Dünyanın birçok yerinde mekan bulan “Yedi Uyurlar İnanışının” Anadolu'daki en önemli merkezi Tarsus'taki “Eshab-ı Kehf Mağarası'dır.” Tarsus'un, 12 km. kuzeyinde Dedeler köyünde, Encülüs Dağı'nın eteklerinde bulunan mağara Hristiyan ve Müslümanlarca kutsal bir ziyaret yeri olarak kabul edilir.
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası - Mersin
Mağaraya 15-20 merdivenle inilir. Eshab-ı Kehf Mağarası'na ait bir efsane halk arasında anlatılır.
Ashâb-ı Kehf (Arapça: أصحاب الكهف) veya Yedi Uyurlar, Hristiyanlık ve İslamiyet başta olmak üzere dünyanın değişik kültürlerinde anlatılan, halkını terk ederek Efes şehrinin (günümüzde Selçuk, İzmir, Türkiye) dışındaki bir mağarada saklanan bir grup Romalı gencin hikâyesidir.
Zaten Dünya genelinde 33'den fazla Ashab-ı Kehf''in yaşandığına inanılan mağara bulunmaktadır. Bunların 4 tanesi Türkiye'dedir. Yapılan araştırmanın sonucunda Ashab-ı Kehf olayı sadece Müslüman aleminde değil, Hristiyan, Hindu inanç sisteminde de yer alır.
Eshab-ı Kehf (Kahramanmaraş) [2015]
İlgili 17 soru bulundu
Eshab-ı Kehf, mitolojik tanrılara inanışın gücünü kaybettiği dönemde, tek tanrıya inandıkları için eziyet gören Hristiyan 7 gencin sığınıp, 309 yıl uyuduğu mağara.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde bulunan ve dünyada 33 şehirde, Türkiye'de ise 4 yerde bulunduğu belirtilen "Yedi uyurlar" olarak da adlandırılan Ashab-ı Kehf kimi yurttaş için umut kapısı kimileri için de tarihi bir mekan atfetmesi itibari ile yoğun ilgi görüyor.
Her ne kadar Ashab-ı Kehf'in kimler olduğu ve hangi dönemde yaşadıkları net olarak ifade edilmese de Hz. Peygamber ile Hz. İsa (as) arasında yaşadıkları ve İsa (as)'ın dinine tabi olan kimseler oldukları anlaşılmaktadır.
Hiç şüphesiz bu konunun çok işlenmesinin en önemli sebebi, Kur'ân-ı Kerîm'de yer almış olmasıdır. Emîn tarafından kaleme alınmış olan Ashâbü'l-Kehf ve'r- Rakîm'dir.
Erenay, Ashab-ı Kehf gençliğinin, inanç ve ideal sevdası için mücadele ettiğini, tarihte de olayları ve mucizeleriyle ölümsüzleştiğini ifade ederek, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş'un uyuduğu sırada 309 yıl boyunca kapılarında bekleyen köpekleri Kıtmir'in davranışının da "Allah' ...
Kur'an-ı Kerim'de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf'ten bahsedilir. Kehf Sûresi'nin, 18. ve 25. ayetlerinde, "Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar." denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.
Tarsus'ta yaşamış Dakyanus putperest bir kraldı. Dillere destan zalimliği hala örnek gösterilir.
Yedi Uyurlar Efsanesi
Farklı kaynaklarda farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus'tur.
Onlar mağaralarında üç yüzyıl ve buna ilâveten dokuz yıl kalmışlardır. (Bazıları) onların mağaralarında üç yüz yıl kaldı(ğını) söyledi, bazıları da buna dokuz yıl daha ilâve etti. Bu gençler mağarada 309 sene uykuda kaldılar. Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
Ashab-ı Kehf kıssası, İslam inancında önemli bir sembolik anlama sahiptir. Hikaye, Allah'ın kudretini ve inananlara olan merhametini anlatır. İnançları uğruna zulme direnen ve Allah'a sığınan Ashab-ı Kehf, imanın gücünü ve insanın Allah'a olan bağlılığını temsil eder.
284-305 imiş. Hristiyanlara yönelik zulmün başladığı ve Ashab-ı Kehf'in mağaraya kaçışı M.S. 303 yılında yaşanmış. 309 sene uyudukları zaman tarih 612, yani Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında uyandıkları anlaşılıyor. - Uyandıkları zaman İslâm'ın ortaya çıkışından, yeni bir Peygamber'in gelişinden ve Hz.
Gaius Messius Quintus Traianus Decius (d. 201 civarı - ö. Haziran 251), (249 - 251) yılları arası Roma İmparatoru. Saltanatının son yılında, her ikisinin de öldürüldüğü Abrittus Savaşı'na kadar oğlu Herennius Etruscus ile müşterek imparatorluk yapmıştır.
Sûre, adını; ilk defa dokuzuncu âyette olmak üzere,birkaç yerde geçen “kehf ” kelimesinden almıştır. Kehf, mağara demektir. Sûre de temel konu olarak, inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan gençlerin mucizevî hâlleri, ayrıca Hz. Mûsâ ile Zülkarneyn konu edilmektedir.
Surede, inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan ve Ashab-ı Kehf (mağara arkadaşları) olarak isimlendirilen Romalı gençlerin yaşamı, Musa'nın yaşadığı olaylar, Zülkarneyn ve Yecüc ve Mecüc konuları anlatılır.
Bir mağarada yıllarca uyuduktan sonra tekrar uyandıkları Kur'ân-ı Kerîm'de haber verilen arkadaş grubu. Kur'ân-ı Kerîm'in on sekizinci sûresi.
Kehf Suresi, 17. ayet: (Onlara baktığında) Görürsün ki, güneş doğduğunda mağaralarına sağ yandan yönelir, battığında onları sol yandan keser-geçerdi ve onlar da onun (mağaranın) geniş boşluğundalardı. Bu, Allah'ın ayetlerindendir.
Kur'an'da Ashab-ı Kehf, Anadolu'da halk arasında Eshab-ı Kehf, Araplar arasında Ehlü'l- Kehf ve Hıristiyanlar arasında “Yedi Uyuyanlar/Yedi Uyurlar” olarak bilinen kıssa, tarihten günümüze çeşitli yorum ve anlatılarla farklı kültür ve medeniyetlerin izlerini taşıyarak güncelliğini korumuştur.
hristiyanlığın ortaya çıktığı ilk dönemlerde, roma imparatoru decius'un (dakyanus) zulmünden kaçıp mağaraya sığınan yedi uyurları konu edinen bu süryani miti, ne tevrat'ta ne de incil'de geçmemesine rağmen, kuran'da geçiyor; üstelik de bir sureye adını verecek kadar önem atfedilerek (bkz: kehf suresi). dolayısıyla yedi ...
Bir yuvada en az 7-8 yediuyur olmak zorundadır. Yılın yedi ayını uykuda geçirebilirler. Tohum, meyve, yumurta, kuş yavrusu ve diğer kemirgenlerle beslenirler. Çok büyük gruplar halinde yaşamalarına rağmen gece faal olduklarından nadir görülürler.
Ashabı-ı Kehf kelime anlamı olarak mağara insanı ya da kitabe halkı olarak kabul edilmektedir. İsimleri unutulan ve öldükleri zannedilen gençlerin yıllar hatta yüzyıllar sonra ortaya çıkmasından bahsedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri