İdrar yolları enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Çişini yaparken yaşadığı yanma sebebi ile kum kabı dışına yapmak zorunda kalıyor olabilir. Karın ağrısı gibi sebeplerle kum kabında rahat edemiyor olabilir. İdrar yollarında taş, kum birikimi gibi metabolik hastalıklar etrafa çiş yapmasına sebep olabilir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları kedilerin tuvaletleri dışında bir yere çiş yapmalarına neden olabilir. Erkek kedi işeme problemi yaşadığında ürolitler yani idrar yolu taşlarından şüphelenilebilir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Bir diğer taktik de, kedinizin en çok sevdiği alternatif çiş yapma noktasına limon suyu sıkarak daha az cezbedici hale getirmektir. Ya da oraya yiyecek kabı koyarsanız, yemek yediği yere pislemeyeceğini görürsünüz.
Sirkeli Kedi Kovucu Hazırlamak
Sprey için beyaz sirke kullan. Kovucu için musluk suyu, süzülmüş su, damıtılmış su ya da şişe suyu kullan. Kovucu için plastik ya da cam şişe kullanabilirsin.
Kediler nazik hayvanlardır. Eğer kedi kumu kabı orta bir yerde, gürültüye ve etkileşime açık bir noktadaysa kediniz burada çişini yaparken kendini rahatsız hissedebilir, çekinebilir. Bu nedenle nasıl tuvalet bizim için de özel bir durumsa onların da kabını kuytu ve özel yerlere yerleştirmeliyiz.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Koltuğunuzun üzerine yarım bardak ılık su ile aynı miktarda sirke karışımı hazırlayarak, dökmelisiniz. 3 ile 5 dakika bekleme süresi sonucunda ilgili bölgeyi temizleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak karbonatın gücünden faydalanabilirsiniz.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür.
Bunun için; Tüm odayı dip bucak temizlemek gerekir.. Başta perdeleri @Rinso Limon ve karbonat deterjanı ile temizlemelisiniz. @Rinso Limon ve karbonat perdelerinizdeki tüm sinen kokuları saklamaz, yok eder.. Daha sonra yerler, zemin, pencere, lambalar, mobilyalarınız ve duvarları silmelisiniz.
Kedi kovucular sayesinde kediler yaşam alanlarından doğru şekilde uzaklaştırılabiliyor. Temel olarak ses ve koku olarak etki gösteren kedi kovucular kedilerin hassas şekilde duyma ve koku alma yeteneklerinden yola çıkılarak tasarlanıyor. Kedi kovucular cihaz şeklinde ya da granül, jel, sprey formunda olabiliyor.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Kedilerin Kaçındığı Diğer Kokular
"Kediler hangi kokuyu sevmez?" sorusunu sorduğunuz anda yüzlerce yanıt almak mümkün. Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar.
Beyaz sirke, kediler için zararlı değildir. Ancak öylesine sevmezler ki adını kedi kaçıran olarak değiştirebiliriz.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Kirli alanı sirke çözeltisi ile fırçala.
Sert bir fırça kullan ve kirli alan tamamen ıslanana kadar sirkeli su karışımı ile fırçayı iyice sürt. Sirke, kedinin idrarındaki amonyak kokusunu yok edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri