Hacer-ü'l Esved (Arapça: الحجر الأسود), Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler. İnanışa göre Mekke'nin kutsallığı Kâbe'den, Kâbe'nin kutsallığı da Hacer-ü'l Esved'den kaynaklanmaktaydı.
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved'in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim'in Kâbe'yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmektedir.
Camın içinde beyaz impaktit parçaları (şok dalgasından anında oluşan yarı kumtaşı) var, ancak yüzey her zaman son derece sağlam ve kabarcıklarla dolu. Bu nedenle, Taş muhtemelen obsidyendir, ancak oldukça elle parlatılmış taşlı bir göktaşı olması muhtemeldir.
Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan Hacer-ül Esved taşından zaman içinde kopan parçalar, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildi.
Kutsal topraklarda umre ve hac dönemlerinde müslümanların görüp, el sürebilmek için adeta birbirleriyle yarıştığı siyah taş anlamına gelen Hacer-ül Esvedin cennetten geldiğine inanılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Hacerul Esved Taşı Kabeye Gelenleri Fotoğraf.
HACERÜ'L ESVED TAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR
Yerden yaklaşık olarak 1.5 metre yükseklikte bulunur. Hafif kırmızı ve sarı damarcıkları olan oldukça parlak siyah bir taştır. Hacerü'l Esved, Arapça “siyah aş” anlamına gelmektedir. Hacer taş, esved ise siyah demektir.
Hacer-i Esved'e dokunamamak hiçbir surette tavafta bir eksikliğe sebep olmaz.
İslamiyette kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de bulunan ''Hacer-ül Esved'' taşının 4 parçası, İstanbul'da Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde yer alıyor.
Murad döneminde yine sel baskını sonucu yıkılmış ve yeniden onarılmıştır. Kâbe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır.
Hacerü'l-Esved Cennetten mi geldi? Kâbe-i Muazzamanın kapısının sol tarafında yer alan ve tavaf başlangıcı olarak kabul edilen Hacerü'l-Esved'in Cennetten getirildiği hakkında sahih hadisler mevcuttur. Evet, Hacerü'l-Esved'in Cennetten geldiği kesindir.
Hz. Âdem beş dağ (Tûr-i Sîna, Lübnan, Tûr-i Zeytûn, Cûdî ve Hirâ')dan getirilen taşlarla Beytullah'ı inşâ etti. Cebrâil Aleyhisselam, Hazreti Âdem'i (a.s.) Arafât'a götürüp, menâsik-i haccı (haccın amellerini) gösterdi.
- Hacerülesved´in kıyamet günü şefaatçi olacağı söyleniyor. Bunun cahiliye putperestlerinin putlardan şefaat beklemelerinden bir farkı var mıdır? - Bu taşın aynı zamanda Allah´ın sağ eli olduğu söyleniyor ve ona dokunanın Allah'ın elini sıkmış gibi olacağı söyleniyor. Bu taş öpülüyor da.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiği ifade edilen ve ana parçası Kâbe'de yer alan "Hacerülesved" taşının 4 parçası, yaklaşık 5 asırdır İstanbul'daki Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde muhafaza ediliyor. Bir diğer parça ise Kanuni Türbesinde.
Bu esnada kırılan Hacer'ül Esved iki, üç parçaya ayrıldı. Kaçırılan Hacer'ül Esved 21 yıl Karmatilerin elinde kaldı. Ardından Fatımi halifesi Mansur Billah'ın emri ile 951 yılında Mekke'ye iade edildi.
Hacıların tavaftan sonra burada ısrarla dua etmelerinden dolayı bu adla anılmıştır. Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
Evet o taşa ellemek öpmek çok sevap olabilir ama ellemeye çalışırken başkalarina zarar verecekseniz ellemeyin daha iyi ALLAH sizin ne niyetle gittiğinizi ne kadar o mübarek taşı öpmek istediğinizi biliyor.
islami kaynaklarda geçen bir bilgidir. buna göre, hacer-ül esved cennetten yeryüzüne transfer olduğunda bembeyazmış. ortalığı ışıl ışıl aydınlatıyormuş. güneş bile yanında sönük kalıyormuş. ancak günahkarlar ve adet gören kadınlar el sürdükçe kararmış, kapkara olmuş ve hacer-ül esved yani kara taş denmeye başlanmış.
Yezid'i halife olarak kabul etmeyen Mekkeliler Abdullah b. Zübeyr'e bey'at ettiler. Mekke'yi muhâsara eden Yezid'in ordusu yağlı fitiller atıp mancınıklarla taşa tutarak Kâbe'yi tahrip etti. Atılan bu taşlardan biri Hacerü'l-Esved'i üç parçaya böldü.
Osmanlı döneminin en özgün külliye mimarisi örneklerinden Sokullu Mehmet Paşa Camii, cennetten geldiğine inanılan Hacer-ül Esved'in 4 parçasını 5 asırdır muhafaza ediyor. Şehit Sokullu Mehmet Paşa Camii, Mimar Sinan'ın ustalık eserlerinden biri.
Kalsedon ve kuvars minerallerinin bir araya gelmesiyle oluştuğu bilinen doğal taş türüdür. İngilizcede "Agate" ismiyle bilinmekte olan Akik Taşı, Irmak taşı, ölümsüz taş ve yemen taşı olarak da anılmaktadır. Akik Taşı, Peygamber Efendimizin de mühür taşı olarak benimsediği bir taş olarak bilinmektedir.
Hicr-i İsmail, Kâbe-i Muazzama'nın kuzey cephesinde bulunan bir sahanın ismidir. İbrahim (a.s.)'in oğlu İsmail (a.s.) burada yetiştirilip himaye edildiği için de bu isim verilmiştir. Hicr-i İsmail, 131 cm. yüksekliğinde ve yarım daire biçiminde bir duvarla çevrilidir.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir. Akik taşı peygamber efendimiz tarafından kullanıldığı bilinen taş olma özelliğini taşır. Takan kişiye bereket, kazalardan korunma, kısmetin açılması gibi faydalar sağladığı ifade edilir.
Tavafta izdiham olduğu zaman Hacerülesved'in öpülmesi veya ona dokunulması için başkalarına eziyet edilmemesi gerekir. Bu durumda uzaktan işaretle istilâm etmek daha uygundur. Çünkü Hacerülesved'e dokunmak sünnet, başkalarına zarar vermekten kaçınmak ise vaciptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri