HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK Zihinsel öğrenme yetersizliğinin nüfustaki yaygınlığı % 1 oranındaydı, bunların % 85'i hafif düzeyde zihinsel öğrenme yetersizliğidir. Bu kişilerin eğitimi normal sınıflarda kaynaştırma programı kapsamında yürütülmektedir.
Nüfusun yaklaşık %1'i zihinsel olarak engellidir. Bu durum hafif ila ağır skalasında farklı yerlerde konumlanabilmekte ve her bireyde farklı olabilmektedir. Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir.
Yetersizlik düzeyi
70-55/50 Hafif düzeyde zihin yetersizliği 35-50/55 Orta düzeyde zihin yetersizliği 25-35/40 Ağır düzeyde zihin yetersizliği 20/25- daha altı Çok ağır düzeyde zihin yetersizliği Kaynak: Hallahan & Kauffman, 2003'ten uyarlanmıştır.
Zihinsel yetersizliğin toplumda görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1-2 olmakla beraber, erkek çocuklarında kız çocuklarından iki kat daha sık gözlemlenmektedir.
Orta (öğretilebilir) Derecede Mental Retardasyon: Zeka bölümü çeşitli zeka ölçekleriyle sürekli olarak 25-44 arasında tespit edilen zihinsel geriliktir. Genellikle engelleri okul öncesi dönemlerde fark edilmektedir. Gelişim özellikleri normal çocuklardan önemli farklılıklar göstermektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Zekâ puanları 20 ile 40 arasında olan bireylerdir. Bu tür zihinsel yetersizliği olan bireylerin neredeyse tamamının doğum sırasında veya hemen sonrasında farkına varılır.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Bu kişilere, bireysel olarak uygulanan IQ testinden, 90 ve 75 arasında bir IQ skoru elde edilir. Yaşıtlarına göre zihinsel performansları 1, veya 3 yaş kadar düşük seviyededir.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Hafif derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar öz-bakım becerilerini (yeme-içme, giyinip-soyunma, tuvalet, vb.) okuma-yazma, matematik gibi okul ile ilgili temel becerileri kazanabilirler. Uygun iş eğitimi aldıklarında yetişkinlik döneminde uzmanlık gerektirmeyen, basit işlerde çalışabilir.
Millî Eğitim Bakanlığının yapacağı değişiklikle hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, üniversite sınavına girebilecek.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka.
IQ (zekâ katsayısı) bir IQ testi ile ölçülür. Ortalama IQ 100'dür ve insanların çoğunluğu 85 ile 115 arasında puan almaktadır. Bir kişinin IQ'SU 70 ila 75'ten azsa zihinsel olarak engelli olarak kabul edilir.
Psikiyatrik engel oranı %50 ve üzeri olan hastalardan günlük yaşam aktivitelerini yardımla ya da yardımsız gerçekleştirebilme düzeyine göre eski yönetmeliğe göre değerlendirilenlerde ağır özürlülük, yeni yönetmeliğe göre değerlendirilenlerde ise tam bağımlılık durumu belirlenmiştir.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Temel akademik becerilerin yanı sıra öz bakım becerilerinde, iş ve çalışma becerilerinde eğitim alabilirler. Yetişkinlikte kısmen ya da bütünüyle geçimlerini sağlayabilirler. Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizliği olan çocukların normal yaşıtları ile kaynaştırma yoluna gidilmesi davranış kazandırma açısından çok önemlidir.
Hafif derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar eğitilebilir, orta derecede zihinsel yetersizliği olan ço- cuklar öğretilebilir ve ağır derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar da yine ağır derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar olarak sınıflandırılır [1].
Çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'da oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından çeşitli testler ve bireyin özelliklerine uygun diğer ölçme araçlarıyla yapılır.
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
Engelli bireylerin zihinsel yetileri yerindeyse, engelli sürücü belgesi alabilirler. Sadece engelli bireyler engelli sürücü belgesine sahip olabilir.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir. Engelli ehliyeti, normal ehliyete göre bazı özellikleri içermektedir.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri