317'de (930) Karmatî lideri Ebû Tâhir el-Cennâbî Mekke'de yaptığı katliam ve yağma sırasında Hacerülesved'i yerinden sökerek Hecer'e götürmüştür. Böylece Kâbe uzun bir süre Hacerülesved'siz kalmış, ancak hacılar tavaf esnasında Hacerülesved mevcutmuş gibi bulunduğu yeri istilâm ederek (aş.bk.) tavaflarını yapmışlardır.
Karmatiler Devletine. Karmatiler, 930 yılında Mekke'yi işgal edip, Kabe'den Hacer-ül esved taşını çalmıştır. 22 yıl boyunca Müslümanların hac ibadetini engellemeye çalışmışlar, hacca giden kafilelerin yollarını kesip, saldırılar gerçekleştirmişlerdir.
Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan Hacer-ül Esved taşından zaman içinde kopan parçalar, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildi.
İnanç Deylemî'nin Enes'ten rivayet ettiğine göre, İslâm Peygamberi şöyle demiştir: "Hacer-ü'l Esved, Allâh'ın sağıdır/sağ elidir, bu taşa el süren kimse, Allah'a isyan etmeyeceğine dair biat etmiş/söz vermiş olur." Günümüzde bu ifadenin mecaz/metafor bir ifade olduğuna inanılır.
Selim'in kızı Esmehan Sultan tarafından 1570'li yıllarda yaptırıldı. Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin onarımı sırasında Hacer-ül Esved taşının bulunduğu havza alanı restore edilirken taştan kopan 10 santim büyüklüğündeki parçalar İstanbul'a getirildi.
İlgili 23 soru bulundu
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved'in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim'in Kâbe'yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmekte.
Bu esnada kırılan Hacer'ül Esved iki, üç parçaya ayrıldı. Kaçırılan Hacer'ül Esved 21 yıl Karmatilerin elinde kaldı. Ardından Fatımi halifesi Mansur Billah'ın emri ile 951 yılında Mekke'ye iade edildi.
1980'de Kopenhag Üniversitesi'nden Elsebeth Thomsen , Taş'ın yaklaşık 6000 yıl önce Wabar'a düşen parçalanmış bir göktaşının çarpmasından kaynaklanan bir cam parçası veya çarpma taşı olabileceğini öne sürdü. Bu çarpma bölgesi, Mekke'nin 1.100 km doğusunda yer alan Rub'al Khali Çölü'nde bulunuyor.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
- Hacerülesved´in kıyamet günü şefaatçi olacağı söyleniyor. Bunun cahiliye putperestlerinin putlardan şefaat beklemelerinden bir farkı var mıdır? - Bu taşın aynı zamanda Allah´ın sağ eli olduğu söyleniyor ve ona dokunanın Allah'ın elini sıkmış gibi olacağı söyleniyor. Bu taş öpülüyor da.
Hacer-i Esved'e dokunamamak hiçbir surette tavafta bir eksikliğe sebep olmaz.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Hacıların tavaftan sonra burada ısrarla dua etmelerinden dolayı bu adla anılmıştır. Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
Hacerü'l Esved taşı, 30 santimetre civarında bir çapa sahip olan oval bir taştır. Rengi çok koyu bordodur. Siyaha yakın bir tonda olması nedeniyle "siyah taş" anlamına gelen hacerü'l esved adıyla anılır. Kabe'nin duvarında, yerden 1,5 metre kadar yükseklikte bulunur.
İslamiyette kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de bulunan ''Hacer-ül Esved'' taşının 4 parçası, İstanbul'da Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde yer alıyor.
Rivayetlere göre Hz. Âdem, cennetten çıkarıldıktan sonra Hz. Havva ile yeryüzünde buluşması sebebiyle Allah Teâlâ'ya şükretmek için, cennette iken ibadet maksadıyla etrafını tavaf ettiği nurdan sütunun kendisine yeniden verilmesini ister ve ardından Allah Teâlâ'nın emriyle Kâbe'yi inşa eder.
İşte bugün Hacer-ül Esved diye bilinen siyah taş odur. Sonra Nuh tufanında bina kumlar altında uzunca bir süre gizli kalır. Hz. İbrahim Allah'ın emri ile Kabe'nin bulunduğu yere gider.
Sayıları Ne Kadar? Kaynakları Ne? Kabe'nin altında yatan peygamberler İsmail AS İsmail AS, Kabe'nin altında yatan peygamberler arasında gösterilir.…
Hacer-ül esved taşı kabe tavafının başlama noktasıdır. Bismillahi Allahu ekber diyerek tavafa başlanır ve 7 ader tavaftan sonra tekrar bu noktada biter. Taşın cennetten beyaz olarak indirildiği, 8 adet olduğu ve günahkarların elleyip öpmeleriyle zamanla karardığo rivayet edilir.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiği ifade edilen ve ana parçası Kâbe'de yer alan "Hacerülesved" taşının 4 parçası, yaklaşık 5 asırdır İstanbul'daki Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde muhafaza ediliyor. Bir diğer parça ise Kanuni Türbesinde.
Hz. İbrahim tarafından tekrar inşa edilen Kabe'nin son imarı 1629 yılında 4. Murad Han tarafından yaptırılmıştır. 2- Rükn-ü Yemani : Kabe'nin Yemen'e bakan köşesşne verilen isimdir.
Hacerül Esved taşının en büyük parçası Süleymaniye Camii'nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman türbesinde bulunuyor. Türbe kapısının üzerindeki saçağın altında yer alan parça 5 cm büyüklüğündedir. Mimar Sinan tarafından sikke şeklinde kesilerek yerleştirilmiştir. Altıncı parça ise Edirne Eski camide bulunuyor.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
Hz. İbrahim oğlu İsmail'in de yardımıyla Kabe'yi taştan, çamursuz, alçısız, çatısız ve damsız inşa etti. Hz. İbrahim'in inşaatından sonra Kabe, bazı kabileler tarafından tamir edilmişse de, Kureyşliler bazı nedenlerden dolayı harabe haline gelen Kabe'yi yıkıp yeniden inşa ettiler.
Abdülkādir el-Kürdî, III, 311) olarak zikretmektedir. Abdullah b. Zübeyr'in, İbn Abbas'tan farklı olarak Hacerülesved ve Kâbe kapısı arasına değil onun arka taraftan simetriği olan bu yere “mültezem” dediği rivayet edilmektedir (Ezrakī, I, 247; ayrıca bk. MÜLTEZEM).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri