Hukuka aykırı biçimde tescil edilmiş bir hakkın hükümsüzlüğünü talep edecek kişinin de belirli bir süre içinde talepte bulunmamış olması aynı kapsamdadır. Demek ki, fikri mülkiyet hakkına saldın olmasına rağmen, hakkın uzun süre ileri sürülmemesi bir hak kaybı olarak kabul edilmektedir.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir.
MUTLAK KAYIP: Bir hakkın tamamen ortadan kalkması sebebiyle kaybedilmesine mutlak kayıp denir.
Hakkın Kullanılması Nedir? (TCK 26)
Kendisine ait bir hakkı kullanan kimse hukuka aykırı bir şekilde hareket etmiş sayılamaz. Bu nedenle, hukuken tanınan ve korunan bir hakkın, hak sahibi tarafından kullanılması TCK'da bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Hakkın Kötüye Kullanılması; bir hakkın dürüstlük kurallarına açıkça aykırı şekilde ve özellikle amacı dışında kullanılmış ve bundan da başkalarının zarar görmüş veya zarar görme tehlikesiyle karşılaşmış olmaları demektir.
Malikin yazılı irade beyanı ile mülkiyet hakkından feragat etmesi ile mülkiyet sona erer. Tapu sicilinde yolsuz tescil varsa, malik görünen kişinin terk beyanı ve terkin, sicil dışı gerçek malikin mülkiyet hakkını sona erdirmez. Zira sicil dışı gerçek malikin önce taşınmazı kendi adına tescil ettirmesi gerekir.
MK m. 705/2 uyarınca “Miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Kişisel Haklar (Kişi Dokunulmazlığı, Din ve Vicdan Hürriyet vb.) Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik Haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı, vb). Siyasi Haklar (Seçme seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir. Bu tür haklar genellikle kamu hukukundan doğan ve “kamu hakları” olarak adlandırılan haklardır.
KazanılmıĢ hak, yürürlükte bulunan hukuka göre bireyler lehine oluĢan haklar ya da hukukî durumlardır. Bu haklar kazanıldıktan sonra herhangi bir kanun ya da idarî iĢlemle ortadan kaldırılamaz. Hukuk düzeni hakları ve menfaatleri koruduğu gibi kazanılmıĢ hakları da korumaktadır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Mutlak haklar sınırlı sayıda olup konusuna göre mallar ve kişiler üzerinde mutlak haklar olarak ikiye ayrılır. Mallar üzerindeki mutlak haklar maddi mallar üzerindeki ve gayri maddi mallar üzerindeki haklar olarak ikiye ayrılır.
Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir. Zilyetlik, bir kimsenin taşınır veya taşınmaz malı, bilerek ve isteyerek elinde bulundurması,kullanması, o mal üzerinde hakimiyet kurması halinde oluşur.
“Herkes mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz” .
Mirasçılar bu taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını mirasbırakanın ölümü ile birlikte kanun gereğince tescile gerek kalmadan kazanmaktadırlar. Hukukun genel ilkelerinden birisi de mülkiyet hakkının “zamanötesi” niteliği, başka bir anlatımla mülkiyet hakkının zamanaşımına uğramamasıdır.
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder.
Eğer bir hak amacı dışında kullanılırsa, kötüye kullanılmış olur. Bir hakkın amacı dışında kullanılmış olup olmadığı (ve dolayısıyla hakkın kötüye kullanılmasının sözkonusu olup olmadığı) her olayın kendi koşulları içinde değerlendirilir.
Klasik bir örnek olarak, kişinin mülkiyet hakkına sahip olduğu arazide sırf komşusunun manzarasını kapatması için yüksek bir duvar yaptırması hakkın kötüye kullanılmasıdır.
Buna paralel olarak para ile ölçülebilen yani ekonomik değeri olan haklara da malvarlığı hakları denir. Malvarlığı hakları kendi için de dörde ayrılmaktadır. Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Modern pozitivist materyalist hukukta haklar, nisbi haklar ve mutlak haklar olarak sınıflandırılır. Mülkiyet hakkı da bir ‚mutlak hak‛ türü olarak ele alınır ve Medeni Hukukun bir alt dalı olan Eşya Hukukunun (droit réel) konusunu oluşturur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 1961 ve 1982 Anayasalarında mülkiyet hakkı temel bir hak olarak düzenlenmiştir. 1961 ve 1982 Anayasalarında mülkiyet hakkının kamu ve toplum yararı amacıyla sınırlanabileceği hüküm altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri