İş kanununa göre tatilin hangi gün verildiği önemli değildir. Önemli olan işçiye yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) hakkı verilmesidir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu kararda “Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir.
Bordrolarda hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil tahakkuklarının ayrı başlıklar halinde açıkça yazılmış olması, bu günlerde çalışma karşılığı ödenmesi gereken hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödendiğini göstermemektedir.
HAFTA TATİLİ NASIL KULLANILIR? Kanun koyucu 24 saat kesintisiz izin ibaresini kullandığından işçi, bu izin günü 1 saat bile çalıştırılmış olsa hafta tatili ücretine hak kazanır. İşveren tarafından haftanın 2 günü 12'şer saat şeklinde izin kullandırılamaz. İzin 24 saat kesintisiz kullandırılmak zorundadır.
Hafta Tatili Nedir? Hafta tatili, işçilerin haftanın herhangi bir günü kesintisiz olarak, 24 saat boyunca dinlenmelerine yönelik bir düzenleme olup, hafta tatili ve haftalık tatil ücreti konusundaki temel kaynak, Anayasamızın ''Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı'' başlıklı 50. maddesidir.
4857 sayılı İş Kanunu uyarınca hafta tatili, yedi günlük zaman dilimi içindeki 24 saatlik dinlenme hakkını ifade etmektedir. Kısmi süreli çalışmada da haftanın 6 işgünü çalışan işçiye kesintisiz 24 saat hafta tatili izni kullandırılması gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
İş Kanunu'nun 46. maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63'üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” hükmü yer almaktadır.
Yargıtay, 2 gün izin yapan işyerlerinde bu iki gün iznin 1 gününü idari izin, 1 gününü de hafta tatili olarak kabul etmektedir. Bu durumda iş yerinin çalışma gün sayısına bakılmaksızın hafta tatili süresi 1 gün olarak kabul edilmeli ve yıllık izin süresinden her hafta 1 gün olarak düşürülmelidir.
“Cumartesi günü işçiler dinlendirilir. Pazar Günü Hafta Tatilidir.” düzenlemesi, aynı toplu iş sözleşmesinin “Yıllık Ücretli İzin” başlıklı 25 inci maddesinde ise “… Yıllık Ücretli İzin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayılmaz” düzenlemesi mevcuttur.
Kanunun emredici nitelikteki bu hükmünün aksinin sözleşmelerle dahi kararlaştırılması mümkün değildir. Bir başka deyişle, işveren işçisine hafta tatili vermek zorundadır[1]. Sonuç olarak, işçilerin yedi günlük çalışma süresi içinde, aralıksız yirmi dört saat dinlenme hakkı vardır.
günlük ücreti kesilir. tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez. hallerde aylığından bir kesinti yapılmayacaktır.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil günleri fiili izin kullanımı sırasında izinden sayılmaz ancak iş akdinin feshi sonrasında yıllık ücretli izin karşılığının taraflara ödenmesinde kullanılmayan sürenin hesabında hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil süresinin dışlanması gibi bir durum söz konusu olamaz.
İşveren işin gereğine göre hafta tatilinin günü değiştirme hakkına sahiptir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, iki hafta tatili arasında en fazla altı gün olmasıdır. Dolayısıyla, değişiklik yapılırken hafta tatilinin öne çekilerek değiştirilmesi gerekmektedir.
Hafta tatili bölünerek kullandırılmaz. Buna göre, hafta tatilinin yirmi dört saatten az olarak kullandırılması halinde, hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır ve hafta tatili ücreti 1,5 kat ödenir. Örneğin günlük ücreti 120 TL olan işçinin hafta tatili ücreti 120+120+60=300 TL olarak hesaplanmalıdır.
Buna göre hafta tatilinde çalışan işçiye biri hafta tatili ücreti diğeri fazla çalışma karşılığı olmak üzere gündeliğinin 2.5 katı yevmiye ödenmesi gerekir. Örneğin, işçinin gündeliği 10 TL ise, bu işçinin hafta tatilinde çalışması halinde, ödenecek ücret 25 TL olacaktır.
İşçinin ulusal bayram ve genel tatil ücreti tıpkı normal çalışma ücreti kapsamında değerlendirilir. İşçinin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti veya ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılması halinde hak ettiği ek ücretleri de normal çalışma ücretinin, ödendiği zamanında ödenmesi gerekir.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, "Hafta tatili verilmeyen veya usulüne uygun kullandırılmayan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu fesih sonucunda en az bir yıllık kıdemi varsa kıdem tazminatına hak kazanır.
Hafta tatili uygulaması işçilerin temel haklarının başında gelir. İşçilerin 7 günlük zaman dilimi içinde kesintisiz 24 saat dinlendirilmeleri amaçlandığından, işçinin rızasına dayalı olarak dahi bu sürede çalışma yapılması yasaklanmıştır.
Hafta sonu ile birlikte dokuz güne ulaşan arada öğrencilerin keyifli vakit geçirmelerini isteyen Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm öğretmen ve öğrencilere iyi tatiller diledi. Birinci dönem ara tatili 14 Kasım 2022 Pazartesi başlayacak ve 18 Kasım Cuma günü sona erecek.
Cumartesi iş günü mü? Eğer ilgili iş yerinde cumartesi günleri çalışılıyorsa, o halde cumartesi günü iş günü olarak sayılacaktır.
Hafta tatili izninin Pazar günü dışında da kullandırılması mümkündür. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3 üncü maddesine göre, hafta tatili Pazar günüdür. Bu genel kural mutlak nitelikte olmayıp, hafta tatili izninin Pazar günü dışında da kullandırılması mümkündür.
Örnek verecek olursak: Hafta içi 5 gün (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma) çalışılan bir işyerinde, çalışan Perşembe günü mesai bitiminden sonra yıllık izine çıkacak ise, takip eden ilk cumartesi gününü işveren yıllık izinden sayabilir.
İşçilere çalışmadıkları hafta tatili günü için bir iş karşılığı olmaksızın haftalık izin ücreti tam olarak ödenir. Bu ücret işçinin çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.[1] Örneğin bir günlük ücreti 70 TL olan bir işçiye hafta tatili günü için 70 TL ücret ödenir.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri