5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor. Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir. Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor.
Bu program kapsamında ayni ve nakdi yardım alan ailelerin 3-6 yaş çocuklarına, 1 çocuğa haftada 2 litre olmak üzere ayda 8 litre UHT süt dağıtılarak her gün süt içmesi sağlanmaktadır. Süt, çocukların fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi açısından son derece önemlidir.
Belediyeye bağlı olan sosyal hizmetler müdürlüklerine giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda online olarak başvuruda bulunmak için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini ziyaret edebilirsiniz. ALO 153 Hattını arayarak da başvuru gerçekleştirmek mümkündür.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gerekli belgeleri teslim eden, muhtaçlık sınırının altında olduğu tespit edilen aileler; daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi sitesi üzerinden ya da ALO153 Beyaz Masa hattını aramak suretiyle Halk Süt projesine başvurabiliyorlar.
İlgili 32 soru bulundu
Kurumlar da, tıpkı vatandaşlar gibi ALO 153 hattını arayarak talep, görüş ve şikayetlerini bildirebiliyor. 7/24 hizmet sunan ALO 153 hattı, yaralı hayvan ihbarı, tekerlekli sandalye temini ve sosyal yardım başvurusu gibi pek çok alanda hizmet sunuyor.
Kuru gıda yardımı hizmetinden yararlanmak isteyen muhtaç kişiler aşağıda yer alan "Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu"nu doldurmak suretiyle Bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapabilirler.
Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
Kırtasiye yardımı, hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3'ü altında olan dar gelirli ailelere verilmektedir. Dar gelirli ve ekonomik zorluk yaşayan aileler ve maddi durumu kötü olan aileler Sosyal Yardımlaşma kaydı oluşturduktan sonra kırtasiye yardımı ödemesi alabilecekler.
Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.
SGK sayfasına girilmesinden sonra kişiler, "Süt Yardımı Başvurusu" sayfasını bulabilir ya da sisteme girişlerinin sonrasında arama kısmına "Süt Yardımı Başvurusu" aratarak karşılarına çıkan ilk sayfaya tıklamalılardır. Tıklamalarından sonra alakalı adımları izleyip doldurarak da müracaat yapabilirler.
Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır.
4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme parası alabilir.
Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.
Doğum yapan kadınlara 178 lira 'emzirme ödeneği' (süt parası) veriliyor. Bu para, çalışan, çalışmayan her anne için ödeniyor. Anne sigortalı değil ise para, sigortalı eşe veriliyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor.
a) Üyelerin yurt içinde yükseköğrenim gören çocuklarına öğrenimleri süresince yılda 9 ay süreyle ve her ay yapılan yardımdır. 2022-2023 öğretim yılında her üniversite öğrencisi için aylık 640,00 -TL. ve açık öğretim öğrencisi için aylık 256,00 -TL öğrenim yardımı ödemesi yapılacaktır.
Eğer ilk kez yardım alacaksanız ilgili tutar başvurunuzun onaylanmasını takip eden 30 gün içerisinde hesabınıza yatırılır. Ancak düzenli olarak yardım alıyorsanız her ayın 13'ü ile 20'si arasında ödeme alırsınız.
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğini almak için çalışıyor olmanız gerekmiyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmuyor. Eşinin sigortalı olarak çalışan ev hanımı da emzirme ödeneği alabiliyor.
Bu yardım için anne adayları başvuru yapmalıdır. Doğum parası, kanunda 4A ve 4C sigortası olarak çalışan anne adaylarına verilmektedir. Aday anne SGK'ya bağlı çalışmıyorsa; babanın SGK'lı olması doğum parası alınabilmesini sağlar.
2023 yılı için annelere birinci çocukları için 300, ikinci çocukları için 400, üçüncü çocukları içinse 600 TL yeni doğan bebek yardım parası ödeniyor. Yani anneler, yeni doğan tüm bebekleri için bu yardımı alabiliyorlar.
PTT yardım parası yatıp yatmadığını öğrenmek için dilerseniz 444 1 788 numaralı PTT çağrı merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz. PTT çağrı merkezi numarası olan 444 1 788 aradıktan sonra kimlik numaranızı söyleyerek adınıza yatan bir ödeme yada sosyal yardım parası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Vatandaş talepleri, geliştirilen Açık Kapı Mobil uygulaması ile yapılabilmektedir. Elektronik olarak ya da valilik ve kaymakamlıklarda bulunan Açık Kapı birimlerine yazılı olarak taleplerinizi iletebilir, yapılan başvuruların süreç ve sonuç bilgileri kısa mesaj ile tarafınıza bildirilecektir.
Hak sahibinin sosyal güvenceli olduğu, Hanede herhangi birinin sosyal güvence olduğu, durumunda sistem tarafından otomatik olarak geçici olarak durdurulur. Ödemeler iki ayda bir, ayda 275,00TL. olmak üzere toplam 550,00TL. PTT aracılığıyla hak sahibine ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri