-Bellekleri zayıftır, gördükleri duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bu nedenle sık sık konuları tekrar etmek gerekir. -Uzak gelecekle pek ilgilenmezler. -Görsel ve işitsel algıları zayıftır. -Duygu ve düşüncelerini açık ve net ifade edemezler.
Zihinsel Gelişim Özellikleri:
Kısa süreli bellekleri zayıftır. Genellikle konuşmaya geç başlarlar. Genelleme yapamazlar. Kazandıkları bilgileri transfer edemezler.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Bu kişilere, bireysel olarak uygulanan IQ testinden, 90 ve 75 arasında bir IQ skoru elde edilir. Yaşıtlarına göre zihinsel performansları 1, veya 3 yaş kadar düşük seviyededir.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
25-34 IQ- Ağır zeka geriliği. 35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği.
Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir. Bu seviyede engelli olan kişiler yaşıtlarına kıyasla bilişsel gelişimde 2-4 yıl kadar yavaş olabilmektedirler.
Millî Eğitim Bakanlığının yapacağı değişiklikle hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, üniversite sınavına girebilecek.
Zihinsel engelli çocuklarda psiko-devinimsel alanlarda belirli derecede gerilik gösterirler. Büyük ve küçük kaslarını kullanmada yetersizlik gösterirler. El-göz koordinasyonunu sağlamada zorluk çekerler. Görme ve işitme gibi ek bedeni özürlere daha sık rastlanmaktadır.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Zekâ puanları 20 ile 40 arasında olan bireylerdir. Bu tür zihinsel yetersizliği olan bireylerin neredeyse tamamının doğum sırasında veya hemen sonrasında farkına varılır.
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
"7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak." Bu maddeye, her zihinsel engellilik durumu memuriyete engel değildir.
Engellilerin mesleki habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve diğer gerçek veya tüzel kişiler tarafından da gerçekleştirilebilir” ifadeleri yer alır.
ZİHİNSEL ENGELLİ TANIMI NEDİR
Ortalama insan IQ'su 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Bu ortalamanın 2 standart üstü yani IQ'nun 130 üstü olması üstün zekaya (% 2) işaret ederken, 70 altı olması zihinsel engele işaret etmektedir.
Zeka geriliği düzelir mi konusu pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Fakat zeka geriliğinin çok çeşitli nedenleri olduğundan tamamen düzelmesi neredeyse imkansızdır. Ancak uzmanlar bebeklik döneminde fark edilen ve ileri düzeyde olmayan zeka geriliklerinin düzelebileceğini belirtmektedir.
Zihinsel engel, kendini anlamlandırma, problem çözme, akademik öğrenme, tecrübe ederek öğrenme ve soyut düşünmede geriliktir. Zihinsel engel aynı zamanda bireyin bağımsız olarak hayatını idame ettirmesinde ve sosyal hayatta sorumluluk almasında, sosyokültürel ve gelişimsel standartların altında kalmasına yol açar.
Zihinsel yetersizlik, bireyin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrasında yaşadığı bir takım sıkıntılardan kaynaklı olarak, ortalamanın altındaki zeka işlevi ile birlikte, kendine yeterliliğinde, özbakım ve akademik becerilerinde, iletişiminde, sosyal ve davranışsal becerilerde yetersiz olma durumudur.
Yanıt: Engellilik sağlık kurul raporu ya da ÇÖZGER raporu almak isteyenler; merkezi hekim randevu sisteminden (MHRS) ya da ALO 182'den “sağlık kurul” randevusu almalıdırlar. Randevu günü hastanede, başvuru dilekçesi, 18 yaş üstü engelli bireylerin kendileri tarafından imzalanır.
Sağlığınıza kavuşmanız lazım, Engelli raporunuzu iptal etmek istiyorsanız il sağlık merkezi giderek durumunuzu anlatın ve sağlık merkezi sizi hastaneye sevk edecekler buradan %40 altında bir oran çıkarsa Raporunuz iptal edilir... Raporunuzu söyleme mecburiyetiniz yok, lakin haklarınızı kaybedersiniz...
ÖTV indirimi sadece engelli bireyin şahsına tanınmış bir haktır. Soru 19: Zihinsel engelli birey ÖTV indiriminden yararlanabilir mi? Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri