Ağız asla su ile çalkalanmamalıdır. Bu diş etinde oluşacak olan iyileşmelerin önüne geçer ve iyileşme sürecinizin artmasına sebep olur. Diş çekimi yapıldıktan sonra 24 saat içinde sigara ya da alkol kullanmamaya özen gösterin.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır.
Tampon atıldıktan sonra gerekmiyorsa tekrar tampon konulmamalı, oluşan pıhtının bozulmasından kaçınılmalıdır. Anestezi etkisi geçmeden(2 saat) yeme içme faaliyetlerine başlanmamalıdır. İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir.
Kanamayı Önlemek
Diş çekildikten sonra 2 gün boyunca çok hafif bir kanama oluşabilir. Bu süre içinde sigara içmek ve pipetle bir şeyler içmek kan pıhtılarını oynatarak kanamaya neden olacağından bu durumlardan kaçınmak gereklidir.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
İlgili 26 soru bulundu
Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması orucu bozar mı? Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, 1/141).
Kan yutmanızda bir sakınca yoktur. Diş çekimi sonrası kanamada ağız içerisinde kanamayı biriktirip vakumlayarak tükürmeniz pıhtılaşmayı engelleyip kanamanın devam etmesine neden olur. Ancak aşırı kanama durumunda veya sürekli kan yutma durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Ağız asla su ile çalkalanmamalıdır. Bu diş etinde oluşacak olan iyileşmelerin önüne geçer ve iyileşme sürecinizin artmasına sebep olur. Diş çekimi yapıldıktan sonra 24 saat içinde sigara ya da alkol kullanmamaya özen gösterin.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir. Diş çekiminin hemen ardından herhangi bir şey tüketilmemelidir.
Diş çekimi sonrasında size ısırtılan pamuk tamponu 30 dk. boyunca hafif bir kuvvetle ısırın. Bu sayede diş çekim boşluğu kan pıhtısı ile dolacak ve iyileşme süreci başlayacaktır. 2. 30 dk. sonra tamponu çöpe atın ve kanama olup olmadığını kontrol edin.
Dişimi çektirdim hala kanıyor ne yapmalıyım? Kanamanın devam ettiğini fark ederseniz, çalkamaktan kaçının. Bunun yerine diş çekilen boşluğa temiz bir tamponla baskı uygulayın. Temiz bir parça pamuğu sıkıştırıp, çekim yerinin üstüne yerleştirip, en az 15 dakika boyunca ısırın.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
3. Çekim sonrasındaki 24 saate kadar olan sürede sızıntı şeklindeki hafif kanamalar normaldir. Panik yapmayın. Çekim sonrası yoğun kanama olursa temiz, steril bir pamuk tamponu yarım saat kadar ısırınız. Kanama kesilmez, aynı şiddetle devam ederse hekiminize başvurunuz.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Ameliyattan sonra sigara içmeye devam etmenin riskleri şu şekildedir; Daha yüksek akciğer ve kalp sorunları görülür. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski daha fazladır. Yaranın iyileşmesi uzun sürer.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Vidalı diş işleminden sonra elektronik sigara ve nikotin sakızı kullanmak kesinlikle uygun değildir. Çünkü bu ürünlerin de içeriğinde nikotin maddesi bulunmaktadır ve nikotin, dental implant sürecini olumsuz yönde etkileyen maddelerdendir.
Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız.
Diş çekiminde sonra en rahat yiyebileceğiniz gıdalardan bir tanesi de yoğurttur. Yoğurdu ister sadece şekilde ister çeşitli meyveler ile püre haline getirerek yiyebilirsiz.
Hekiminiz ağızda gerekli pansumanı yaparak antibiyotik, ağrı kesici ve ağız hijyeni için gerekli gargarayı verdiğinde hemen bir rahatlama hissedersiniz. Ağrılar hemen kesilmeyebilir; ama hafifler. Hekim sadece ilaç verip yollarsa ağrılarınızın hafiflemesi 2-3 günü bulabilir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Çekimden sonra, en az 30 dakika boyunca gazlı bez ile bölgeye basınç uygulanarak kanın pıhtılaşması sağlanır. Sonraki ilk 24 saat içerisinde, çekim bölgesinde sızıntı şeklinde kanama olabilir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri