Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir.
kuran 30 cüz. 30 ayrı (ama birbiriyle aynı zamanda bütün) bölümden oluşuyor. her bölüm yani her cüz, 20 sayfadan müteşekkil. dolayısıyla ortalama 600 sayfadan bir kitaptan bahsediyoruz. hafızlık yapacak kişi birinci gün 1. cüzün en son sayfasını (yani 20. sayfayı) ezberler.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Yön ve yöntem anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 3 yıl boyunca büyük bir azimle sonucunda Allah'ın yardımıyla hafız olduğunu belirten Fırat, 45 yaşında Kayseri Yüksek İhtisas Merkezinde hafızlık tespit sınavına girdiğini, başarılı olduğunu ve hafızlık belgesini almaya hak kazandığını söyledi.
Hafızlığın bu kadar kısa sürede tamamlanmasının nadir rastlanan bir durum olduğunu dile getiren Kurs Müdürü Hamide Fit, azmi ve Kur'an aşkı ile 6 ayda hafızlığını tamamlayan öğrencisini tebrik etti. Ziyarette İl Müftü Yardımcısı Sema Özbakış ve TDV Muğla Şubesi Uzmanı Kahraman Kazandere de hazır bulundu.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Türkiye genelinde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an Kursları ile kendi imkanlarıyla hafızlığı tamamlayan toplam 5433 adayın başvurduğu 3. Dönem Hafızlık Tespit Sınavları 4-15 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Hz. Ali (ra) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim Kur'ân'ı okur, ezberler, helâl kıldığı şeyi helâl kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabûl ederse Allah, o kimseyi cennete koyar.
Proje kapsamında okulda 7. sınıfa devam eden 4 öğrenci hafızlığını tamamlayarak ezberini pekiştirme sürecine geçti. Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Usulüne uygun olarak cüzü tamamlayan adaylara daha sonra normal olarak Fatiha suresi okutulur. Bu aşamada adaylara Kuran-ı Kerim'i doğru okumak için gerekli kurallar öğretilir. Ardından hafızlar belirli periyotlarla Kuran-ı Kerim'i yüzünden okuyarak ezberlemeye başlarlar. Bu aşamaya da hıfz zamanı denir.
Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Hafızlığın mükâfatı cennette 'Cemalullah'la şereflenmektir. Hafızlar, mukaddes kitabı sadece dillerinde değil, gönüllerinde de taşırlar. Onların fikri de, zikri de, şükrü de Kur'anîdir.
Proje kapsamındaki hafızlık öğrencilerine verilen eğitim bursu 2023-2024 eğitim öğretim yılında aylık 400 TL olarak belirlenmiştir. Burslar 12 ay süre ile verilmekte olup bu süre zarfında hafızlığını tamamlayamayan öğrencilerin bursları yenilenmektedir. Bir öğrencinin yıllık burs bedeli 4.800 TL'dir.
Rivayetlere göre Osmanlı devleti zamanında hafızlık yapan kişi son sayfasını verdikten sonra hocası üzerine bir bardak su döküp “Gaflet uykusundan uyan ey güzel evladım artık hafız oldun.” Dermiş. Bu geleneğin devamı olarak bizde değerli öğrencimiz Ayşe ÜNAL'ın hem son dersini dinlettik hemde âdetleri yerine getirdik.
Nüfusuna göre en çok hafızlık yapılan şehirlerde ilk 10 sırada Rize, Bayburt, Trabzon, Erzurum, Bolu, Siirt, Amasya, Düzce, Konya ve Bitlis bulunuyor. Nüfusuna göre en az hafızlık yapılan şehirlerde ise son 10 sırada Antalya, Adana, Kırşehir, Iğdır, Aydın, Muğla, İzmir ,Kırklareli, Çanakkale ve Tunceli bulunuyor.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz.
Hafızlık için herhangi bir şart bulunmamaktadır; dileyen herkes hafızlık yapabilir. Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir.
Eskişehir' de ikamet eden Halil ÇETİN 27 yaşında Hâfız oldu. Eskişehir' de ikamet eden 27 yaşındaki Halil ÇETİN tam bir Kur'an aşığı. Yunusemre Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan çetin, liseden mezun olduktan sonra askere gitti. Askerlik görevini tamamladı ve memleketine döndü.
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri