Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Yerel veya ata tohumu olarak da bilinen atalık tohum, atalarımızın geçmişte kullandığı ve hiçbir işlem görmeden yıllar önce olduğu gibi kalan doğal tohumdur. Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan ve genetiği değiştirilmemiş bu tohumlardan üretilen ürünlerden alınan yeni tohumlar bir sonraki yılın ekiminde kullanılır.
Kurağa ve sıcağa yüksek dayanıklıdır. Yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert ekmeklik buğday çeşitidir.
Yerel tohumu koruyan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden (Muğla Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seferihisar Belediyesi vb.) ücretsiz olarak veya kargo dağıtım bedeli karşılığında tohum edinebilirsiniz.
Son zamanlarda haber ajanslarında geçen ve 7 bin yıllık ata tohumu Siyez Buğdayı olarak iddia edilen buğdayın Latince adı Triticum Turgidumdur. Plinianum olan, halk arasında ise Peygamber Buğdayı veya Dallı Başak olarak ifade edilen, uzun boylu, kalın saplı yerel bir makarnalık buğday alt türü olduğu tespit edilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Ata tohumu olduğunu nasıl anlarız? Bu tohumun rengi, boyutu birbirinden farklı olabileceği için anlaşılması kolay değildir. Bu sebeple tohumun en az üç kere ekilmesi ve ona göre karşılaştırıp, kontrol edilmesi gerekir. Eğer bu ayrı ekimlerde aynı sonuç alınıyorsa bu tohum yerli ve kaliteli ürün demektir.
Ata tohumu ekmek yasak mı? Elinizde yerel bir çeşit var sertifikalı değil, ekebilirsiniz. Ürününüzü devletin resmi kurumları olan Lisanslı depolara / un fabrikasına / perakendeye her yere satabilirsiniz. Özetle yasak yok.
Ücretsiz atalık tohum talebinde bulunmak için WhatsApp İletişim Hattı (0533 814 33 37) ile veya www.tumturkiyeeksin.com adresinden talep oluşturulur ve ardından kargo ile belirtilen adrese gönderim sağlanır.
10 bin yıllık ata tohumu siyez Ardahan'da hayat buldu.
Buğday Derneği'nden Mehmet Gürmen, sertifikasız yani 'atalık' ya da 'köy popülasyonu' olarak tanımlanan tohumların satışının tamamen yasaklandığını teyit ediyor ve bu tohumların satışının sadece Tarım Bakanlığı'na bağlı enstitülerce tescil ettirilip satışının mümkün kılındığını belirtiyor.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar.
GDO'lu hibrit tohumdan elde edilen ürünler, buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Bu durumun sebebi, tohumların genetiğine saklama ömrünü arttıracak müdahalelerin yapılmış olmasıdır.
Ata tohumu genel olarak tarım markaları tarafından temin edilir.
Bir takım baskılar nedeniyle belki, 2006 yılında dünyada pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de çıkartılan 'Tohumculuk Kanunu' ile çiftçinin yerel tohumları ve bunlardan ürettiği fideleri, çiftçiler arasında değişime açık olmakla birlikte satışı yasaklandı.
*Ayrıca sapları kalın olduğu için diğer buğdaylara göre saman farkı oluyor, diğer buğdaylar dekara 350 kilogram saman verirken bu ata tohumunda ise 1,5 ton saman veriyor ve buda ülke ekonomisine destek sağlıyor.
"100 ton kavılcayı üreticimize vermeyi planlıyoruz" Geçen yıl kuraklığa rağmen dönümde yaklaşık 150 kilogram verim aldıklarını, bu yıl ise yağışların da etkisiyle dönümde 200-250 kilogram verim beklendiğini söyleyen Cineviz, "Önümüzdeki yıl hem üretimi hem üreticiyi artırmayı planlıyoruz.
Bununla birlikte ata tohumunu, yerel tohumu koruyan STK'lardan ve belediyelerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Tohumların uzun süre saklanabilmesi için kuru, serin ve ışık almayan bir ortamda tutulmaları gerekmektedir. Güzelce kurutulan tohumlar kısa süreli saklama için bez keselere konarak etiketlenir ve ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda saklamaya alınır.
Tarih öğretmeni Ayhan Atalay'ın 1993 yılında kurduğu ve bugün oğulları Yekta ve Artam Atalay ile birlikte yönettiği aile şirketi olan Ata Tohumculuk, Türkiye'de hububat ürünlerinde tohum ıslahı yapan bir kaç firmadan birisi.
AKP hükümeti 2006 yılında çıkarılan 5555 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile standardizasyon sorunu yarattığı gerekçesiyle yerel tohumların satışına yasaklama getirdi.
Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak. Eğer tohumların imhasına karar verilirse, Bakanlık imha edecek ancak masrafları çiftçi ödeyecek.
Bu tohumların bir kısmı Gen Bankası'nda koruma altına alınırken, bir kısmı da Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarca kimyasal ve genetik analizlere tabi tutularak sınıflandırıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda üretilen ürünler “Ata Tohum” markasıyla Migros mağazalarında tüketiciyle buluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri