Şerkiyan ve Dinnan aşiretleri ise Kürt olmakla birlikte, Yezidi'dirler. Konfederasyona tabi Avdan ve Hadidi aşiretleri ise Arap'tırlar.
HADİDİ AŞİRETİ Tek Başına Bir Aşiret Olup Kendi İçerisinde 22 Koldan Oluşmaktadır. Ve Bu Soy Ağaçları ve Neseb Secereleri ile Kanıtlanmakta Herkes Tarafından da Bilinmektedir. Önemli Husus #HADİDİ AŞİRETİ Hiçbir Şekilde Ne Başka Bir Aşirete Nede Bir Federasyona Bağlı Değildir, Olmayacaktır da.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.
İlgili 26 soru bulundu
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
Aşiret ya da oymak (Arapça: عشیرة), dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır.
Dr. Rahmi Deniz ÖZBAY'ın danışmanlığında yürütülen “Tanzimat Sonrası Devlet-Aşiret İlişkisinde Ekonomik Motivasyonun Etkileri: Milli Aşireti (1839-1914)” adlı doktora tezinden türetilmiştir. Aşiretlerin temel geçim kaynakları hayvancılık ve buna bağlı ticaretinden elde edilen iktisadi gelirlerdir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
BADIKAN AŞİRETİNİN KOLLARI - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
Suriye'de 11 önemli kabile olduğunu belirten Ahmed Fahd Çarh, “Hadidi aşiretine mensup yaklaşık 1 milyon kişi, Halep, Hama, Humus ve Şam civarında yaşıyor.
Ertoşi ya da Ertoşî, Kürt aşiretler birliği. Mendikan ve Hacîmendan adında iki kola ayrılmış olan 12 aşiretten müteşekkildir. Ağırlıklı olarak Hakkâri, Van, Batman ve Şırnak'ta yerleşiktirler. Bazı kaynaklar Ertoşî aşiretinin 14 kol olduğunu yazar fakat 12 kol olduğu yönündeki bilgilerde bulunmaktadır.
osmanlı hanedanı kayı boyundandandır. ayrıca gülhan değil günhan olacak.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Ulu Kişi, aşiret örgütünün en üst katında yer almaktadır. Aşiretler arasındaki savaşlarda birbiri ile anlaşabilen veya güçlü bir aşiretin otoritesini kabul eden aşiretler bir araya gelir ve en güçlü olan bir aşiretin liderinin önderliğini kabul eder.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Siverek Tarihi
Siverek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu Zazalar ve Kürtler olup, Karacadağ yöresinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Zazalar söz konusu olduğunda ilk akla gelen yerleşimlerden biri Şanlıurfa'ya bağlı Siverek'tir. Burada yaşayan Zazalar kendilerini Dımıli olarak adlandırıyor. Siverek ilk durağımız…
Serdar Toprak (42) İzol Aşireti'nin ünlü reisi, Urfa'nın kurtuluşun sembol isimlerinden Bozan Ağa'nın ikinci kuşaktan torunu.
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Bölgenin sosyal yapısı büyük nispetle aşiretlerden oluşuyordu. Başlarında bulunan bir veya birkaç reis tartışılmaz bir otoriteye sahipti. Çemişkezek ve Çarsancak kazalarında yaşayan halkın dışındaki aşiretlerin tamamına yakını Alevi (Kızılbaş) inancını benimsemişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri