Hz. İsmail'in getirdiği büyük taşı beğenmedi. Bunun üzerine. Hacerül Esved'in bulunduğu Ebu Kubeys dağı dile geldi.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiği ifade edilen ve ana parçası Kâbe'de yer alan "Hacerülesved" taşının 4 parçası, yaklaşık 5 asırdır İstanbul'daki Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde muhafaza ediliyor. Bir diğer parça ise Kanuni Türbesinde.
İslam dininde kutsal sayılan, ana parçası Kabe'de bulunan ve cennetten geldiğine inanılan Hacer-ül Esved'in 4 parçası, Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nde bulunuyor.
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved'in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim'in Kâbe'yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmektedir.
929'da Büyük Karmat generali Ebu Tâhir, Mekke'yi zapt ederek Kâbe'yi yağmalamış ve Kâbe hazinesi ile birlikte Hacer-ü'l Esved'i alıp götürmüştür. Taşın bir kısmı 1051'de geri getirilerek yerine konulmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
İbrahim aleyhisselam: "Daha iyi bir taş getir" buyurunca, ebu kubeys dağından: Cebrail aleyhisselam, tufanda bana bir taş emanet etti, gel onu al diye bir ses işitti. Bunun üzerine hacer-ül esved taşı Ebu kubeys dağından alınarak Kâbe'de ki yerine yerleştirildi. Hacer-ül esved cennetten indirilmiş bir taştır.
Camın içinde beyaz impaktit parçaları (şok dalgasından anında oluşan yarı kumtaşı) var, ancak yüzey her zaman son derece sağlam ve kabarcıklarla dolu. Bu nedenle, Taş muhtemelen obsidyendir, ancak oldukça elle parlatılmış taşlı bir göktaşı olması muhtemeldir.
Tavaf mahalli tenha olur ve Hacer-i Esved'e yaklaşmak mümkünse öpülür; öpme imkânı bulunamaması hâlinde bu sünnet uzaktan eller kaldırılıp, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek selâmlamakla yerine getirilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/493).
Hacerü'l Esved taşı, 30 santimetre civarında bir çapa sahip olan oval bir taştır. Rengi çok koyu bordodur. Siyaha yakın bir tonda olması nedeniyle "siyah taş" anlamına gelen hacerü'l esved adıyla anılır. Kabe'nin duvarında, yerden 1,5 metre kadar yükseklikte bulunur.
"İslam tarihinde Hacer-ül Esved taşının önemi inkar edilemez. Hacer-ül Esved taşı hürmet görür ve mümkün olduğunca da Kabe'deki ziyaretlerde öpülmeye çalışılır. Hacer-ül Esved'in Resulullah Efendimiz tarafından öpülüp, saygı gösterildiği Hz. Ömer tarafından İslam tarihçesine intikal ettirilmiştir.
Hacerül Esved kokusu Hicaz esintilerinde baharat orjinli sert ağırlıkta kalıcı bir kokudur. Orta yaş ve üzeri grubunun kullanabileceği bir esanstır. Bazı âlimler kokunun insan üzerindeki olumsuzluğu giderdiğini belirtmişlerdir. Her surenin, her ayet-i kerimenin her esmanın ve hatta her harfin kendine has kokusu vardır.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bu nedenle Kabe örtülerini, Rukn elyemani'yi ve Kur'an-ı öpmek caiz değildir.
Mümkün olmadığı takdirde, Hacer-i Esved'e dönülür ve “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek selam verilip, sağ elin içi öpülür. Daha sonra tekbir, tahmid ve salavat getirilir. Tavaf esnasında telbiye getirilmez.
İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından inşa edilen Kabe, birçok kez saldırıya uğramıştır. Hz. Muhammed ve sahabesinin 630 yılında Mekke'yi fethetmesi ile birlikte Kabe'nin içindeki putlar kırılmış ve Hacerül Esved koruma altına alınmıştır.
Kur'an ile hadis ve tarih kitaplarından anlaşıldığına göre, Kabe Allah'ın emri üzerine insanların haccetmeleri yani tavaf etmeleri için bina edilmiştir. Yerini de İbrahimPeygambere Allah göstermiştir12• Kaynaklarda geçen kimi rivayetIere göre, Kabe'nin inşası ile Mekke'nin inşası eş zamanlıdır.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Kâbe kapısı üzerinde: „Allah celle celaluhu, Muhammed“ ve; Hicr Suresi, ayet 46 „Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir.
Ulu'l Azm peygamberlerinden biri olan Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe'nin, tam olarak ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Kabe'nin etrafını saran Mescid-i Haram ise 639 yılında Hz. Ömer tarafından yaptırılmıştır.
KABENİN KAPISI İbrahim Aleyhisselam'dan bu yana Kabe'nin kapısı sürekli değişim geçirmiştir. Günümüzde ki kapı ise saf altından yapılmış olup, Kral Halid B. Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Hazreti Adem ile Havva'nın yaşadığına inanılan İrem Bağları, mitolojik efsanelere de konu oldu. Ağrı Dağı'nın eteklerinde kurulu bu yeşil vadi çölün ortasında bir vahayı andırıyor, Yöre halkı, bu yeşil vadide bulunan birçok doğal meyve ağacının Hazreti Nuh'tan kaldığına inanıyor.
Hz. İbrahim Allah'ın emri ile Kabe'nin bulunduğu yere gider.
Hacerül Esved'in kokusu, çok hafif ve belirgin değildir, çünkü doğal olarak oluşan bir kokusu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri