Perlit ve vermikülit hafif agregaları kullanılarak yalıtım hafif betonu elde edilir. Pomza ve volkanik cüruf gibi hafif agregalar kullanılarak yarı taşıyıcı hafif beton, genleştirilmiş kil, şist ve arduvaz gibi hafif agregalar kullanılarak ise taşıyıcı hafif beton üretilebilir [2].
Hafif betonların üretimi en temelde, karışıma hafif veya iri agrega katarak ya da kimyasal katkılar ekleyerek gerçekleşir. Bu katkılar çimento karışımında gözenekler meydana getirerek hafif betonu oluşturur. Agregalarla üretimi gerçekleşen hafif betonlarda segregasyon ihtimali yüksektir.
Hafif betonlar: çimento hamurunun genleştirilmesi (havalı ve hücreli gibi) ya da sadece iri agrega kullanılarak üretilebileceği gibi beton bileşiminde, geleneksel agrega yerine hafif agregalar kullanılarak da üretilen betonlardır.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor. Uygulandıktan sonra hacmini arttıran bu özelliği nedeniyle boşlukları tam doldurmakla kullanılıyor.
Polimer makrofiber - çeşitli harçları, özellikle betonu güçlendirmek için kullanılan lifler. Çalışma sırasında beton ürünlerin diğer teknik özelliklerinin yanı sıra mukavemeti de önemli ölçüde artırır. Günümüzde polimer makrofiber gibi malzemeler özel ve ticari inşaatlarda büyük talep görmektedir.
Lityum silikat, beton yüzey sertleştiricileri arasında son yıllarda popülerliğini artırmış olan bir bileşiktir. Bu sertleştirici, beton yüzeylerin dayanıklılığını ve performansını artırmak için kullanılır. Lityum silikat, betonun içinde bulunan kalsiyum hidroksitle reaksiyona girer.
Bir özel beton türü olan taşıyıcı hafif beton, özellikle son yıllarda yapısal amaçlar için kullanılmaktadır. Günümüzde taşıyıcı hafif betonlar özellikle bir yapının ölü yükünün ve kullanılacak betonarme yapı elemanlarının ağırlıklarının azaltılmasında kullanılmaktadırlar.
Üretiminde; seçilmiş agregalar, yüksek dayanımlı çimento, yeni nesil polikarboksil esaslı kimyasal katkılar kullanılan, 50 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahip betonlardır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Köpük beton, yapısı itibariyle düşük dayanıma sahip bir beton çeşididir. Ancak doğru koşullarda kullanılırsa (örn. Donma tehlikesi olan yerlerde ya da su ile teması fazla olan bir yapıda kullanılması gibi); donma, çözünme ve ısıl yalıtım özellikleri sayesinde birçok fayda sağlamaktadır.
Beton dökülecek zemin ıslatılıp suya doygun hale getirilir. Bu sayede taze betondaki suyun zemince emilmesi engellenir.
Özgül ağırlığı ≤2400 kg/m3 den küçük olan agregalara hafif agrega denir. Genleştirilmiş kil, bims ve perlit bu sınıftadır. Bu agregalarla üretilen betonlara, hafif beton denir. Özgül ağırlığı 2400‐2800 kg/m3 arasında değişen agregalar normal ağırlıklı agregalardır.
Betonda agregalar ile çimento hamuru arasında büyük bir bağ kuvvetinin bulunması betonun mukavemetini yükseltir. Agrega yüzeylerinin pürüzlülüğü betonun mukavemetini arttırır. Beton için en uygun agrega şekli küp veya küre şeklinde olan agregadır.
Püskürtme betonun normal betondan farkı karışımın bir hortumun ağzından hava basıncı yardımı ile beton dökülecek yüzeye büyük hızla fırlatılması, çarpma sonucunda orada yapışıp kalması ve varsa içindeki priz çabuklaştırıcı katkının etkisi ile çok kısa sürede katılaşıp taşıyıcılık kazanmasıdır.
Hızlı sertleşen çimento sertleşrme işlemi, hazırlandıktan yaklaşık 5 dakika sonra başlar, bu nedenle uygulanacağı yüzeyin önceden hazırlanması önerilir. Son mekanik direncine 28 gün sonra ulaşmasına rağmen, ilk 20 dakika içinde sürekli olarak sertleşebilir.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Kürek hesabı yaparsanız 3 kürek kuma 1 kürek çimento katılır. Bir el arabası aşağı yukarı 15 kürek kum ile dolar. 3 el arabası kuma da bir torba çimento gider. Kısaca bir torba çimentoya 45 kürek çimento katılır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri