Hafızlığın mükâfatı cennette 'Cemalullah'la şereflenmektir. Hafızlar, mukaddes kitabı sadece dillerinde değil, gönüllerinde de taşırlar. Onların fikri de, zikri de, şükrü de Kur'anîdir. Ahdine sadık kalandır onlar… Kur'an'ı kerimin rahmanî ikliminde felaha ve salâha erenlerdir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Yine icmaen Kur'an'ın ezberlenmesi farzı kifayedir. Namaz kılmak için gerekli olan Fatiha ve bir süre gibi surelerin ezberlenmesi ise farzdır. Kur'an'ın hıfzedilmesi, şüphesiz çok büyük bir fazilettir.
⁸ Çünkü kalpler ancak Allah'ı anmakla mutmain olur.⁹ Peygamber Efendimizin (S.A.V) “Kim Kur'an'ı öğrenir, ezberler ve onu muhafaza ederse Allah o kimseyi cennete koyar ve ailesinden cehennemlik olan on kişiye de şefaatçi kılar.”¹⁰ hadis-i şerifi de, hafızların, Allah katındaki değerini bizlere göstermektedir.
İslâm geleneğinde Kur'an'ın tamamını korumak, saklamak ve gelecek nesillere sahih bir şekilde orijinal olarak aktarmayı hedef görüp ezberleyen kişiye hafız denir. İslam inancının temeli olan Kur'an'ı ezbere bilmek, ilk dönemlerden beri önemli bir ayrıcalık sayılmış ve toplumda saygı, hürmet ve sevgi görmüştür.
İlgili 19 soru bulundu
Kur'anı Kerim'de bulunan sayfaların tamamını ezberlemiş olan ve ezbere okuyabilen kişilere 'Hafız' denir. Aynı zamanda Yüce Allah'ın isimlerinden koruyucu, gözeten, muhafaza eden demektir.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Hz. Ali (ra) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim Kur'ân'ı okur, ezberler, helâl kıldığı şeyi helâl kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabûl ederse Allah, o kimseyi cennete koyar.
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şehit, ev halkından yetmiş kişi hakkında şefaatçi kılınır.”38 Birtakım vasıfları haiz olan hâfızların ev halkından on kişiye şefaat edeceklerine dair rivayet ise üç sahâbî kanalıyla rivayet dilmiştir.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kur'an-ı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti. Allah'ın izniyle 3 ayda ezberlerim bitti ve mezun oldum, çok mutluyum." dedi.
Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Hafızlık zihinde farklı boyutlar açar, ileride genç onu bilgi ile doldurur.
Bilginin kalıcı olabilmesi için beynin aktif hale gelmesinin önemli olduğunu belirten Tarhan, ezber bilgilerin beyinde çok az bir alanı aktif hale getirdiğini, bilginin beceriye dönüşmesinin ise bütün beyni çalıştırdığını söyledi. Tarhan, “O halde bütün beyni çalıştıran bilgiler kalıcı bilgiler oluyor.
Zira hafız kardeşlerimiz rabbimizin katında çok kıymetli olan Kur'an-ı hatim ederek taçların en değerlisi olan Allah'ın hoşlutluğunu ve Allah'ın tacını takmışlardır" diye konuştu. Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayan 19 kursiyere hafızlık taçları takılarak çeşitli hediyeler verildi.
Cübbeli Ahmet Hoca, hadis-i şeriflere dayandırdığı açıklamasında hafız kişinin, Allah katında cehennemlik oldukları kesinleşen ailesinden 10 kişiye şefaat edeceklerini ifade etti.
Bu da gösteriyor ki çocuklar sorguya çekilmezler. Yukarda geçtiği gibi Hafız ibn-i Hacer'in fetvası da budur. İbn-i Cevzi, Enes (r.a.)'den merfuuan rivayet edilen şu hadisi, mevzu hadislerden saymıştır: ''Kim, kına sürmüş olarak ölse, kabre konulunca Münker ve Nekir onu sorguya çekmezler.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
İmamlık sadece erkeklerin yapabileceği bir meslektir. Bunun yanında imam olmak için hafız olma şartı bulunmamaktadır. İmam hatipten mezun olmasanız bile imam olma şansınız vardır. Bunun için normal lise mezunlarının üniversite sınavına girerek 2 yıllık ya da 4 yıllık İlahiyat okuması gerekir.
Yani bu ayetlerde şöyle denilmiştir: Ey putperestler, ey kâfirler, ey müşrikler; ahiret âleminde size hiçbir şefaat fayda sağlamayacaktır. Tapındığınız sahte ilahlar sizinle beraber ateş yakıtı olacak. Çünkü şefaatin ilk şartı şudur: Ancak imanla ölmüş olanlara şefaat müsaadesi verilecektir.
Hafızlık eğitimine büyük önem verilen ve devlet başkanının bile hafız olduğu Batı Afrika ülkesi Moritanya'daki medreselerde çocuklar bu alandaki eğitimlerini "Löh" adı verilen tahta levhalar üzerine yazılan ayetlerle alıyor.
Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Gaziantep'te Adil Sani Konukoğlu Camii'nde görev yapan ve genç yaşından beri hafız olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle hafızlık hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen uzman imam hatip Mehmet Fırat, hafızlık hayalini 45 yaşında gerçekleştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri