Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Bal kabağı, doğru tüketimle beraber kanser riskine karşı korur. Aynı zamanda içeriğindeki karotenoid, A ve E vitaminler sayesinde meme kanseriyle mücadelede önemli rol oynar. Tüketildiğinde A vitaminine dönüşen beta-karoten içeren bal kabağı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli rol oynamaktadır.
Balkabağının önemli bir diğer faydası kan basıncını düşürücü etkisinin olmasıdır. İçerisindeki potasyum sayesinde, kan basıncının yükselmesini engeller ve tansiyonun yükselmesine izin vermez.
İlgili 44 soru bulundu
Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Balkabağı kilo aldırır mi? Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine yardımcı oluyor.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
Karaciğerinizi korumaya yardımcı olur ve gençleştirir
Hepsi, balkabağının C vitamini ve beta-karoten gibi birincil antioksidanları nedeniyle vücut, ikincisini hastalıklarla savaşan A vitaminine dönüştürür.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
4. Balkabağı Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
İçerdiği kalp sağlığı açısından önemli vitamin ve besinler sayesinde bal kabağı, tansiyonun normal seviyelere çekilmesinde önemli bir bitkidir. İçerdiği potasyum tüketimi, hipertansiyon tedavisinde oldukça etkilidir.
Bal kabağını tatlılarda ya da çorba şeklinde tüketmek istiyorsanız pişirme şekillerinden ilki pek tabi onları hafif haşlayarak pişirmek. Özellikle tatlılarda kullanacağınız zaman öncesinde mutlaka şekerde bekletip üzerine su ilavesinde bulunarak haşlamanızı öneririz.
İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
KALORİSİ DÜŞÜK, VİTAMİN DEĞERİ YÜKSEK
Genellikle hafif de olsa pişirilerek tüketilen kabağın 100 gramı oldukça düşük denilebilen 45 kalori içermektedir. Lifli bir besin olan kabağın tüm bu özellikleri sadece kilo vermek için değil kalp, göz, cilt sağlığını korumak için de önem arz ediyor.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran yüksek oranda besleyici bir besindir. Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklığa karşı korumada etkili olur. Göz ve cilt sağlığını da etkileyerek vücudun yenilenmesini sağlar.
Fakat aynı nedenle daha besleyici ve vitaminli hale gelen yoğurtlu cevizli kabak mezesinin kalori değerleri ise şöyledir: 1 porsiyon yoğurtlu cevizli kabak (330 gr) 202 kcal.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri