Hafta sonu teknik olarak cuma iş saati bitiminde başlıyor. Ama resmi olmayan ama bayağı meşru kabule göre cuma öğleden sonra hafta sonudur.
TDK'da yer alan bilgilere göre hafta sonu kelimesi haftanın son günlerini yani cumartesi ve pazar günlerini ifade ediyor.
Dünya çapında ortak olarak kullanılan günlerin 5 günü hafta içi geriye kalan 2 gün ise hafta sonu olarak ifade edilmektedir. Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir.
Tanrı'nın kâinatı altı günde yarattığı yedinci gün dinlendiği ve bu yedinci günün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak belirlenip, kutsal kılındığı inancından gelmekteydi. Bu dinlenme yani sebt günü, Müslümanlar için cuma, Yahudiler için cumartesi ve Hristiyanlar için pazar günüydü.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hafta sonu şeklindedir.
İlgili 40 soru bulundu
Fakat Tük Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre hafta sonu sözcüğünün birleşik yazılması yanlış bir yazımdır. Doğru olanı ayrı yazılmasıdır. Yani sözcüğün doğru yazımı "hafta sonu" şeklindedir.
Haftasonu kelimesi birleşik mi, ayrı mı yazılır? Vatandaşların aklına bu soru takıldı. Türk Dil Kurumu'na göre ise iki kelime de anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır. Birleşme esnasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramamışsa bu sözcükler ayrı yazılır.
Sonuç olarak, Yargıtay'ın ilke kararına göre, 4857 sayılı Kanuna göre, hafta tatili 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür (m.46, 63). Bu nedenle kural olarak cumartesi günü iş günüdür.
Haftanın ilk günü Pazar'dır. Çalışma günlerinizi ve saatlerinizi değiştirmek için şunları yapın: Dosya sekmesine tıklayın.
Eğer bireysel veya toplu iş sözleşmesinde cumartesi gününün açıkça hafta tatili (akdi tatil) olduğu düzenlenmemiş ise o gününün iş günü sayılması gerektiği kabul edilmiştir. Dava konusu işyerinde ise haftanın 6 günü iş günü, 1 günü ise hafta tatilidir.
ay yılını esas alan hicri takvime göre düşünüldüğünde doğru bir deyiştir. zira hicri takvimin günleri akşam ile başlar. yani gece gündüzden önce gelir. dolayısıyla cuma gününün başlangıcı perşembe akşamıdır. cuma gününün gecesi de aslında perşembe gecesidir hicri takvim gününe göre.
gecesi, cuma günü güneşin batmasıyla başlar, güneşin. doğmasına kadar sürer.
Irak hükümeti, hafta sonu tatilini iki güne çıkardı. Hükümetten yapılan açıklamada, sadece cuma olan hafta tatilinin bundan sonra cuma ve cumartesi günleri yapılacağı belirtildi.
Haftanın yedi günüyle ilişkilendirilen Germen tanrıları. Her biri haftanın ilgili günüyle ilişkilidir: Güneş-Pazar, Ay-Pazartesi, Tuisco-Salı, Wodan-Çarşamba, Thor-Perşembe, Friga-Cuma, Seater-Cumartesi.
Ve 27 Mayıs 1935 günü İçişleri Bakanlığı'nın teklifi olarak Meclis'e getirilen Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un Üçüncü Maddesi; “Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten eksik olmamak üzere cumartesi günü saat 13'te başlar.”
haftanın pazar günü başlamasının sebebi, pazar gününün güneş'e ithaf edilmesindendir. bilindiği üzere hafta 7 gündür çünkü her biri gökyüzünde çıplak gözle görülebilen hareketli 7 cisme, 7 tanrıya atanmıştır. bu "atama" işi yapılırken, tabii ki en büyük ve en yüce olan cisimden, güneş'ten başlanmıştır.
Türkiye Türkçesinde gün isimleri, pazar, pazartesi (< Pazar ertesi), salı, çar- şamba, perşembe, cuma ve cumartesi (< cuma ertesi) şeklindedir.
Pazar gününe Eski Türkçede "birinç" (birinci) adı verilir.
Hafta Kavramının Tarihçesine Genel Bir Bakış
Sonuç olarak Babiller sayesinde haftanın yedi gün olduğu anlaşıldı. Yedi rakamını kabul etmelerinin nedeni, yedi gök cisminin gözlemlenmesiydi. Bunlar Güneş, Ay, Merkür, Jüpiter, Mars, Venüs ve Satürn'dü. Yani bu sayı, onlar için özel bir anlam taşıyordu.
İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz. Örneğin 21 Eylül Perşembe günü tebliğ edilen 7 iş günlük süre, (hafta sonu -cumartesi ve pazar günü- çalışılmayan yer bakımından) 01 Ekim Pazartesi günü çalışma saati sonunda biter.
Maddeye göre günlük çalışma süresi cumartesi günü saat 13.00'e kadar çalışılan işyerlerinde 9 saati, cumartesi günü saat 13'ten sonra çalışılan işyerlerinde 8 saati aşamaz.
İşyerinde günde 9 saat çalışılıyorsa 9 X 5 = 45 olacağı için 5 günde yasal iş süresi tamamlanır ve o işyerinde cumartesi ve pazar günleri çalışılmaz. Bu koşulda cumartesi günü işçi çalıştırılırsa bu fazla mesai anlamına gelecektir ve saat başına yüzde 50 zamlı ücret ödenmesini gerektirir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
"Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
5. Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kara sarı, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri