Hak etmek deyimi, bir çaba ya da emek karşılığında alacağı olmak anlamını taşır. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimler arasındadır.
Hak etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "haketmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haketmek şeklindedir.
Kelimenin doğru yazımı 'hak etmek' olmaktadır. Kelimenin okunuşu esas alındığında bitişik sanılması hataya sebep olabiliyor, ancak doğru yazımı ayrı şekilde yazılmasıdır. Sözlük kaynakların tamamında da ayrı olarak yazımı ile ifade edilen kelime, yazım kılavuzunda geçerli olan ayrı şeklidir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir.
HAK ETMEK NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "hak etmek" kelimesi ayrı yazılıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Hak kelimesi eş anlamlı olarak üç kelimeyle aynıdır. Bunlar gerçek, adalet ve doğru sözcükleridir.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Örneğin, eğitim hakkının kültürel haklardan veya çalışma hakkından; çalışma hakkının toplantı ve gösteri yürüyüşleri yahut sosyal haklardan; yaşam hakkının işkence ve kötü muamele yasağından; adil yargılanma hakkının adalete erişim hakkından vb. bağımsız düşünülemeyeceği gibi.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir. Bu tür haklar genellikle kamu hukukundan doğan ve “kamu hakları” olarak adlandırılan haklardır.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Günümüzde oldum olası sözcüğü pek çok kişi tarafından bitişik bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sözcüğün bitişik yani birleşik şekilde yazılması yanlıştır. TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı "oldum olası" şeklindedir. Yani ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
Bitişik yazılması gereken sözcük gruplarından biri olarak çokbilmiş gelmektedir. Her ne kadar pek çok kişi tarafından ayrı yazılması gerektiği düşünülse bile, Türk Dil Kurumu dahilinde bitişik olarak ele alınır.
Bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Affetmek' şeklindedir. İki farklı kelimeden oluşması ile beraber ayrı yazılımı yanlış olarak nitelendirilir. Birleşik olarak ele alınmalı ve bütün şekilde yazılmalıdır.
Hak ediyor ayrı mı yazılır yoksa bitişik mi yazılır konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Hak ediyor doğru yazılışı ayrı şekilde yazılmalıdır. Hak ediyor sözcüğü bitişik yazıldığı zaman yazım yanlışına sebebiyet verir. Kelimenin doğru yazımı ayrı olarak yazılarak olur.
1. “Hak” Kelimesinin Çoğulu Olarak “Hukuk” Kelimesi
Türkçede şu an kullandığımız “hukuk (حقوق)” kelimesi esasen Arapça “hak (حق)” kelimesinin çoğuludur ve “haklar” anlamına gelmektedir (1).
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
HAK : Hak, bir özgürlüğün sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkilerdir. Eğitim hakkı, yaşama hakkı, oyun oynama hakkı vb. ÖZGÜRLÜK : Her türlü dış etkiden bağımsız olarak kişinin kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumudur.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
tdk'ye göre "hak" şeklinde yazılması gereken sözcük, özel isim. dolayısıyla ilk harf büyük yazılmakta ve ek aldığında başlıktaki hâline kesme işaretiyle eklenmektedir.
Hak, adalete ve doğruluğa saygıyı temel alan bir ahlak ilkesidir. “Kişiye hukuk düzeni tarafından tanınmış yetki, özgürlük, olanak” şeklinde de tanımlanabilir. Adalet: Kısaca, haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir.
Yazım kuralları yönünden iki sözcükten meydana gelen kelimelerin kimisi bitişik, kimisi ise ayrı olarak kullanılmaktadır. Hakeden kelimesi birçok internet sayfasında “hak eden” olarak ayrı yazım şekliyle karşımıza çıkmaktadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri