Şeyh tasavvuf literatüründe şeriat, tarikat ve hakikat ilimlerini tahsil edip bu alanlarda söz sahibi olan kimsedir. Ayrıca bir şeyhe bağlanıp seyr-ü sülûkunu tamamlayan kimselere denir. Bu makama erişen kimselere ise şeyhü'l-ârifîn denir.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir: Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır. Veli olması yeterli değildir, aynı zamanda mürşid olmalıdır. Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyr ü süluk) tamamlamış olmalıdır.
Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi (çoğulu şüyûh, meşâyih) tasavvufta velî, pîr ve mürşidle eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Türkçe'de er, eren ve ermiş kelimeleri de “şeyh” mânasına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Buhârî ile Müslim'i ifade eden bir hadis terimi. Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi hadis terimi olarak genellikle “kendisinden hadis rivayet edilen hoca” mânasına gelir. Kelimenin ikil hali olan şeyhân/şeyhayn sözüyle hadis ilminde Buhârî ve Müslim kastedilir.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Şeyhler, kutsal ve ilahi niteliklere sahip insanlar değildirler. Beşer olmanın dışında şeyhlerin, insan üstü bir nitelikleri ve vasıfları yoktur. Tarikatlarda şeyhler, insanüstü vasıflara sahip ilahi niteliklere sahip otoriteler olarak kurgulanmaktadırlar.
Tasavvuf ehline göre şeyh bir tarîkata intisap ederek seyr ü sülûkunu tamamlayan ve şerîat, tarîkat ve hakîkat ilimlerinde yüksek dereceye ulaşan kimsedir. Tasavvufta şeyhlik makamı tarîkat yolunun en yüce mertebesi, Allah'a davet konusunda peygamber vekilliğinin en üstün derecesi kabul edilmiştir.
İbn-i Ebi Davud el-Hanbeli (ki Tahfetü'l-İbad kitabın müellifidir), Adabu'l Müaid adlı kitabında şöyle der: Müridin doğru mürid olduğunun alameti, kalbini şeyhine bağlaması, şeyhinin gıyabında ve huzurunda onun müşahedesinde kaybolmasıdır. Ta ki ondan başka hiçbir mahluk görmemesidir.
677 sayılı kanuna göre “cami ve mescit dışındaki”, tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Tarikatlar ile şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, muskacılık gibi san ve sıfatların kullanılması yasaklandı.
Risale-i Nurlar hakkı ile mürşid-i kamil kapsamı içindedir, ille de bir şahsa veya tarikat şeyhine bağlanmak gerekli değildir. Lakin hem Nur talebesi olmak hem de eski mürşidini kaybetmek istemiyorsa, her ikisi ile de bağlı kalabilir, bunun Risale-i Nurlar açısından bir sakıncası yoktur.
"2 Ayet-i keri mesi de, velilik nurunun ve cesaret sırrının sahibi Hazret-i Ali bin Ebi Talib'e dayanan "Zikr-i Cehri" (açık zikir) erbabının dayandığı Kur'an hükmüdür. Hal böyle olunca, tarikatların, İslâm dini içinde yer almış müessese olduğu kabul edilir.
Şeyhlik veya liderlik pozisyonunun babadan oğula geçip geçmediği, farklı tarikatlara, dini gruplara veya kültürlere bağlı olarak değişebilir. Bazı tarikatlarda veya dini geleneklerde, liderlik görevi babadan oğula geçebilirken, diğerlerinde seçimler veya belirli bir süreç sonucunda yeni bir lider atanabilir.
- Mealciler yani tasavvuf, tarikat, şeyh, evliya, mezhep bunları kabul etmeyenler, Enam suresi 153. ayeti örnek veriyorlar.
Arapça şyχ kökünden gelen şayχ شيخ “yaşlı kişi, pir, dede, koca” sözcüğünden alıntıdır. Farsça pīr, Türkçe dede ve koca sözcüklerinin Arapça eşdeğeridir.
Tarikatlar döneminde şeyhin, kendi adına müridleri terbiye ve irşad etme yetkisi verdiği mensuplarına da halife denilmiştir.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı. "Nakış yapan" anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır.
Kararlı ve düzenli çabalarla kazanılan ahlâk ilkesi veya sülûkün mertebeleri anlamında bir tasavvuf terimi. Tâlibin bir mürşidin gözetiminde yaptığı mânevî yolculuk anlamında tasavvuf terimi.
Zincir ikiye ayrılacaktır. Bir daha da o kişinin karşısına o zincir çıkmayacaktır; o kişinin ruhunun karşısına tabii. Demek ki Allahû Tealâ tarîklerden, tarikattan bahsediyor Kur'ân-ı Kerim'de. İşte bu tarîkler sebebiyle insan ruhunun Allah'a ulaşmasını temin eden muhtelif grupların adına tarikat denmiştir.
Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi (çoğulu şüyûh) hadis literatüründe “kendisinden hadis rivayet edilen hoca” mânasına gelir; bunun “kırâe ale'ş-şeyh, semâ' min lafzi'ş-şeyh” biçiminde kullanımı yaygındır. Öte yandan bu terim râvinin zayıflığını ifade eden ta'dîl lafzı olarak da zikredilmektedir.
Tarikat, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biridir. İslamiyet'te, İslamiyet'in kalbi boyutu üzerinde duran ve "kalbin fıkhı" diye nitelenen tasavvuf öğretisinin (terbiyesinin) uygulandığı düzenli kurumsal yapılar olarak tarif edilir.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri