Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Formülü m/v yani kütle/hacimdir. Sabit sıcaklık altında saf bir maddenin kütlesi ile hacmi orantılıdır. Kütle/hacım oranı yoğunluğu verir ve yoğunluk saf maddeler için sabit sıcaklık ve basınç altında sabittir.
Hacim Kütlesinin Değişik İfadeleri: a) Hacmi bir santimetre küp, yani bir mili litre olan bir nesnenin gram cinsinden ağırlığıdır.
Diğer bir deyişle, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı yoğunluğu ifade etmektedir. Yoğunluğun diğer bir adı "özkütle"dir. Maddelerin yoğunluğu "d" harfi ile gösterilir. Birimi ise kg/m³'tür.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacim özellikleridir. Kütle ve hacim bütün maddelerde var olan ve ölçülebilen özelliklerdir. 1) KÜTLE Madde miktarına kütle denir. Kütle birimi gram veya kilogramdır.
İlgili 31 soru bulundu
Maddelerin Ayırt Edici Özellikleri
Saf maddeleri, karışım maddelerden ayıran özelliklere maddenin ayırt edici özellikleri denir. Her maddenin kütle ve hacmi olduğu için bunlar ortak özelliklerdir. Bu özelliklere bakarak maddeleri ayırt edemezsiniz.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Burada formül üzerinden bağlantı kuracak olursak yoğunluk sabit kaldıkça bir cismin kütlesi artarsa hacmi de artar. O zaman kütlesi azalırsa hacmi de azalır.
Cisimlerin yoğunluğu kütlesi ile doğru orantılı, hacmi ile ters orantılıdır. Ama cismin kütlesi arttıkça yoğunluğu artmıyor. Çünkü cismin kütlesi arttıkça hacmi de artar.
Maddelerde kütle ve hacim birbiriyle doğru orantılı olduğu için kütlesi ya da hacmi artan veya azalan bir maddede özkütle değişmez.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Sıcaklık arttıkça sıvı genleşir, hacmi artar ve yoğunluk azalır. Hacim ve yoğunluk ters orantılıdır. (d=m/v) Sıcaklık azaldığında ise hacmi azalır, hacim azalırsa yoğunluk artar.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Tüm maddelerin ortak iki özelliği, kütle ve hacimdir.
Dünya'da ve Ay'da yer çekimi farklı olduğundan burada ölçülen ağırlıklarda farklıdır. Ama madde miktarı(kütlesi) her yerde aynı olduğundan değişmez. Hacim:Maddenin boşlukta kapladığı yerdir. Her maddenin bir hacmi vardır.
Sabit sıcaklık ve basınç uygulanan bir madde için, kütle arttığında hacim de artar. Maddelerde kütle ve hacim birbiriyle doğru orantılı olduğu için kütlesi ya da hacmi artan veya azalan bir maddede özkütle değişmez.
Dinamometreye etki eden kuvvet azaldıkça yaydaki uzama miktarı artar. Ağırlığın birimi Newton'dur. Dünya üzerinde kutuplardan ekvatora doğru gidildikçe Dünya'nın cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti değişmez. Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır.
Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir.
formülüne göre kütle artarsa hacim artar, özkütle değişmez. Sıcaklığı azaltılırsa hacim azalır, özkütle artar.
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Kütle, fizik derslerinin temel bir konusu olmakla birlikte fen derslerinde de işlenen bir alandır. Ay ve Dünya'da veya uzay boşluğunda tüm cisimler mevcut kütlelerini korumaktadır. Örnek verilecek olursa, Dünya'da mevcut kilogram ağırlığı 65 olan bir astronot, uzayda veya Ay'da da 65 kilogram olarak ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri