2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Maaş haczine konu olan kesintinin tutarı, işçinin net maaşının ¼'ünden fazla olamaz. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilecektir. Maaş haczi, icra takibi kesinleşmeden konulabilir. Ancak alacaklıya verilmeden önce icra dosyasının kesinleşmesi beklenir.
Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.''
2023 yılının asgari ücret net ödemesi 8 bin 506,80 TL olarak belirlenmiş olduğundan işverenler tarafından asgari ücretli işçinin maaşına konulmuş hacizlerdeki kesintinin bu miktar maaşın dörtte biri nispetinde kesilerek haciz koyan icra dairesinin hesabına göndermesi gerekmektedir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle bankadan kredi kullanan emekli, kredi borcuna istinaden banka hesabından yapılan kesintilere itiraz etmekten kaçınabilmektedir. Yazının devamında detaylarıyla açıklayacağımız üzere emekli maaşına bloke konulması veya maaş hesabından kesinti yapılması mümkün değildir.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Bu haczin kaldırılmasının ilk yolu, hacze konu olan borcun ödenmesidir. Bunun dışında, alacaklı ile veya avukatı ile anlaşma yapıp, başka bir şekilde borcu ödemek konusunda anlaşma sağlanırsa, alacaklının veya avukatının talebi ile maaş haczi kalkabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Tüm üye bankalara tebliğ edilen kararla, aylık geliri asgari ücret ve altında olan borçluların, hesaplarına yatan maaşlarına haciz uygulanmayacak.
Maaş Haczi Ne Zaman Biter? Borçlunun maaşından yapılan kesintiler ile borcun bitmesi mümkündür. Tabi ki bu borcun ne kadar olduğu ve birden fazla kişiye alacaklı ise süreside uzun sürebilmektedir. Çünkü birden fazla alacaklı varsa alacaklılar sırayla maaş haczinden borçları tahsil edilecektir.
Borçlu SGK'ya kayıtlı ise İcra Müdürlüğü, borçluya 90 gün süre müddet tanır. Bu 90 gün sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de borçlu yine borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaş haczi uygulanır.
1- Maaş kesintileri yapıldığı sürece ödenmeyen anaparaya (asıl alacağa) faiz işlemeye devam eder.
İİK'nun 83/2. maddesinde yer alan yasal düzenlemeye göre, maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir.
İcra ve İflâs Kanunu'nun 83. maddesinde kısmen haczine izin verilen maaş kavramının içine “emekli aylıkları” da dahildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
İşyerlerine gelen maaş haciz yazılarına, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine verilecek bir dilekçe ile cevap verilmesi zorunludur. Bu cevapta maaşına haciz uygulanmak istenen kişinin gerçekte iş yerinde çalışıp çalışmadığı açıkça belirtilmelidir.
kanun gereği maaş hacizlerinde borçlunun aldığı maaşının en az 1/4'ü haciz edilir. İcra Memurunun bundan daha az miktarın haczi yönündeki kararı olamaz.
İİK'da, maaş haczi müzekkeresine süresi içinde cevap vermeyen işverene ''tekit'' yazılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır.
ÖZET : Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi ödentilerin tamamı haczedilebilir. Buna karşın ücret ve ücret olarak sayılan ödentilerin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri