Adını Giresun'un Görele ilçesinin Çavuşlu beldesinden alan ve uzun süre bayatlamayan ekşi mayalı "Çavuşlu ekmeği" coğrafi işaret tescilini alarak bu konuda tek isim olduğunu kanıtladı.
Türk Patent Enstitüsü'nce 2 yıl önce tescillenerek coğrafi işaret belgesi alan, uzun süre bayatlamayan özelliğiyle ün kazanan 'Vakfıkebir ekmeği' ile Giresun'un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde üretilen 'Çavuşlu ekmeği', tescil tartışmalarına yol açtı.
Son günlerde Trabzon'un Vakfıkebir ekmeği ile Giresun'un Çavuşlu ekmeği arasında başlayan hangisi daha eski tartışmasının yersiz olduğu, iki ekmek arasında tek farkın ise un yoğrulurken konulan ekşi mayanının oranı olduğu belirtildi.
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu ekmek bugün ülkemizin her yanında üretilmesine ve Trabzon Ekmeği olarak bilinmesine rağmen aslına uygun üretimin yapıldığı tek yer Vakfıkebir'dir.
Trabzon'da taş fırınlarda pişirilen ve Türkiye'nin dört bir yanında satılan Vakfıkebir ekmeği, uzun süre taze kalması ve lezzeti dolayısıyla talep görüyor.
İlgili 41 soru bulundu
14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
SOMUN (I) Yuvarlak şekilli şişkin ekmek. Yunanca psomi/psomion (=ekmek) sözünden gelmektedir. Anadolu Rumları bu sözü psomon ya da psomuni şeklinde de ifade ediyordu. Somun ekmeğine Türkçe somun ekmeği ve Kürtçe nanê somi (=somun ekmeği) deniliyor.
Ününü Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanına ulaştıran Vakfıkebir Ekmeği lezzeti ve uzun ömürlü olmasıyla biliniyor. Orjinali Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde taş fırınlarda yapılan Vakfıkebir Ekmeği, günlerce taze kalabilir ve lezzetiyle fark yaratır.
Isparta Ekmeği Unu, içerisinde buğday ununun yanı sıra fermente edilmiş ekşi buğday unu bulunduran ve Akdeniz mutfağının, Anadolu'ya yansıması olarak kabul edilen Isparta ekmeğinin yapımını kolaylaştıran hazır undur. Kullanım alanı: Isparta ekmeği ve uzun fermantasyonlu ekmekler.
Tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve saklanması kolaydır. Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar.
Sofraların temel taşı olan ekmeği tüketip tüketmemek dışında, hangi ekmeğin tüketilmesi gerektiği de en merak edilen konulardan biri. Uzmanlar, özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmekler tüketilmesi konusunda uyarıyor.
Trabzon ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği. Buğday ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği adı verilen ekşi mayalı hamurdan yapılan kiloluk buğday unu ekmeği Karadenizli fırıncılar sayesinde günümüzde ülke çapında ünlenmiştir. Bu ekmeğin lezzetini de ekşi mayalı hamur kullanılmasının yanısıra özel yapım taş fırınların da payı vardır.
Öncelikle yapmanız gereken ilk şey, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle üretilmiş ekmekler almak. Eğer aldığınız ekmeği o gün tüketmeyecekseniz, ambalajlı ekmek tercih edilmelisiniz. Eğer ambalajsız almışsanız saklama koşullarına dikkat edilmelisiniz.
Çavuşlu, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir.
Gelveri Ekmeği; ekmeklik buğday unu, su, tuz ve genellikle ekşi maya kullanılarak üretilir. Gelveri Ekmeği; Aksaray ilimize bağlı Kapadokya bölgesinde yer alan Güzelyurt ilçesinin kültürel dokusu içerisinde geçmişten günümüze kadar varlığını taşıyabilmiş yöresel ekmeklerimizden biridir.
* Ürünlerimiz Giresun ili Görele İlçesinden gönderilmektedir. * Ürünlerimiz Köylerden, Yaylalardan, Köy Kooperatiflerinden temin edilmektedir.
İstanbul Halk Ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin unlu mamüller üreten şirketidir. Ekmeğin haricinde un, kurabiye ve ekmek cipsi gibi ürünlerin de üretimini yapmaktadır.
Gelin adayının yaptığı ekmekler içerisinde özenle pişirilmiş olanı odaya getirilir. Bu ekmeğe o yörede gelin ekmeği adı verilmektedir. Gelin ekmeği, gelin adayının başının üzerine konulur. Ekmeğin, dönüşler sırasında gelin adayının başından düşmemesi gerekmektedir.
Yapılan açıklamada zam öncesi 2 TL'ye satılan küçük ekmeğin 3 TL olduğu; aynı zamanda 5 TL'den satılan ev ekmeğinin artık 6 TL'den satılacağı ifade edildi. Küçük ekmeğin gramajı 200'den 220'ye çıkartılırken; büyük ekmek 440 gramda sabit olarak bırakıldı.
Almanya'da fırına gittiğinde sunulan ekmek çeşitliliğine şaşırabilirsin: beyaz ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, esmer ekmek, tam tahıl ekmeği … Belki de dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çeşitli ekmek yoktur. Almanya ayrıca ürettiği ekmeğin kalitesi ile de ünlüdür.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Gümüşhane ekmeği; ekmeklik buğday ununun, su, yaş ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve %15-30 ekşi hamurla karıştırılmasıyla yapılan bir ekmektir. Ekmek hamuru yöreye özgü taş fırınlarda pişirilir.
Yaklaşık 20 yıllık ekşi mayadan hazırlanan Vakfıkebir ekmeği diğer ekmeklere oranla daha geç bayatlar. 10 güne yakın bir saklama süresine sahiptir. Bu sayede şehir dışına rahatlıkla kargolanabilmektedir.
Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Bir süre tutulmuş,ekşimiş hamurun “maya” niteliğini ilk bulan da gene Mısırlılardır. Eski Mısır mezarlarında,bu ekmeklerin taşlaşmış örnekleri bulunmuştur.İbraniler ilk ekmeklerini ince tabakalar halinde fırınlıyor ve dilim dilim kesmek yerine, galeta veya peksimet gibi kırıyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri