Dinî hayatta Allah sevgisini temel kabul eden tasavvufî anlayışa karşılık Hasan-ı Basrî Allah korkusunu esas alan Basra zühd okulunun temsilcisi ve önderi sayılmıştır.
Hasan-ı Basrî tarikat silsilelerinde önemli bir yer tutar. Bir silsileye göre kendisi Huzeyfe b. Yemân vasıtasıyla Hz. Peygamber'den feyiz almış, bu feyiz Hâris el-Muhâsibî ile devam etmiştir.
Hasan-ı Basrî, kendi kuşağının en önde gelen şahsiyetlerden biri olmuş, dindarlık, takvâ ve dünyayı kınaması ile tanınmıştır. 89 yaşında hicrî 5 Receb 110 Cuma gününde öldüğünde Basra'nın tüm ahalisi cenazesine katılmış, Basra'nın Cami Mescidi ilk defa ikindi namazı saatinde boş kalmıştır.
Mutezile diye bilinen ve Hasan'ın öğrencisi Vasıl b. Ata tarafından kurulan Arap düşüncesinin ilk ekolü akademik araştırmalara yeterince konu olmuştur.
Hasan Basri'nin evlenme isteğine şiirle cevap veren Rabia Adevviye Hatun Rabiatü'l Adeviyye Basra'da yaşamış bir Arap kadın ve şair ve mutasavvıftır.
İlgili 28 soru bulundu
Rabia gece ve gündüz sürekli olarak ibadet ederdi. Her zaman kefeni ile birlikte gezerdi. Namazlarını ise bu kefen üzerinde kılmaktaydı.
Rabia isminin anlamı salisenin 60'da 1'i demektir. Yani dördüncü anlamına gelir.
Medine'de 21 (642) senesinde doğan Hasan-ı Basrî, 110/728'de Basra'da vefat etmiştir. Tâbiîn neslinin büyüklerinden olan Hasan-ı Basrî, başta Hz.
Mu'tezile'nin ilk kurucusu olarak bilinen Vasıl b. Ata ile İslam düşüncesi tarihini uzun zaman meşgul eden ve çeşitli fikir akımlarımn ortaya çıkmasına, özellikle Mu'tezile gibi, akli düşüncenin gelişmesine önemli ölçüde etki eden bir sistemin doğuşuna neden olan büy~k günah konusunu incelemeğe geçmeden önce, bu ...
Hasan Basri Türbesi - Malatya
Battalgazi İlçesi Karahan Mahallesi'nde, Kırk Kardeşler Şehitliği'nin yanında bulunmaktadır. Türbe, şimdiki yerine Karakaya Baraj Gölü altında kalan Korucuk Köyü'nden taşındığı için zaman zaman Korucuk Türbesi (Korucuk Ziyareti) adıyla da anılmaktadır.
Tasavvufî disiplin, meşreb ve mizaca uygun tavır ve yol almanın ötesinde müessesevî bir karaktere malik bir ocak olarak ortaya çıkan ilk tarîkat, genel kabûle göre Kadiriyye'dir. Bu tarîkatın kurucusu Abdulkâdir Geylânî (ö. 562/1166)'dir.
Rifâiyye, Ahmed er-Rifâî'nin İskenderiye'ye gönderdiği Ebü'l-Feth el-Vâsıtî (ö. 632/1234-35) aracılığıyla Mısır'da teşkilâtlanan ilk tarikat olmuştur.
Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.
Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi.
Tarikat, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biridir. İslamiyet'te, İslamiyet'in kalbi boyutu üzerinde duran ve "kalbin fıkhı" diye nitelenen tasavvuf öğretisinin (terbiyesinin) uygulandığı düzenli kurumsal yapılar olarak tarif edilir.
Ahmed Yesevî, Mevlana, Hacı Bektâş-ı Veli ve Yunus Emre gibi sufiler Anadolu insanının hâmîsi hâline gelmişlerdir. Yeseviyye, Mevleviyye, Kübreviyye, Sühreverdiyye ve Rufâiyye gibi tarikatlar ise zaviyeleri ile Anadolu'nun mamur hâle gelmesinde önemli roller üstlenmişlerdir.
Mutezile mezhebi mensupları Müslüman olduklarını ifade etmektedirler. Ayrıca onlar kader ve diğer hususlardaki ayetleri inkar etmiyorlar. Fakat Ehl-i sünnet çizgisi dışında bir yorum getirmektedirler. Bu bakımdan bu düşünceyi savunan insanlar tekfir edilmemiş, ehl-i bid'a olarak nitelenmiştir.
Mu'tezile mezhebinin II. (VIII.) yüzyılın başlarında, büyük günah işleyen kişi hakkında Hâricîler'le Mürcie'nin ileri sürdüğü görüşlere karşı Vâsıl b. Atâ ve Amr b. Ubeyd'in farklı bir teori ortaya koymalarıyla Basra'da zuhur ettiğini söylemek mümkündür. Bazı Mu'tezile âlimlerinin Vâsıl b.
Mutezile kelimesi, ayrılmak, bir köşeye çekilmek ve gözden uzaklaşmak manasına gelen i'tezele sözcüğünden türetilmiştir. İslam'daki itikadi mezheplerden biri olan Mutezile, 7. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Mezhebin ortaya çıkışında Hz. Ali'nin şehit edilmesi ve halifeliğin Emeviler'e geçmesi etkili olmuştur.
Burada büyük günah işleyen kişinin (mürtekib-i kebîre) durumu hakkında hocasına muhalefet ederek Hasan el-Basrî'nin meclisinden ayrıldı. Öğrencilerini davetçi olarak İslâm coğrafyasının değişik bölgelerine gönderen Vâsıl b. Atâ, 131/748 yılında Basra'da vefat etti.
Hasan-ı Basrî, "Allah, mahlûkatı ve tabiatı yarattı. Herşey yaratılışına uygun olarak hareket eder" demekle kadere inancını açıklayıp, Kaderiyye gibi düşünmediğini belirtir ve günâhkâr mü'minin, münâfık olduğunu söyler. İbâdet hayatında bütün kaide ve emirlerin sıkı sıkıya tatbik edilmesini ister.
Ömer'in halifeliği sırasında 641 (H.21) senesinde Medine'de Hasan-ı Basri dünyaya gelmiştir. Doğduğunda adet üzere adı konulması için Hz. Ömer'e götürülmüş, Hz. Ömer onun güzel yüzünü görünce ; ' Adı Hasan (güzel) olsun' buyurmuştur.
Bu isim Medine şehrinin diğer adı olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda ayak basılmamış kum, bakire kız, anlamlarına gelmektedir. Hatta bazı kaynaklar Hazreti Meryem için "Azra" ismini kullanmaktadır. Azra ismi, enerjik, canlı bir kişiliği temsil eder.
Ecrin ismi, Ecrin isminin anlamı genellikle Allah tarafından verilen hediye olarak bilinir. Bir diğer anlamı ise, sevaptır. Sağduyuyu ve başarıyı temsil ettiği bilinen Ecrin ismi, aynı zamanda erdemli olmak anlamına da gelir. Ecrin ismini taşıyan kişilerin çok vefalı bir kişiliğe sahip olduğu düşünülür.
Sare anlam itibariyle saf ve temiz demektir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan anlamında kullanılmaktadır. Bu isim kimi yerde susuzluk, sıçrama veya atlama anlamlarında kullanılmıştır. Sare ismi saf ve duru bir güzelliği temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri