua ve Kur'an okuma ile meşgul olurlar. Bütün işlerini bitirdikten sonra Mekke'den ayrılmadan önce “vedâ tavafı yapar”, böylece hac görevini tamamlamış olarak memleketine veya Medine'ye gider.
Telbiye hacda, bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atmaya başlamakla, umrede ise umre tavafına başlamakla kesilir. Mekke'ye ulaşınca, mümkünse boy abdesti veya namaz abdesti alarak, telbiye ile Kâbe'ye gidilir. Beytullah görülünce tekbîr ve tehlîl getirilerek dua edilir.
Hacı, evine geldiğinde hacı ziyaretlerine gidilir. Genellikle akşam yapılan hacı ziyaretlerinde gelen ziyaretçiler, hacının "Hacerül Esved" taşına elini sürmesi nedeniyle hacının avucunun içini öpüp, alınlarına koyarlar. Ziyaretçilere zemzem takımı içinde, zemzem suyu ile hacı yağı ve hurma ikram edilir.
Say: Safa tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safa ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder. Vakfe: Harem sınırının bittiği Arafat sınırının başladığı yerde hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde bir süre durmasını ifade eder.
İlgili 35 soru bulundu
Hacı adayı önce umre için ihrama girip umre vazifelerini yapar ve ihramdan çıkar. Günü gelince yeniden ihrama girerek hac vazifelerini yerine getirir. Temettu haccında kurban kesmek vaciptir.
Abdest alınır ve ihrama girilir. Daha sonra Kabe'nin etrafında Hacer-ül Esved'den başlayarak tavaf yapılır. Safa Merve tepeleri arasında Say ibadeti yerine getirilir. Kurban Bayramı Arefesi'nde öğleden sonra Arafat'ta vakfe yapılır.
Hacılar genelde yaşlı kişilerden oluştuğu için avuç içi öpülür. Buradaki anlayış kutlu emanetlere el sürülmesiyle ilgilidir.
HAC KURA SIRASI NE DEMEK? 2024 yılı hac kura çekimine katılan adaylar, e-Devlet üzerinden sonuçlarını görüntülüyor. Sonuçlarını sorgulayan hacı adaylarının yoğunluğu nedeniyle sıraya alınmasına hac kura sonuç sırası adı veriliyor.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke'de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer.
İlk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir. Buranın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzaam ziyaret edilir. Burada gerekli olarak ibadetleri yerine getirdikten sonra Peygamber efendimizin doğduğu eve gidilir.
Hac ibadetinin süresi, haccın türüne, hacca giden kişinin mali gücüne ya da bunun gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir.
Namazdan sonra kıbleye dönüp hac veya umreden hangisine niyet edecekse ona niyet eder. (Vekil ise falan kimse adına der) Ara vermeden 3 kere: “Lebbeyk, Allahumme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnnel-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
Dolayısıyla giderken, hem ibadetlerde aksama olmamalı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, istiğfar, tövbe bunun dışında Hayr ve hasenatta bulunma, hiç kimsenin kalbini kırmamalı, gidip gelinceye kadar orada beraber olduğu arkadaşlarla iyi geçinmeye dikkat etmesi hususu özellikle hatırlanması gereken hususlardır.”
Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir. Safa tepesinden başlanır ve 4 kez gidilir ve 3 kez dönülür. Sa'y, bu şekilde yapılır.
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
Kurasız Hac, Özel Vizeli Hac olarak da tabir ediliyor. Burada hacı adaylarının özellikle dikkat etmesi gereken nokta şu; kurasız hac ile hacca gidecek olan hacı adayları kura sırası bekleyenlerin hakkına girmiş olmuyorlar.
Hac yedek kontenjanları, kesin kayıtlarını gerçekleştirmeyen hacı adaylarının netleşmesi sonrası belirlenecek ve kayıt hakkı elde edecek. Kesin kayıt yaptırmayanların yerine hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıt alınacak.
İhrama girmenin esrarı ve hikmeti bulunmaktadır. İhram, dünya ziyneti olarak bilinen elbiselerden soyunmak anlamı taşır. İhram, doğumu ve ölülerin diriltilmesini, mahşer yerini, mizanı düşünmeyi, hesap gününü ve temiz fuyuzatı ilahiyyeye nail olmayı hatırlatır. İhram giymeden hac ve umre de yapılmaz.
İhramla birlikte erkeklerin dikişli elbise giymeleri yasak olduğundan Türkçe'de ihrama girmek tabiriyle, hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış beyaz renkli dikişsiz dokumaya bürünmek anlaşılmış, bu kumaşlar da ihram veya ihramlık diye adlandırılmıştır.
Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kurada adı çıkanlar ise 13-24 Mart tarihleri arasında kesin kayıt yaptıracak.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri