Hafif derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar öz-bakım becerilerini (yeme-içme, giyinip-soyunma, tuvalet, vb.) okuma-yazma, matematik gibi okul ile ilgili temel becerileri kazanabilirler. Uygun iş eğitimi aldıklarında yetişkinlik döneminde uzmanlık gerektirmeyen, basit işlerde çalışabilir.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Uygun eğitim ortamları sağlandığından bir süre sonra bu çocukların zihinsel performansları akranlarını yakalayabilir. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip bireylerin zekâ bölümleri 50-69 arasındadır. Bu çocuklar yaşıtlarını 1 veya 2 yıl geriden takip ederler.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
-Bellekleri zayıftır, gördükleri duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bu nedenle sık sık konuları tekrar etmek gerekir. -Uzak gelecekle pek ilgilenmezler. -Görsel ve işitsel algıları zayıftır. -Duygu ve düşüncelerini açık ve net ifade edemezler.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir. Bu seviyede engelli olan kişiler yaşıtlarına kıyasla bilişsel gelişimde 2-4 yıl kadar yavaş olabilmektedirler.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Bu zihinsel süreçlerde, ortalamanın altında ve kronolojik yaşına paralel olmayan performans sergilenmesine mental retardasyon adı verilir. Küçük yaşlarda görülen belirtilerin yabana atılmaması ve ona göre erken zamanda aksiyon alınması mühimdir. Günümüzde tanılar yaklaşık olarak 10-14 yaşları arasında konmaktadır.
Zihinsel yetersizliğin nedenleri yaklaşık olarak %25 oranında genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır.
III- 18 yaşından önce ortaya çıkma: Gelişim dönemi doğumdan 18 yaşa kadar olan dönemdir. Yukarıda belirtilen iki durum doğumdan 18 yaşına kadar ortaya çıktı- ğında zihinsel yetersizlik olarak adlandırılır.
Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kuruluyla evlenmelerinde sakınca bulunmadığına yönelik rapor gereklidir. Evlenme karşı cinsler arasında mümkündür.
Zeka geriliği düzelir mi konusu pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Fakat zeka geriliğinin çok çeşitli nedenleri olduğundan tamamen düzelmesi neredeyse imkansızdır. Ancak uzmanlar bebeklik döneminde fark edilen ve ileri düzeyde olmayan zeka geriliklerinin düzelebileceğini belirtmektedir.
Zihinsel yetersizliğin toplumda görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1-2 olmakla beraber, erkek çocuklarında kız çocuklarından iki kat daha sık gözlemlenmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Yanıt: Engellilik sağlık kurul raporu ya da ÇÖZGER raporu almak isteyenler; merkezi hekim randevu sisteminden (MHRS) ya da ALO 182'den “sağlık kurul” randevusu almalıdırlar. Randevu günü hastanede, başvuru dilekçesi, 18 yaş üstü engelli bireylerin kendileri tarafından imzalanır.
Ram raporu sicile işlenir mi: Evet Ram raporu alındığında bireylerin geçmişine işlemektedir.
Süresiz engelli raporu iptal edilemez. Süresiz engelli raporu herhangi bir süreye dahil olmadığından dolayı iptal durumu malesef söz konusu değildir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Hafif zihinsel engelli, orta ve ağır zihinsel engelliler olmak üzere üç gruba ayrılır.
Zihinsel yetersizlik, bireyin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrasında yaşadığı bir takım sıkıntılardan kaynaklı olarak, ortalamanın altındaki zeka işlevi ile birlikte, kendine yeterliliğinde, özbakım ve akademik becerilerinde, iletişiminde, sosyal ve davranışsal becerilerde yetersiz olma durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri