Hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen kişiler, iptal kararı nedeniyle ceza yargılamasının adil yürütülmediğini düşünüyorsa, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca hüküm Mahkemesine kanun yararına bozma yoluna başvurabilirler.
İptal kararı 1 Ağustos 2024'te yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren ileriye yönelik olarak HAGB kurumu ceza hukuku sistemimizden kalkacak. Bu tarihe kadar ise HAGB düzenlemesi yürürlükte kalacak ve uygulamasına devam edilecek.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Ne Zamana Kadar Verilecek? Anayasa Mahkemesi'nin HAGB kararının düzenlendiği CMK'nun 231.maddesini iptal ettiğine ilişkin karar her ne kadar 1 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlansa da bu karar 1 Ağustos 2024'te yürürlüğe girecektir.
Hagb kararı kararın kesinleşmesinden 5 yıl sonra silinir. Silinmesi için kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gereklidir.
Sanığın HAGB kararına uymaması durumunda, yani denetim süresi içinde suç işlemesi veya yükümlülüklere aykırı davranması halinde, hüküm aynen açıklanmasına karar verilir. Özellikle denetim süresi içerisinde suç işlenmesi durumunda, hakim hükmü içeriğinde değişiklik yapmadan açıklamalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanırken hüküm fıkrası değiştirilemez. Ancak, hüküm açıklandıktan sonra yükümlülüklere uymayan sanık hakkında hakim cezanın yarısına kadar olan kısmının infaz edilmemesine veya cezanın ertelenmesine veya adli para cezasına çevrilmesine karar verebilir (Yargıtay 13.
6. Sanık, HAGB'yi kabul etmezse ne olur? HAGB kararı verilmesi için için sanığın bunu kabul etmesi gereklidir. HAGB 'yi kabul etmeyen sanık hakkında yargılama sonunda bir cezaya hükmedilmesi kanaatine varılırsa hüküm açıklanır ve sanık HAGB 'nin faydalarından yararlanamaz.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Düzenlemeden açıkça anlaşılacağı üzere HAGB kararının kesinleşmesinden sonra başlayacak 5 yıllık denetim süresi içinde, kasıtlı bir suçtan dolayı tekrar HAGB kararı verilemez. Denetim süresinin bitmesinin ardından ise yeni bir HAGB kararı verilmesi mümkündür.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmesi ile sanık beş yıl süreyle denetime tabi tutulacaktır. 5 yıllık süre hakimin takdir yetkisinde değildir. Kanunun lafzı açıktır. Kişi beş yıl içerisinde kasıtlı olarak bir suç işlerse hakkında verilen HAGB kararı bozulacaktır.
Yargıtayın Yaklaşımı ve Kanun Yararına Bozma Yoluna Başvuru
Yargıtay'ın daha önceki kararlarına göre, iptal kararının hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarının üzerinde geriye dönük bir etkisi yoktur. Ancak, hüküm mahkemesinin uyarlama yargılaması taleplerini değerlendirmesi gerekmektedir.
HAGB halinde ise denetim süresini iyi halli geçiren sanık hakkında verilen mahkumiyet ortadan kalkmakta, sanığın hukuki statüsü değişmemekte, bu husus sanığın sabıka kaydına da işlenmemektedir. Dolayısıyla sanık açısından HAGB'nin hapis cezasının ertelenmesinden daha lehe bir durum olduğu söylenebilir.
Umarız HAGB en geç 1 Ağustos 2024 tarihinde, hatta Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkaracağı bir kanunla bu tarihten önce kaldırılır.
HAGB kararı ile ceza; denetim süresi olan 5 yıl(18 yaş altı için 3 yıl) için ertelenmiş olmakta ve bu süre zarfında sanığın herhangi bir suç işlememesi halinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
HAGB, ceza yargılaması sonucunda verilecek mahkûmiyet hükmünün açıklanmasının belirli şartlara bağlı olarak ertelenmesini ifade etmektedir.
Anayasa Mahkemesi, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın 5 yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti.
HAGB kabul isteği sanığın suçluluğuna ilişkin bir tespit yapılmadan sorulamaz. HAGB kararları gerekçesiz. HAGB yürürlüğe girdikten sonra mahkumiyet değil beraat kararları düştü.
Bir kişi, aynı anda veya farklı zamanlarda bir suç işledi. Her bir suç için aynı anda mahkûmiyet kararı verilir ise, aynı anda bu suçlar hakkında HAGB kararı verilebilir. Denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlenirse HAGB kararı kaldırılır ve hüküm açıklanır.
Önceki tarihte işlenmiş olup kovuşturma devam ediyorsa yahut önceki tarihte işlenmiş olup kesinleşmemişse veya HAGB kararı verildikten sonra işlenmesine rağmen henüz HAGB kararı kesinleşmeden önce işlenmişse dahi hiçbir şekilde HAGB kararına etki etmeyecek, dolayısıyla hüküm açıklanmayacaktır.
Şu anda FETÖ/PDY davalarında eğer KHK'lı değillerse beraat, takipsizlik, HAGB alanlar bireysel çabaları ile bir şekilde pasaport alabiliyorlar - ki evrensel hukuk da bunu gerektirir.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Yargılanan kişi henüz “sanık” sıfatını korumakta olduğundan pek tabii masumiyet karinesinin koruması altında olacaktır. Bu yüzdendir ki, HAGB kararı verilen bir suç adli sicile işlenmeyeceği, istisnalar hariç beş yıl sonra da kendine özgü olarak tutulduğu kayıttan silinip tüm sonuçları ile ortadan kalkacaktır.
Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez. Silinmesi için kişilerin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya avukat aracılığıyla başvuruda bulunması gerekir.
Kasıtlı bir suç işlenmesi durumunda hem yeni işlenen suç aynen infaz edilecek hem de ertelenen hüküm açıklanarak infaz edilecektir. Denetim tedbirlerine uyulmaması durumunda mahkeme sanığın durumunu değerlendirerek cezanın yarısına kadar indirim yaparak infaz edilmesi sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri