Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Antep Fıstığı Kalori ve Besin Değeri
Aynı ölçüde Antep fıstığı 21.21 gram karbonhidrat içermektedir.
Diyet yaparken belirli miktarda Antep fıstığı tüketilmesinin kilo vermeye yardımcı olduğu tespit edildi. Alman Aerztezeitung internet sitesinin haberine göre, Kaliforniya üniversitesinde yapılan araştırmada, yüksek besleyici değerlere sahip Antep fıstığının aynı zamanda kilo vermede olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı.
Orta Doğu kökenli Antep fıstığı, yağlı ve ince kabuklu bir kuru yemiştir. Çerezlik kullanımının yanı sıra baklava, katmer, sarma ve künefe gibi geleneksel tatlılara da katılır. Ayrıca çikolata, helva, dondurma ve lokum üretiminde en çok tercih edilen gıda maddelerinden birisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Antep fıstığı: Kuruyemişler içerisinde antioksidan içeriği en yüksek olanı. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirici etkisi bulunur.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Aslına bakarsanız, bir besinin tek başına kilo aldırması ya da kilo verdirmesi mümkün değildir. Burada, dikkat etmeniz gereken kalori dengesidir. Antep fıstığı, yüksek kalorili bir besin olsa da porsiyon kontrolüne dolayısı ile, kalori alımına dikkat edildiğinde kilo almanıza neden olmayacaktır.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür. Bu nedenle yer fıstığı tüketilirken bir sınır koyulması ve mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Yer fıstığının 100 gramı 16.13 gram karbonhidrat, 25.8 gram protein, 49.24 gram yağ, 8.5 gram lif içermektedir. Yer fıstığının kalori ve enerji bakımından zengin, son derece besleyici ve lezzetli bir kuru yemiş olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Antep fıstığındaki protein miktarı da sporcular için tüketmeleri gereken besinler arasında yer almasını sağlar. Tiyamin, magnezyum, çinko, fosfor, mangan ve demir mineralleri ile zengin olan Antep fıstığı çok miktarda B6 vitaminine sahiptir.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
İçerisinde bulunan doymuş yağ oranından dolayı yüksek kaloriye sahip olan fıstık 100 gramında 567 kalori içermektedir. Birçok besin maddesine sahip olan fıstık içerisinde toplamda 26 g protein ve 16 g karbonhidrat bulunmaktadır.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
- Kabuğundaki lif sayesinde mide zarını korur ve midede oluşan asit oranını dengeler. Bağırsaklardaki florasayı koruyarak sindirimi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır. - İçerdiği E, C ve B vitaminleri böbrek ve meshane bölgesinde oluşan kumların daha rahat dökülmesini sağlar.
Antioksidan deposu
Özellikle göz sağlığı için oldukça önemli iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini en çok içeren kuruyemiştir. Bunların dışında Antep fıstığı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan antioksidanlardan polifenol ve tokoferolü de içerir.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Mineral ve vitamin açısından zengin olan Antep fıstığı, enerji içeriği yüksek olması nedeniyle helva, baklava ve sütlü tatlılar ile atıştırmalık yiyeceklerde kullanılmaktadır. Sporcular için önerilen bir besin olan Antep fıstığı; protein, yağ ve yağ asitleri ile antioksidan içeriği nedeniyle besleyici değeri yüksektir.
Yetiştiği bölgelerde 'yeşil altın' olarak bilinen ve endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, yeterli miktarlarda yenildiğinde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antep fıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
yer fıstığı bilinen anlamda bir yemiş'tir. ancak çekirdekli bir tür olduğu için meyve olarak da sınıflandırılabilir. zira genellikle ağaçlardan yetişen ve/veya çekirdeği olan her bitki meyvedir. domates, salatalık nasıl gerçekte meyve ise yer fıstığı da meyvedir diyebiliriz. cevap : meyvedir efendim.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri