Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Hacimler için kullanılan temel ölçü birimi, litre.
1.1.1.3.
Uluslararası Birimler Sisteminde temel hacim birimi metreküptür (m³) ve maddelerin metre cinsinden uzunluğunun, genişliğinin ve yüksekliğinin çarpımıyla bulunur. Dekametreküp, desimetreküp, kilometreküp, mikrometreküp, milimetreküp, santimetreküp olarak birimleri vardır.
Günümüzde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılsa bile aynı zamanda alt ve üst birimleri de yer almaktadır. Litrenin katları dekalitre, hektolitre, kilolitre olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda litrenin askatları ise desilitre olarak bilinmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Ölçü birimleri
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Düzgün olan bir şeklin hacmini bulmak adına uzunluk, en (genişlik) ve yükseklik ölçüleri birbirleri ile çarpılır. Sonuç olarak maddenin hacmi bulunur.
Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
bir litrenin binde birine eşit oylum ölçü birimi (ml)
1 litre 1000 cm3'e eşittir. Bu eşitlik sayesinde çeşitli işlemler yapılabilir, maddelerin litre olarak verilen cinsleri santimetre küpe dönüştürülebilir.
Mililitre, ml sembolüyle ifade edilir ve bir hacim ölçüsü birimidir. Litrenin binde birine eşit olduğu için ayrıntılı yapılması gereken ya da hacimleri küçük olan maddelerin ölçümlerinde kullanılmaktadır.
ml, hacim birimi, litrenin binde biri, cm3'e eşit.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Bir cismin boşlukta veya uzayda kapladığı yerin miktarına hacim denir. Uluslararası Birimler Sisteminde hacmin birimi metreküp (m3) olarak kullanılmaktadır. Sıvı ve gazların hacimlerini ifade ederken genellikle litre kullanılır.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
- Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Uluslararası birim sistemine göre ise katıların temel hacim birimi metre küptür. Diğer hacim birimleri de bu temelden türetilir. Sıvı ve gaz maddelerin hacim birimleri ise litredir.
Örneğin; Düzgün bir şeklin hacmini bulmak için uygulanan formül en(genişlik), uzunluk ve yükseklik ölçülerinin birbirleri ile çarpımıdır.
Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır.
Uluslararası ölçü birimleri sistemindeki hacim ölçü biriminin (bir cismin kapladığı alan) metreküp olduğunu ve eşit uzunlukta kenarlara sahip bir küpün çevrelediği hacme karşılık geldiğini hatırlıyoruz. Küpün hacmi, bir tarafın uzunluğunun üçüncüye (dolayısıyla küpün) yükseltilmesiyle elde edilir.
Mililitre olarak adlandırılan hacim ölçüsü biriminin litrenin binde birine karşılık geldiği söylenir. Dolayısıyla 1 litrenin karşılığı 1000 mililitredir.
500 mililitre 0,5 litreye eşdeğerdir - İllüstrasyon ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri