Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
[1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir. 6183 sayılı kanunun 62. md hükmü gereğince araçlar üzerine konulan hacizler aynı zamanda trafikteki ruhsatlarına da işlenmektedir. Böylece aracın satışı engellenmişi olacaktır.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
hacizli olan aracı kullanan ve saklayan kişi açısından bir suç oluişmaz ancak hacizli araç yediemin olarak teslim edilmişse İİK 289 gereğince yedieminliği suistimal suçu oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Alacaklının koydurduğu haciz yine alacaklının talebi üzerine kaldırılabilir. Bunun için borçlunun alacaklı ile iletişime geçerek haczin kaldırılmasını talep etmesi gerekir. Örneğin; borcunu ödeme niyetinde olduğunu söyleyen borçlu haczin kaldırılması şartıyla borcun taksitlendirilmesini talep ettiğini belirtebilir.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Hacizli araç için kurulmuş istihbarat şirketine gerekli incelemeyi yapmak için üzerinde haciz veya yakalama emri olup olmadığının tespiti için fotoğraflar gönderilir. Eğer fotoğraftaki, hacizli araç çıkarsa ilgili birimler sayesinde hukuki işlemler başlatılır ve o bölgeye çekici gönderilerek araç teslim alınır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Araç alım satımı yapmak isteyenler, noter yetkilileri tarafından kimlik kontrolünden geçirilir. Ardından satışa mani bir durumun olup olmadığı sistemler üzerinden denetlenir. Örneğin, araç üzerinde haciz ya da tedbir varsa satış yapılması mümkün olmaz.
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
Araç Üzerinde Haciz Olsa Dahi Satışı Yapılabilir.
Bu sebeple ancak plakaya kayıtlı vergi borçları ödendikten sonra arabanın satış işlemleri gerçekleşebilir. Eğer araç sahiplerinin işleri ile veya herhangi bir durumları ile ilgili vergi borçları varsa ve bu borçlarından dolayı araçlarında haciz ve yakalama kararı varsa araçları hakkında satış işlemi gerçekleştirilemez.
Araç üzerine konulan haczin düşmesi: 1.) araç kayıtları üzerine konulan hacizden itibaren 6 ay içinde satış istenilmemiş ise haciz kalkar.
Evet, hacizli mal satılır. Hatta üzerindeki haciz ile birlikte satılır ve alınır. Yani bir malın üzerinde haciz var ise bu satışına engel değildir. Hatta olayı biraz daha genişleteyim, hacizli gayrimenkul bile alınıp satılabilir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Rehinli araç, satın alınan arabanın borcu için teminattır. Hacizli araç ise araç sahibinin herhangi bir borcu için teminat olabilir. Eğer araç sahibinin bir bankaya ya da kuruma borcu varsa, bu borç da uzun bir süre boyunca ödenmediyse kişinin mal varlığına el konulabilir.
Taşıt alınırken üzerindeki takyidatlar ile alınmışsa elinde hurda araç bulunduranın hali perişan demektir. Bu uygulamaya rağmen haciz ve benzeri takyidatlar kaldırılmadan da aracın hurdaya ayrılabilir.Bu takdirde haciz konulduğu tarih ve süresine dikkat etmek gerekir.
Hak Mahrumiyeti Olan Araç Muayeneden Geçermi ? Yukarıdada bahsettiğimiz gibi hak mahrumiyeti olan aracın trafikte seyir etmesine engel yoktur. Yakalaması olmadığı sürece. Bu durumda hak mahrumiyeti olan araç muayeneden geçer.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Cevap: Yakalamalı Haciz Düşme Süresi
Haciz tarihinden itibaren bir yıl içinde araç fiilen haczedilip satışı istenmediyse haciz düşer yakalama şerhi bu işlemi uzatmaz. Yakalama şerhi haciz şerhi geçerli olduğu sürece geçerliğini sürdürebilir.
İcra kanunu da buna atıf yaptığına göre aksine bir düzenleme yoksa icra takibinin başlatılacağı icra dairesi, borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Araç haczi varsa trafikten aracınız yediemine çekilebilir.
İpoteksiz Kredi Borcu
Eğer kişinin üstüne kayıtlı bir taşınmaz, araba yoksa veyahut sigortalı bir çalışan değilse yani maaşı yoksa borç tahsil edilmiyor. Bu durumda borçlunun evine haciz gelebilir ya da ömür boyu takip edilir. Bir taşınmaz ya da araba alması durumunda üstüne hemen haciz koyulur.
MTV borcu ödemeyenlere önce gecikme faizi uygulanır. Daha sonra Vergi Dairesi tarafından uyarı gönderilir. Bir sonraki aşamalar banka hesaplarına haciz konulur. Haciz işlemi ile araç bağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri