Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
hafızlık (ezberleme) eğitimi ne kadar sürede tamamlanır? Hafızlık eğitiminde “hafızlık süreci” yaklaşık 20 aydır. Öğrenciler 5. sınıfın sonuna kadar her cüzün sonundan en az 3 (üç) sayfa ezber yapar. Geriye kalan 15 ay içerisinde öğrencinin hafızlığını tamamlaması öngörülür.
Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır. Bazı ilim talebeleri daha kısa sürede hafız olur bazıları da biraz daha uzun sürede hafız olmanın faziletine nail olabilirler.
Bu konuda tecrübeli bilen bir kimseden veya hocadan yardım almak şarttır ve hafızlığın sağlamlığı için de oldukça önemlidir. 20. dönüş tamamen bittiğinde hafız olmuş olunur. Tabi ki hafızlık bununla bitmez ezberlenen sayfaların tekrarı gerekmektedir. Hafızlık tekrarı ömür boyu devam etmektedir.
Hafızlığın bu kadar kısa sürede tamamlanmasının nadir rastlanan bir durum olduğunu dile getiren Kurs Müdürü Hamide Fit, azmi ve Kur'an aşkı ile 6 ayda hafızlığını tamamlayan öğrencisini tebrik etti. Ziyarette İl Müftü Yardımcısı Sema Özbakış ve TDV Muğla Şubesi Uzmanı Kahraman Kazandere de hazır bulundu.
İlgili 45 soru bulundu
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti. Allah'ın izniyle 3 ayda ezberlerim bitti ve mezun oldum, çok mutluyum." dedi.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Proje kapsamında okulda 7. sınıfa devam eden 4 öğrenci hafızlığını tamamlayarak ezberini pekiştirme sürecine geçti. Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Yön ve yöntem anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 3 yıl boyunca büyük bir azimle sonucunda Allah'ın yardımıyla hafız olduğunu belirten Fırat, 45 yaşında Kayseri Yüksek İhtisas Merkezinde hafızlık tespit sınavına girdiğini, başarılı olduğunu ve hafızlık belgesini almaya hak kazandığını söyledi.
Kendisinin 12 yaşında hafız olduğunu kaydeden Adnan, kardeşi Emel'in her gün iki cüz okuyarak komisyonun hazırladığı sınavı 15 günde tamamladığını ve ülkenin en genç hafızı olduğunu söyledi.
kuran 30 cüz. 30 ayrı (ama birbiriyle aynı zamanda bütün) bölümden oluşuyor. her bölüm yani her cüz, 20 sayfadan müteşekkil. dolayısıyla ortalama 600 sayfadan bir kitaptan bahsediyoruz. hafızlık yapacak kişi birinci gün 1. cüzün en son sayfasını (yani 20. sayfayı) ezberler.
Her üç dönem; • Kur'an-ı Kerim, • Dini Bilgiler, • Sosyal Etkinlik ve Rehberlik, olmak üzere üç temel alandan oluşur. Programda haftada 30 saat ders planlanmıştır.
Hafızlığın mükâfatı cennette 'Cemalullah'la şereflenmektir. Hafızlar, mukaddes kitabı sadece dillerinde değil, gönüllerinde de taşırlar. Onların fikri de, zikri de, şükrü de Kur'anîdir.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir.
Evet, bu halinizle hafız olabilirsiniz, açık olmanızın günahı ayrıdır, hafız olmanızın, Kur'an okumanızın sevabı ayrıdır.
Hafız olmak, Allah'ın insanlara gönderdiği 30 cüzü, 600 sayfalık mesajı ezberlemek zor ve meşakkatli bir çaba gerektiriyor. Klasik yöntemlerle genellikle 3 yıl, büyük bir uğraş verilirse 8-10 ayda Kur'an-ı Kerim ezberlenebiliyor.
Rivayetlere göre Osmanlı devleti zamanında hafızlık yapan kişi son sayfasını verdikten sonra hocası üzerine bir bardak su döküp “Gaflet uykusundan uyan ey güzel evladım artık hafız oldun.” Dermiş. Bu geleneğin devamı olarak bizde değerli öğrencimiz Ayşe ÜNAL'ın hem son dersini dinlettik hemde âdetleri yerine getirdik.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Kur'an'ın daha iyi ezberlenmesi için gece gündüz namazlarda okumak gerekir. Aynı şekilde nafile namazlarda veya namazları beklediğinde kuran tekrar edilir. Bu yöntemle ezberlemek daha kolay olur, başka işle meşgul olduğu halde bu yöntemle kolaylıkla Kur'an'ı ezberleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri