Doğum lekelerinin çoğu 5 yaşa kadar kayboluyor Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır.
Doğum lekeleri yüzde ya da vücutta herhangi bir yerde oluşabilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zamanla büyüyeme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise tamamen kaybolur. Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır ancak bazıları altta yatan bir tıbbi durumu gösterir.
Yüz bölgesindekiler, 1-2 yaş arasında kaybolurken, ensedekiler çoğunlukla kalıcıdır. Bunlar zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. - Hemangiom (Çilek Lekesi): Doğumda veya sıklıkla yaşamın ilk ayı içerisinde ortaya çıkar, yenidoğan döneminde %1-2, bebeklik döneminde ise %10 civarındadır.
Çoğu doğum lekesi türü ömür boyu kalıcıdır, ancak bazı türleri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabilir. Genellikle zararsız olan doğum lekelerinin bazı türleri kozmetik nedenlerle veya hızlı büyüme nedeniyle tedavi gerektirebilir.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Gebelik esnasında ciltte beliren koyu lekeler genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Melazma olarak adlandırılan bu pigmentasyon değişiklikleri, vücuttaki hormon seviyeleri normale döndüğünde ve vücut, cilt pigmenti veya melanin üretmeyi bıraktığında, bu lekeler kaybolmaya başlar.
Bireyin ten rengi koyu ise, ortaya çıkan sütlü kahve lekeleri de o oranda koyu olmaktadır. Bu doğum lekeleri, bazen doğum esnasında bazen ise doğumdan çok uzun zaman sonra ve bazen de çocukluk döneminde meydana gelebilmektedir. Boyut olarak büyüyebilir, ama çoğunlukla zamanla solmaktadırlar.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
Doğum lekesi tedavisi
Doğum lekeleri lazer tedavileri ile giderilebilir. Tedavi prensibi lekeyi oluşturan damarların içinden geçen kan hücrelerinin, lazer ışığı ile yakalanmasıdır. Böylece damar içinde ısı etkisiyle damar zedelenir. Bir süre sonra damar kaybolur ve böylece her seansta leke solmaya başlar..
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Vasküler doğum lekeleri, cilt altında yer alan kan damarlarının anormalliklerinden kaynaklanan doğum lekeleri olup bu lezyonlar genellikle pembe-kırmızı renkli olarak meydana gelebilir. Pigmente doğum lekeleri ise cilt üzerindeki pigmentasyon değişiklikleri sonucu oluşan renk anormallikleridir.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
Yaygın görülen vasküler doğum lekeleri olan hemanjiyomlar yaşamın ilk birkaç haftası veya ayında görünür hale gelir ve yaklaşık 6 ila 9 ay boyunca hızla büyümeye devam eder. Daha sonra kırmızı renklerini yavaş yavaş kaybederek küçülürler.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Gül yaprağı sabunu: Her türlü cilt sorununa iyi gelmesinin yanında, çok etkili bir onarıcıdır. Cilde canlılık kazandırır ve gerginleştirir. Alerji, egzama ve açık yaralara iyi gelir. Makyaj temizler, ciltteki doğum lekelerini giderir.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Çoğu vasküler doğum lekesi iyi huyludur ve tedavi gerektirmezken, bazıları kan damarlarını etkileyen nadir bir cilt kanseri türü olan anjiyosarkoma dönüşebilir. Tüm doğum lekelerinin kanserli olma riski taşımadığına dikkat etmek önemlidir.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Kan damarlarının gelişme evresinde olması gerektiğinden daha farklı olması bu tip doğum lekelerinin oluşmasına neden olur. Örnek olarak; bir bölgede çok fazla kan damarının olması ya da kan damarlarının normale göre daha geniş olması gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri