Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır.
Birçok derde deva olan ve yüksek rakımda yetiştiği için kendine has tadı olan Küreci bademi, şifa kaynağı olarak da biliniyor.
Vairo Badem Kaç Rakımda Yetişir
Vairo badem ağacı 400 metre rakım ve 1500 metre rakım arasında yetişebilen bir badem çeşididir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur. Vairo badem fidanı için en ideal alanlar güneye bakan hafif meyilli ve sus tutmayan arazilerdir.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Cevap: 300 rakım ile 1500 rakım arası yetişir efendim.
İlgili 41 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
-Verime Geçmiş Bir Yarıbodur Ferragnes Badem Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Badem fidanı tarlada ağaç başı 20-50 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
5 Adet Tüplü Badem Fidanı Ferragnes Yüksek Verimli,Soğuk İklime Dayanıklı,Bodur.
Ferragnes Badem, diş bademi grubundadır. Yani bu bademlerin diş ile kırılması oldukça kolaydır. Badem tesislerinde bulunması gereken en önemli badem çeşitlerindendir. Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Balıkesir'de yetiştirdiğimiz yerli Ferragnes bademi, incekabuklu ve el ile çok kolay kırılabilen bir badem çeşididir. El bademi olarak da bilinir. İri ve içi doludur. En önemli özelliği kabuğunun çok ince olup el ile kolayca kırılmasıdır.
Buda 1 dönüm araziye 23 tane badem fidanı dikilmesi normal olandır. Badem ağacının çok sık ekilmesi verim düşüklüğüne neden olur. Bazen de fidanların gelişimini etkiler. 1 dönüme kaç badem ağacı dikilir sorusuna cevap olarak yaklaşık 20 ila 27 fidan arasında bir sayı verilebilir.
Ferragnes Badem Fidanı Fiziksel Özellikleri
Fidan Boyu: Ferragnes badem fidanlarının boyu 60 cm ile 80 cm arasındadır.
Ferragnes bademi,ferraduel bademi ve ferrastar bademi bahçelerde birbirlerinin tozlayıcısı olarak kullanılmaktadır.Burda bahçelerde ana çeşit olarak ferragnes badem fidanı tozlayıcı olarak ise 8 e bir veya 9 abir oranında ferraduel veya ferrastar badem fidanı kullanılmaktadır.
Ferragnes badem çeşidi, de Ferraduel ile aynı gün olan 16 Mart itibari ile Pembe tomurcuk, 20 Mart tarihinde ilk çiçeklenme, 24 Mart tam çiçeklenme ve 31 Mart çiçeklenme sonu olarak kayıtlara geçmiştir.
Meyve yapısı:İri , gösterişlidir.İkiz meyve oranı sıfırdır.İç randıman asgari %40 dır.Çağla halinde ticari tür değildir. Kabuğu kolay kırılır.
Badem Fidanı FERRAGNES : Fransa orjinli bir çeşittir. Dallanma seyrektir. Çabuk meyveye yatar. Bol ve kararlı ürün verir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Bu nedenle bademin ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Ege Bölgesinde bulunan Datça Yarımadasının badem yetiştiriciliği olarak en önemli bölge olduğu bilinmektedir. Ülkemizde Datça dışında badem yetiştirilen pek çok bölge ve il bulunmaktadır.
Buna ulaşmanın en etkili yolu ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Sert kabuklu meyveler, topraktan daha çok besin maddesi kaldırır. Bademin ihtiyacı olan besin maddelerinin miktarınca verilmesi, pazar değeri yüksek mahsul elde edilmesinin yanı sıra bir sonraki yılda verimin devamlılığına da katkı sağlanmaktadır.
Klasik anaçla üretilen badem fidanları dikimden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verim 7 yaşını geçtikten sonra başlar.
Ülkemizde her yerde yetiştiriciliği yapılan badem bakım ve yetiştiriciliği kolaydır. Badem ağacının kaç yıl yaşayacağı fidanın anacına bağlı olmakta olup ortalama bir badem ağacının ömrü 25-60 sene olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri