Varsayılan olarak, çalışma haftası Pazartesi -Cuma günleri olarak tanımlanır ve iş günü 09:00 ile 17:00 arasındadır. Haftanın ilk günü Pazar'dır.
haftanın pazar günü başlamasının sebebi, pazar gününün güneş'e ithaf edilmesindendir. bilindiği üzere hafta 7 gündür çünkü her biri gökyüzünde çıplak gözle görülebilen hareketli 7 cisme, 7 tanrıya atanmıştır. bu "atama" işi yapılırken, tabii ki en büyük ve en yüce olan cisimden, güneş'ten başlanmıştır.
Pazartesi, haftanın pazar ile salı arasındaki günü. "Pazardan sonraki gün" anlamına gelen "pazar ertesi" sözcüklerinin birleşmesiyle türemiştir. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın ilk günü, ancak pazar gününü haftanın ilk günü kabul eden ülkelerde haftanın ikinci günüdür.
Türkiye Türkçesinde gün isimleri, pazar, pazartesi (< Pazar ertesi), salı, çar- şamba, perşembe, cuma ve cumartesi (< cuma ertesi) şeklindedir.
Pazar, Cumartesi ile Pazartesi arasında, haftanın yedinci ve son günüdür.
İlgili 39 soru bulundu
Hafta sonu teknik olarak cuma iş saati bitiminde başlıyor. Ama resmi olmayan ama bayağı meşru kabule göre cuma öğleden sonra hafta sonudur.
Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir. Yukarıda görüldüğü gibi sırasıyla haftanın başlangıcı Pazartesi olarak öne çıkıyor. Daha sonra sırası ile giden günler pazar günü sona ermektedir.
Haftanın yedi günüyle ilişkilendirilen Germen tanrıları. Her biri haftanın ilgili günüyle ilişkilidir: Güneş-Pazar, Ay-Pazartesi, Tuisco-Salı, Wodan-Çarşamba, Thor-Perşembe, Friga-Cuma, Seater-Cumartesi. Haftanın günleri yedi günden oluşup Türkçede aşağıdaki gibi isimlendirilmektedir.
Ben haftanın ortası çarşamba günü ❤️
Salı, haftanın pazartesi ile çarşamba arasındaki günüdür. Uluslararası ISO 8601 standardında göre haftanın ikinci günü, ABD'de haftanın üçüncü günü, haftanın cumartesi günü başladığı bazı İslam ülkelerinde haftanın dördüncü günüdür.
Hafta sayısı farkı
Bu, hafta içinde 7 gün olduğundan gün sayısını 7'ye böler.
Yaklaşık 5000 yıl önce 30 günlük 12 aydan oluşan ilk takvim sistemini geliştiren Sümerler, hilalin ortaya çıkışını her ayın başlangıcı olarak kabul etmişti. İnsanlar bir günün uzunluğunu belirlemek için ise Güneş'in hareketlerini takip etti.
Eski Türklerde ve Yer'deki öteki toplulukların ezici çoğunluğunda haftanın ilk günü, Türkiye'de haftanın son günü. Eski Türkçede adı "Birinç Kün" idi. Bu, bugünkü dilde "Birinci Gün" olmalıdır. Anadolu'da bu gün için "girey" ya da "girâ" dendiği olur.
Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa'nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih'in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir. Pazar Günü, Ekmek-Şarap Ayini ile İsa'nın manevî vücuduyla birleşme amaçlanır.
Ve 27 Mayıs 1935 günü İçişleri Bakanlığı'nın teklifi olarak Meclis'e getirilen Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un Üçüncü Maddesi; “Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten eksik olmamak üzere cumartesi günü saat 13'te başlar.”
Çarşamba, haftanın salıdan sonra, perşembeden önce gelen günüdür.
Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur. Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir.
Hafta Kavramının Tarihçesine Genel Bir Bakış
Sonuç olarak Babiller sayesinde haftanın yedi gün olduğu anlaşıldı. Yedi rakamını kabul etmelerinin nedeni, yedi gök cisminin gözlemlenmesiydi. Bunlar Güneş, Ay, Merkür, Jüpiter, Mars, Venüs ve Satürn'dü.
Pazar gününü astrolojide Güneş temsil eder. İngilizce'de pazar anlamına gelen sunday (sun-day) adını Güneş'ten alır. Güneş'in sembolik anlamı hayatın devamlılığıdır. Pazar günü, aile, komşu ve arkadaşlarla vakit geçirmek için çok uygun bir gündür.
Köken. Arapça Salı gün adı dilimize iki ayrı dilden gelmiştir; ilki Arapça üçüncü gün anlamında ثلاثة (θela:θe(tun)) kelimesi, ikincisi de Farsça-Süryanice yine üçüncü gün anlamında Seşenbe kelimesidir.
Tarihlerde her zaman bir sıralama bulunur. Kişiler tarihleri atacağı zaman herkesin anlayacağı şekilde sıralamaya uygun olarak atması gerekiyor. Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır.
21 Aralık ve bilimsel açıdan önemi
Kış gün dönümü veya Aralık gün dönümü, güneşin gökyüzündeki yolunun en güneyde olduğu noktadır. Kış gün dönümünde Güneş gökyüzünde en kısa yolu kat eder. Bu nedenle 21 Aralık en az gün ışığının olduğu tarihtir.
Tanrı'nın kâinatı altı günde yarattığı yedinci gün dinlendiği ve bu yedinci günün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak belirlenip, kutsal kılındığı inancından gelmekteydi. Bu dinlenme yani sebt günü, Müslümanlar için cuma, Yahudiler için cumartesi ve Hristiyanlar için pazar günüydü.
Cumartesi gününün işgünü sayılıp sayılmadığına dair bir yargıtay içtihadı bulamamış olmakla birlikte 4857 sayılı kanunun gerekçesi cumartesi gününün fiilen çalışma olmasa dahi işgününden sayılacağını belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri