Kur'an'ı ezberlemek, yani hafız olmak farz-ı kifâyedir. Bir toplumda âlimlerin bulunması farz-ı kifâyedir.
Çocuklar 6 yaşına geldiklerinde ise, yazı okumaya, yazı ile cümleler kurma duyarlılığı başlar. Eğer çocuk 3,5-4 yaşında Kur'an dinleme ve ezber yapma süreci yasamışsa, 6 yaşından sonra da ezberlediği Kur'an'ı harflerle de okuyup hafızlığını sürdürebilir.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir.
Her yaşta hafız olunabileceğini ifade eden Uşak Üniversitesi İslam İlimleri Fakültesi Kur'an-ı Kerim ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Cihat Çelik, “Yaşları 70'lere varan insanların hafız olduğunu gördüm. Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin yaşı yoktur” dedi.
Hafız, Hak kelamına layık insan demektir. Hafız, Allah yoluna ömrünü adayan demektir. Hafız; bin dört yüz sene önce İslam'ın doğuşu ile ilk vahiy indiğinde, insanlığa son davet olan kutsal kelamı koruma demektir. Çünkü son kutsal kelam hafızlara emanettir.
İlgili 41 soru bulundu
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır. Bazı ilim talebeleri daha kısa sürede hafız olur bazıları da biraz daha uzun sürede hafız olmanın faziletine nail olabilirler.
Peygamber efendimiz (S.A.V) Kur-an-ı Kerim'i baştan sona kadar ezberleyen yani hafız olan kişilerin şefaat hakkı olduğunu belirtmiştir. Meleklerin de aynı şekilde şefaat etme hakkı bulunmaktadır. Meleklere şefaat izni verilmiştir.
Açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması, çocuğunun hafız olmasını isteyen anne-babaları rahatlattı. Artık 8. sınıftan sonra isteyen, açık liseye kaydını yaptırarak Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alabilecek.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
İcmaen Kur'an-ı Kerim'in ezberlenmesi müstehaptır.
Yine icmaen Kur'an'ın ezberlenmesi farzı kifayedir. Namaz kılmak için gerekli olan Fatiha ve bir süre gibi surelerin ezberlenmesi ise farzdır. Kur'an'ın hıfzedilmesi, şüphesiz çok büyük bir fazilettir.
Kur'an-ı Kerim'i ezberlemek Allah'ın rızasını kazanmak ve ahirette sevap elde etmek için yapılan bir ibadettir. İnsan bunu bu niyetle yapmazsa sevap kazanamaz. Bilakis Allah rızası dışında bir niyet için yaptığı için cezalandırılır.
Evet, bu halinizle hafız olabilirsiniz, açık olmanızın günahı ayrıdır, hafız olmanızın, Kur'an okumanızın sevabı ayrıdır. Ümit ederiz ki, Kur'an sevginiz, onu okumanız ve ezberlemeniz, onun isteklerine de uymanıza vesile olur, zira Kur'an, erkek ve kadınlara avret yerlerini örtmelerini emreder.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Proje kapsamında okulda 7. sınıfa devam eden 4 öğrenci hafızlığını tamamlayarak ezberini pekiştirme sürecine geçti. Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Arşiv. Türkiye'de bu sene Kur'an kurslarında eğitim alan veya kendi imkanlarıyla Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen 8 bin 695 öğrenci hafız oldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelindeki 1704 Kur'an kursunda 73 binden fazla öğrenci hafızlık eğitimi aldı.
Hafızlık yaşı şudur diyebileceğimiz bir sınır yoktur ancak 15, 16 yaşına gelmeden hafızlığa başlanmasının etkili olduğu tavsiye ediliyor.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Diyanet ile Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü çalışma çerçevesinde hafızlık eğitimi alan öğrenciler aynı zamanda örgün okul eğitimlerine de devam edebilecek.
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şehit, ev halkından yetmiş kişi hakkında şefaatçi kılınır.”38 Birtakım vasıfları haiz olan hâfızların ev halkından on kişiye şefaat edeceklerine dair rivayet ise üç sahâbî kanalıyla rivayet dilmiştir.
Cübbeli Ahmet Hoca, hadis-i şeriflere dayandırdığı açıklamasında hafız kişinin, Allah katında cehennemlik oldukları kesinleşen ailesinden 10 kişiye şefaat edeceklerini ifade etti.
Şefaatin olumsuz anlamda kullanıldığı bütün ayetler istisnasız bu anlamda kullanılmıştır. Yani bu ayetlerde şöyle denilmiştir: Ey putperestler, ey kâfirler, ey müşrikler; ahiret âleminde size hiçbir şefaat fayda sağlamayacaktır.
Yön ve yöntem anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 3 yıl boyunca büyük bir azimle sonucunda Allah'ın yardımıyla hafız olduğunu belirten Fırat, 45 yaşında Kayseri Yüksek İhtisas Merkezinde hafızlık tespit sınavına girdiğini, başarılı olduğunu ve hafızlık belgesini almaya hak kazandığını söyledi.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Ancak en az günde iki sayfa ezberlemek hedeflenir. Bu hedefi artırmak da bu sistem için uygundur. Öncelikle bir sayfanın ezberi şu şekildedir: Hafız adayı sayfayı üçe böler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri