Bu zamanın kullanılabilmesi için anlatılan olayın yalnızca geçmişte yaşanmış bir şeyden daha önce gerçekleşmiş olması yeterli olmaz. Ayrıca, belli bir vakit almış olması ve cümle içinde eylemin gerçekleştiği sürecin vurgulanıyor olması gerekir. Bu zaman ile kurulan cümlelerde had been + Ving kullanılır.
Geçmişte yapılmış iki eylemi anlatırken, daha önce yapılmış olan eylemi; Past Perfect (had + V3) Tense ile anlatırız, Daha sonra yapılmış olan eylemi ise, Past Simple ( did + V1) yada (V2) ile anlatırız. Example : 1- When we arrived home, my borther had left the house.
Geçmişte gerçekleşmiş bir olay veya durum referans alınarak, o ana kadar gerçekleşmiş olan başka bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır. I realised I had been working too hard so I decided to have a holiday. By the time Jane arrived we had been waiting for three hours.
Present Perfect Tense Olumlu Cümleler
Present Perfect Tense ile kurulan olumlu cümlelerde sırasıyla; özne, have/has ve fiilin 3. hali kullanılır. I have lost my keys. - Ben, anahtarlarımı kaybettim. You have lost my keys. - Sen, anahtarlarımı kaybettin. He has lost my keys. - O (erkek), anahtarlarımı kaybetti.
Dikkat edin, her iki yapı da geçmişte olan durumlar için kullanılır ve geçmişte olduğu anlamını veren “have+V3”tür. Bu yapıyı geçmişteki bir şeyin olduğundan daha az emin olduğumuzda kullanırız.
İlgili 24 soru bulundu
–Cümle dizilişi: Had + S + been + being + V3
–“Had” yardımcı fiilinin ardından özne ve “been” yardımcı fiili daha sonra da “being” ardından da kullanılacak fiilin üçüncü hali eklenerek Past Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi oluşturulur.
İngilizce düzensiz fiillerin 2. halleri genellikle basit geçmiş zaman bildiren Past Tense içerisinde kullanılır. İngilizce düzensiz fiillerin 3. halleri ise Present Perfect Tense ismi verilen zaman yapısı içeren cümlelerinde kullanılmaktadır.
Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylem için ise Present Perfect Continuous Tense kullanılır. Eylem geçmişte başlamış, şu an devam ediyor, hatta belki gelecekte de devam edecektir. I have been reading a book for two hours. (İki saattir kitap okuyorum.)
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir.
Bu yapı “Yapmaktaydım / yapıyordum” şeklinde Türkçe'ye tercüme edilebilse de, cümlenin durumuna göre farklı tercümeleri de olabilir. Başka bir deyişle bu zaman, geçmişte bir eylemin başladığını ve geçmişte yaşanan başka bir eyleme kadar devam ettiğini ifade etmek için kullanılır.
Geçmişte başlayan ve şu anda devam eden bir eylem veya durum. I have lived in Bristol since 1984 (= ve hala orada yaşıyorum.) Henüz sonuçlanmamış bir zaman aralığında gerçekleşen bir eylem. She has been to the cinema twice this week (= ve hafta henüz bitmedi.)
İngilizce'de bir eylemin geçmişte başlayıp halen devam ettiğini ifade etmek için kullanılan bir zaman dilimidir. Bu zaman, “have/has been” yardımcı fiili, eylemin “ing” almış hâli ve “since/for” bağlaçları ile oluşturulur.
-Cümle dizilişi: S + had + V3
-Özneden sonra yardımcı fiil (had) ve fiilin üçüncü halini kullanarak Past Perfect Tense ile olumlu cümle kurulur.
Geçmişte Olan İki Olaydan Önce Olanı Anlatırken
İki olay da olmuş, bitmiş ve tüm bunlar geçmiş bir zamanda meydana gelmişse daha önce olan olayı anlatmak için past perfect tense başvururuz. Sonraki olay ise past simple ile belirtilir. Örnek: I had already finished my exam when the teacher said it was over.
“Might Have V3” kip belirteci, “May Have V3” ile aynı anlamda kullanılabilir. Geçmişte gerçekleşmemiş bir ihtimali ifade eder. Ayrıca, beraber kullanıldığı eyleme “yapılabilirdi ama olmadı” anlamını katar. Örnek Cümle (1): How different things might have been if your mother had been alive.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
x Perfect Participle (having V3)
Buradan yola çıkarak, kullanılan cümlelerden birinin diğerinde daha önce olmuş olması gerektiği sonucuna varabiliriz.
Öncelikle cümleye özne ile başlanır. Özne çoğul ise “have been” yardımcı fiili kullanılırken tekil öznelerde “has been” yardımcı fiili kullanılır.
İngilizcede “had” fiili, “have” fiilinin geçmiş zaman için çekimlenmiş halidir. Have fiilinin aksine had fiilinin özneye göre değişmez, her zaman had hali kullanılır. “Özne + had + nesne” formülü ile had fiilini kullanarak cümle kurabilirsiniz.
İngilizcede bir cümlenin yakın geçmiş zamanı bu durumda Present Perfect Continuous Tense ile kurulduğunu anlamak için “have/has” kullanımına ve fiilin “-ing” ekine dikkat edilir. Örnekler: He has been dancing. (Dans ediyor.)
"have fiilinin ikinci hali" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç had f.
“Been”, “be” fiilinin geçmiş zaman hali. Bu yüzden Past perfect ve Present perfect, yani “have/has” ve “had”den sonra “olma durumunu” anlatmak için “been” kullanılıyor.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri