Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Natürel zeytinyağları, içerdiği yüksek asit derecesi ile en sağlıklı yağlar arasında yer almaktadır. Kahvaltı sofralarında içerisine baharat ekleyip çiğ olarak tüketebileceğiniz natürel zeytinyağını salatalara ekleyerek lezzet ve aroma katmak amacı ile kullanabilirsiniz.
Gemlik zeytin çeşidinin meyve ve çekirdek büyüklüğü orta irilikte, parlak, koyu siyah renkte, tat ve tekstür açısından üstün özellikte olup, siyah-sofralık olarak, yağ bakımından zengin olduğundan yağlık olarak da değerlendirilebilmektedir (Canözer, 1991).
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir. Meyveleri küçüktür, periyodisite gösterir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Karatay'dan zeytinyağı tavsiyesi
Zeytinyağı altından oldukça daha değerlidir. Zeytin ve yağı kanser, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra birçok hastalığın da şifasıdır. Soğuk sıkım zeytinyağı bol bol tüketilirse, kilo almazsınız. Zeytinyağı karaciğer yağını yok eder.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
5) Eşek Zeytini
Çekirdeği de eti kadar iri olan bu zeytin türü, neredeyse %21 oranında yağ içerir. Zeytinin etli kısmı çok sert olduğundan dolayı uzun süre bekleyebilir.
Sele yöntemi, maliyetli ve üretimi meşakkatli olduğu için genellikle çiftçilerin kendileri için ürettiği zeytin çeşididir. Sele yöntemi, genellikle ince kabuklu ve küçük çekirdekli siyah zeytinlerde uygulanmaktadır. Sele zeytini diğer zeytin çeşitlerinden farklılık göstermektedir.
Ambalajlı olarak satışa sunulan zeytinlerden satın alıyorsanız ürünün etiketi üzerinde üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ambalaj üzerinde besin değerlerinin yazılı olması önemli bir noktadır. Satın alacağınız zeytin ürününün kimyasal işlemlerden geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Meyveleri yağ bakımından zengin olduğu için sofralık dışında yağlık olarak değerlendirilir. Gemlik (Trilye) Zeytin Fidanı Ana vatanı Anadolu olan bu zeytin fidanının ağaç özellikleri olarak da bir hayli kuvvetli olması dikkat çekiyor.
TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır. Kimyasal olarak bir zeytinde olması gereken bütün vasıfları üzerinde taşıdığı için dünyada tescillenmiş tek sofralık türdür.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
bir de yağlı sele diye satılan zeytin vardır ve tamamen uydurmadır. salamura tipi zeytin yıkanır ve bitkisel yağ kullanarak yağlanır. sele zeytini olarak satılan zeytinlerin çok büyük bir bölümü aslında salamura zeytindir. bu tür zeytinler genelde yağlı sele olarak satılır ve kandırmacadır.
Sele Zeytini Yıkanır Mı? Sele zeytini tüketileceği zaman yıkanarak tüketilmesi gerekiyor.
Gemlik zeytini, dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Rengi doğal siyahtır. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Gemlik zeytini, kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir.
Niçin Gemlik Zeytini? Çünkü; -Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti taşıyan zeytin Gemlik, bölgesi zeytinlerinden üretilmekte olup, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir. -Dünyada zeytin sektöründe lider konumunda olan her bölgenin bir Coğrafi İşareti vardır.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri