Sözlükte varlık, mutâbakât, gerçek- lik, doğru, sâbit gibi anlamlara gelen hak kelimesi,1 Kur'ân-ı Kerim'de yirmiden fazla anlama gelecek şekilde istihdâm edilmiştir.2 Hak kelimesi İslamileştirilmiş dillerde aynı lafızla kullanıldığı için Allah'ın ne demek istediğini hakkıyla anlamak her zaman mümkün olmamaktadır.
(Resulullah) Dedi ki: "Rabbim, hak ile hükmet. Bizim Rabbimiz, sizin her türlü nitelendirmelerinize karşı yardımına sığınılan Rahman (olan Allah)dır." Hac Suresi, 6. ayet: İşte böyle; şüphesiz Allah, hakkın Kendisi'dir ve şüphesiz ölüleri diriltir ve gerçekten herşeye güç yetirendir.
Kur'an'da, hadislerde ve diğer İslâmî kaynaklarda hak kelimesi “korunması, gözetilmesi ya da sahibine ödenmesi gerekli olan maddî veya mânevî imkân, pay, eşya ve menfaatler; görev, sorumluluk, borç” gibi anlamlarda da kullanılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de hak kelimesi yirmisi harf-i ta'rifsiz olmak üzere 247 yerde geçmektedir.
Allah'ın esmasın da bulunan El-Hakk ismi çok kıymetli isimlerinden bir tanesidir. Varlığı hiç değişmeden yerinde duran ve sürekli var olan anlamına gelen El-Hakk isminin faziletleri de bir hayli fazladır. El-Hakk Allah'ın 99 isminden bir tanesidir.
İlgili 38 soru bulundu
ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİNDEN BİRİ
Hak, Allah Teâlâ'nın isimlerinden birisidir. Doğru, mutlak gerçek, tartışmasız hakikat mânâlarına gelir. Diğer mânâsıyla “hak”, Allah katından gönderilen bilgi ve haberlerdir. Kur'ân-ı Kerim, diğer semâvî kitaplar ve vahiy, hep haktır.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
El-Hakk İsminin Anlamı Nedir? Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakk esmasının kelime anlamı varlığı kesin olan, varlığı ve kudreti gerçek olandır. El-Hakk ismi şerifi yüce Allah'ın varlığının ve tek yaratan olduğunu belirten bir esmadır.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
Bakara Suresi'nin 188. Ayeti: Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin.
Ancak tekrar edelim ki, Allah dilerse, kul hakkını da affeder, mazlumu razı ederek hakkından vazgeçmesini sağlar ve hiç kimsenin buna itiraz hakkı da yoktur.
Hak kelimesi "gerçek, sabit, doğru, varlığı kesin olan şey" anlamlarında isimdir. Batıl ise hakkın zıddı olup "yalan, boş, devamsız, gerçekliği ve temeli bulunmayan" demektir.
Tasavvufta ilahi hikmet ve sırlara, manevi gerçeklere aşina olanlara hak ehli ve hakikat ehli veya muhakkik denir. Bunlar ilahi hakikati yaşamış, içselleştirmiş ve özümsemiş Hak ile hak olmuş ârifler ve velilerdir.
Literatür, bilgi, görüş ve değerlendirme itibariyle fıkıh sahası Hak Dini Kur'an Dili'nin en güçlü olduğu sahalardan biridir. Fıkhî âyetlerin tefsirinde çoğu ilk el olmak üzere elliye yakın kaynağa başvurulmuştur.
Tağutu (saptırıcıları) inkar edip Allah'a inanan kimse, kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa sarılmıştır. Allah işitendir, bilendir.
Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Rifat Börekçi ve yardımcısı Ahmet Hamdi Akseki'nin teklifini kabul eden Elmalılı, tefsiri yazmaya başladı. 1926'da başladığı, "Hak Dini Kur'an Dili" adını verdiği eserini 1938'de bitirmeyi başardı.
Arapça ḥḳḳ kökünden gelen ḥaḳḳ حَقّ “«yasaya, hakikate veya erdeme uygun olma», 1. doğruluk, hakikat, yasallık, 2. Allah'ın sıfatlarından biri” sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Bu sözcük İbranice ḥuḳḳā חֻקָּה “«(taşa veya metale) oyulmuş şey», yasa, ferman, kural” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kelimenin doğru yazımı 'hak etmek' olmaktadır. Kelimenin okunuşu esas alındığında bitişik sanılması hataya sebep olabiliyor, ancak doğru yazımı ayrı şekilde yazılmasıdır. Sözlük kaynakların tamamında da ayrı olarak yazımı ile ifade edilen kelime, yazım kılavuzunda geçerli olan ayrı şeklidir.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir.
Bakara Suresi 2/42. ayeti: "Hakk'ı Batıl'la" karıştırıp, bile bile "Hakk'ı" gizlemeyin. Ve la telbisul hakka bil batılı ve tektumul hakka ve entum ta'lemun. Al-i İmran Suresi 3/3. ayeti: Kendinden öncekilerini onaylayan Kitap'ı Hakk olarak sana indiren O'dur. Tevrat'ı ve İncil'i de O indirmişti.
Ene'l-Hakk (Arapça: أنا الحق ), Arapça "Ben Hakk'ım", "Hak'tan gayrı değilim." demektir.
Mutlak adalet sahibi ve çok adaletli anlamına gelen El-Adl isminin faziletleri aşağıda belirtilmiştir. - El-Adl ismini adaletten sapmamak ve istikametin düzelmesi için ''Ya Adl Celle Celalühü'' diyerek toplamda 104 kez okunmalıdır.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
O halde şunu söyleyebiliriz ki; Allah'ı zikretmek hem ayet hem hadislerle sabittir. Ve bunların hiçbirinde Allah'ın bir isminin tek başına zikredilmeyeceğine dair bir emir yoktur.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri