Karpal Tünel Sendromunun belirtileri Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Belirtileri ve tedavi yöntemleri. Elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülen “Karpal Tünel Sendromu”, kendini daha elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı, uyuşma ve hissizlik ile gösteriyor.
Bileğin bükülmesi ve esnek bir pozisyonda tutulması halinde uyuşma veya karıncalanma olup olmadığına bakılır. Hastanın gözleri kapalıyken özel bir ekipman ile parmak uçlarına temas edilerek parmak uçlarındaki hassaslık test edilir. Bu gibi testler ile karpal tünel sendromunun teşhis edilmesi mümkündür.
Karpal tünel sendromu nedenleri
Bilek kanalı yapısal olarak dar olan kişiler klinik belirtilerin ortaya çıkmasına yatkın olan kişilerdir. Şişmanlar, alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
karpal tünelindeki basıncı artırabilir. Bu durum özellikle hamilelik ve menopoz sırasında yaygındır. Ancak hamilelik ile doğrudan ilişkili karpal tünel sendromu genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Her ameliyat bir risk taşır. Bu riskler anestezi ve cerrahi uygulamalardan kaynaklanabilir. Karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi ile uygulandığından dolayı anestezi riski çok düşüktür.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır. Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Bu rahatsızlık genellikle tek bir ayakta ortaya çıkıyor. Ancak sistemik hastalıklara bağlı olarak geliştiğinde iki ayağı birden etkileyebilir. Tarsal tünel sendromunda %19 oranda ayak deformeleri en yaygın nedenler arasında gösteriliyor.
Karpal tünel sendromu çoğu olguda ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıktığından tedavide birinci basamak el ve bilek bölgesinin aşırı ve zorlayıcı kullanımlarını kısıtlamaktır. Bu dönemde destekleyici el bileği atellerinden de faydalanılır.
Elde uyuşma ve karıncalanma, el baş parmağında uyuşma gibi semptomlarla kendini gösteren Karpal tünel sendromu başlangıç aşamasında el bileği ateli kullanmak ve fizik tedavi ile konservatif yaklaşılan hastalarda belirtilerin geçmemesi durumunda ameliyat düşünülebilir.
Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez.
Periferik sinir sıkışmaları kaza ve yaralanmalar, eklemlerin tekrarlanan zorlayıcı hareketleri, günlük yaşamdaki kullanıma bağlı mikrotravmalar, diyabet, çeşitli sistemik hastalıklar, alkol bağımlılığı, özellikle B vitamini eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır. Öte yandan vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye de yardımcı olabilmektedir. B12 faydaları şöyle sıralanabilir: Sinir sisteminin hızlı ve doğru çalışmasını sağlar.
B vitamini sinir sıkışması bağlantısı şöyledir; b vitamini grubu vücudun sinir sisteminin sağlıklı işlev görebilmesine destek vermektedir bu yüzden de b vitamini eksikliği gibi durumlar olduğunda sinirlerle ilgili sorunlar oluşması ya da problemlerin çözümünün zorlaşması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir.
Özellikle gece uykudan uyanıp eldeki ağrı ve uyuşmanın geçmesi için elin sallanması karpal tünel sendromu hastalarında sık görülmektedir. Karpal tünel sendromu tedavi edilmez ve ilerlerse sonraki aşamalarda kas güçsüzlükleri ve el kaslarında zayıflamalar görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri