Hafta sonları ise çalışma saat sabah 10:00'da başlayıp akşam 19:00'da sona eriyor. Yine hafta sonu gürültü 100 desibeli aşarsa inşaat faaliyeti durdurulabiliyor. Seni rahatsız edecek boyutta çalışan, gürültü sınırlarını aşan ve kurallara uymayan firmaları şikayet edebilirsin.
Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinin tadilat yapma günleri şeklinde bir durum yoktur. Hafta sonu dahil olmak üzere tüm günlerde tadilat yapılabilir.
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Apartmanlarda tadilatların hafta içi 8.30-17.30, hafta sonu 11.00-17.30 arasında yapılması gerekir.
Tadilat yapılırken de mümkün oldukça az gürültü yapmasına özen göstererek uygun olmayan saatler içerisinde de tadilat yapılabilir. Kanuna göre apartmanlarda hangi saatler arasında tadilat yapılabileceği belirlenmiştir. Apartmanlarda hafta içi günlerde saat 08:30 ile 17:30 arasında tadilat yapılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir. Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Kat malikleri ortak yerlerde tek başlarına değişiklik ve tadilat yapamazlar. Ancak tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınması durumunda, ortak alanda boya, onarım veya değişiklik yapılabilir. Rızanın alınması için kat maliklerinin toplanması ve bir karar almasının gerekmediği kabul edilmektedir.
Yani, kiralanan taşınmaz yıkılıp yeniden inşa edilecekse ya da kullanılması kesinlikle mümkün olmayan bir tadilat yapılacaksa ev sahibi, tahliye davası açabilir. Eski bir binanın güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması, inşaat nedeniyle kiracı tahliye sebeplerinin başında gelir.
Kiracınız izinsiz olarak evinizde değişiklik yapamaz. Evi genişletemez veya değiştiremez. Kiracının evde tadilat yapması için sizin izniniz gereklidir. Kiracı tadilat yapma isteğini baştan belirtirse bununla ilgili kira sözleşmesinin düzenlenmesi gerekir.
Sadece belirlenen saatlerde tadilat yapılabiliyor
Apartman yönetmeliğine göre akşam 19.00 sabah 07.00 arası yüksek ses yapmak yasak.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)
Kaçak Yapı Nereye Şikayet Edilir? Kaçak yapıların değişik kanallara şikayet ve ihbar edilmesi mümkündür. Bunları; belediye, il özel idaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve CİMER olarak sıralamak mümkündür.
Binalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir.
Ev tadilatları ortalama 15 – 25 gün arası sürer.
Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır.
Sözleşme her yıl aynı tarihte yenilenir. Evden çıkmak isteyen bir kiracıysanız yapmanız gereken, kira sözleşmesinde belirtilen süre bitmeden 15 gün önce ev sahibine yazılı olarak ihtar yollayarak sözleşmeyi sona erdirme talebinde bulunmak.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Fakat durumun rahatsız edici bir boyuta gelmesi üzerine hakim başvuruları ile hakkınızda şikayet talebi açılabilir" diyerek gürültünün rahatsız edici boyuta ulaşması durumunda şikayet hakkı bulunduğunu söyledi. Bunun için Çevre ve Şehircliik Bakanlığı'nın Alo 181 hattı da kullanılabiliyor.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
2- Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma – (T.C.K
Türk Ceza Kanunun 183. maddesine göre; (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
rahatsız oluyorsanız ve çalışma saatleri dışında çalışıyorlarsa bağlı bulunduğunuz belediyeye şikayette bulunmanız gerekiyormuş.
Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.
Alo 181; çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, atıklar, gürültü kirliliği, kentsel dönüşüm, tapu işlemleri, binaların dayanıklılığı gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendiren tüm konular hakkında bilgi almak için aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri