Operasyon öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonları ateş, öksürük, boğaz ağrısı, karın ağrısı, grip, nezle, soğuk algınlığı ve uçuk operasyonun ertelenmesini gerektirir.
Boğazda gıdıklanma, gıcık tarzı hafif öksürük, burnun şeffaf akıntısı gibi semptomlar ateş ve vücut kırgınlığı ile beraber değilse ameliyat için engel değildir. ' açıklamasında bulundu.
Nezle, grip, idrar yolları enfeksiyonu gibi eşlik eden bir hastalığınız olmamalıdır. Bu gibi durumlarda doktorunuza bilgi veriniz. Gerekiyorsa ameliyatınız ertelenmelidir.
Ağır grip geçiren, ateşi yükselen, burundan iltihaplı akıntısı olan hastalarda ameliyat acil değilse ertelenir. Hafif enfeksiyon durumlarında da ameliyatın büyüklüğüne ve riskine bağlı olarak erteleme yapılır. Acil durumlarda anestezi gerekiyorsa mide boşalması beklenemez.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır.
Ameliyat yaklaşırken çocuğunuzda ateşli hastalık, burun akıntısı, öksürük olursa doktorunuzu haberdar etmelisiniz, tedbir olarak ameliyatın 7-14 gün ertelenmesi gerekebilir. Bu durumda önceden yapılacak bir muayene, ameliyat günü yaşayacağınız telaşı önlemiş olur.
Burun ameliyatı olacak kişilerin birkaç gün önce grip veya nezle olması ameliyatı engelleyebilir. Bunun kesin tanısı için önce kandaki enfeksiyon oranı araştırılmalıdır. Diğer yandan boğazda kızarıklık, yanma ve ağrıyla beraber burunda akıntı olması da ameliyatı ertelemek için iyi nedenlerdir.
aile tarafından hekimlere aktarılmalıdır. Genelde ateşli burun akıntılı, hapşırıklı benzeri enfeksiyonla özdeşen belirtilerin ameliyat ve anestezi öncesi olmaması istenir. Bu durumda uygulanan anestezi ve cerrahi girişimlerde eğer cerrahi acil olmuyorsa, çocuk için istenmeyen zararlar gelişebilir.
Ameliyat öncesi gerekmeden alınmayacak bir diğer grup ilaç NSAİ (nonsteroid antiinflamatuar olarak sınıflandırdığımız klasik ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçlarıdır. Bunlar arasında parasetamol ( acetominofen ) etken maddeli olanlar daha uygun olabilir.
Solunum Problemleri
Ameliyat sonrası akciğer enfeksiyonları, nefes almada zorlanma veya öksürük gibi solunum problemlerine yol açar. Eğer ameliyat sonrası solunum problemleri yaşıyorsanız olası bir enfeksiyon durumu için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Ameliyattan en az bir hafta öncesinde Aspirin gibi kan sullandırıcı ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Ağrı kesici olarak Parasetamol (Parol, Minoset vb.) tercih edilmelidir. Bitki çaylarının kan sulandırıcı etkileri olduğu için ameliyattan en az bir hafta öncesinde kesilmesi tavsiye edilir.
Ateş, burun akıntısı, balgam çıkartmak, öksürük, halsizlik gibi yakınmalarınız varsa önce bunların gerilemesi ve normalleşmesi gerekir. Tedaviniz sonrası herşey normale döndüğünde artık daha güvenli bir şekilde anestezi alabilirsiniz.
İlk olarak, bol miktarda su içmek, boğazı nemlendirerek öksürüğü hafifletebilir. Sıcak bitki çayları veya ılık tuzlu su gargara yapmak da boğaz tahrişini azaltabilir. Bal, öksürüğü hafifletmek için doğal bir seçenek olabilir. Ayrıca, öksürük şurupları veya ilaçları doktor tavsiyesi üzerine kullanabilirsiniz.
Planlanmış bir ameliyat öncesinde çocukta öksürük, hırıltı, ateş, kusma, ishal gibi şikayetler varsa ameliyat riski artacağı için ameliyat ertelenir. Çocuğun tamamen sağlıklı olduğu bir dönemde ameliyatı yapılır.
Geniz akıntısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve koku duyusunun bozulması gibi bulgular 3 aydan daha uzun sürüyorsa ve ilaçla tedaviye cevap vermiyorsa tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale gerçekleştirilebilmektedir.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Regl dönemi ortopedik veya beyin cerrahi ameliyatınız için engel teşkil etmemektedir. Ancak kullanılan ilaçlar mutlaka gözden geçirilmektedir. Hastanemizde yapılan ameliyatlar açısından adet döneminde olmanız tıbbi olarak engel oluşturmamaktadır.
Regl döneminde ameliyat yapmak çoğu kez önerilmez. Ancak her durum özel ve bireyseldir. Regl dönemi sırasında cerrahi müdahale, genellikle kanama riski ve iyileşme sürecini etkileyebileceği için doktorlar tarafından tercih edilmemektedir.
Antibiyotikler, anestetiklerle etkileşerek istenmeyen etki oluşturabilir. Sakinleştiriciler; kan basıncınızı düşürerek şoka neden olabilir. İdrar söktürücüler; potasyum ve sıvı kaybına neden olabilir.
Obstrüktif uyku apnesi, nöbet geçirmek, mevcut kalp, böbrek, akciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, alkolizm, sigara içmek, anestezide kullanılan maddelere alerji, şeker hastalığı, anesteziye reaksiyon öyküsü, aşırı kilolu olmak gibi bazı durumlar risk arttırıcı unsurlar olarak ifade edilebilirler.
Prof. Dr. Kurtipek, “Teknoloji, bilim, tıp alanında son gelişmeler ve bizlerin gayret ve çalışmalarıyla tüm dünyada anestezi uygulamalarına atfedilen ölüm oranları 100.000'de 1'e kadar geriledi.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri