Hak mahrumiyeti, bir mal üzerindeki tüm hakların şartlar yerine getirilinceye kadar o mala el koyan kurumun üzerine devredilmektedir.
Plakadan SMS ile haciz sorgu yapmak isteyenler 5664'e telefon mesaj bölümüne araç plakasını arada hiçbir boşluk olmadan yazıp göndermelidirler. Sorgulama başına 15 TL ücret ödenmektedir. Araç yakalama emri sorgulama da SMS ya da e-Devlet üzerinden yapılan aramalar sonucunda görüntülenebilmektedir.
Borcun haczi koyan icra dairesine gerektiği gibi ifa edilmesi ve alacaklının altı ay içerisinde herhangi bir haciz talebinde bulunmaması durumlarında haciz düşer.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Hak mahrumiyeti bir çok sebepten dolayı aracınıza konulabilir. Bankadadan çekmiş olduğunuz kredi veya her hangi bir borcunuzdan dolayı veya açılmış davadan dolayı araç üzerine hak mahrumiyeti koyulabilir. Hak mahrumiyeti koyulan araç hiç bir şekilde noter üzerinden satılamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Hak mahrumiyeti, insanların herhangi bir sebepten dolayı kredi borcu ya da farklı birtakım borçlar nedeniyle bu borçların ödenmemesi durumunda üzerlerine ait olan mal varlıklarına yetkili kurumlar tarafından el konulmasını ifade eden bir kavram olmaktadır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
(1) Kişinin, resmi müsabakalarda stadyumlara girmek de dahil olmak üzere futbolla ilgili idari, sportif veya sair her türlü faaliyette bulunmaktan men edilmesidir. (2) Hak mahrumiyeti cezası süreli veya sürekli olarak verilebilir. Süreli hak mahrumiyeti cezası on beş günden az, üç yıldan fazla olamaz.
Hak mahrumiyeti sorgulamak için tercih edilen en etkili yöntemlerden birisi de e-devlet üzerinden kontrol sağlamak olarak ifade edilebilir. İnternet üzerinden arabanız üzerinde bir haciz olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Borçlu SGK'ya kayıtlı ise İcra Müdürlüğü, borçluya 90 gün süre müddet tanır. Bu 90 gün sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de borçlu yine borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaş haczi uygulanır.
Borçlunun mal ve haklarında haczin kaldırılması için iki yol mevcuttur. Bunlardan ilki, İcra İflas Kanununda yer alan sürelerin geçmesi, ikincisi de ya alacaklının bizzat ya da alacaklının vekilinin talebidir.
Alacaklının Haciz Tarihinden İtibaren 6 Aylık Bir Süre İçerisinde Satış Talebinde Bulunmamış Olması: Eğer alacaklı, hacizden sonra geçen 6 aylık zaman dilimi içerisinde “satış” talebinde bulunmazsa, borçlu yetkili icra dairesine başvurarak otomobil üzerindeki haczin kaldırılmasını isteyebilir.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Hak mahrumiyeti olan araçların ( Banka kredisi ) borcu bitmeden satışa sunulması ile alım/satımda doğacak risklerden uzak durmanız gerekmektedir. Bu noktada yaşanan en büyük sorun, araç sahibi krediyi kapatmak için satış yapılmadan ödeme talep etmektedir. Bu durumda hiçbir söz hakkınız bulunmamaktadır.
Belirtilen kurumun araç üzerinde hakkı var demek. Yani o kurum tarafından araç haczedilmiş demek... Ya da araç kredi ile alınmıştır ve borcu ödenene kadar alacaklı kurumun araç üzrerinde hakkı var demektir...
Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, işlemiş olduğu suç nedeniyle toplumla güvene dayalı ilişkisi zedelenen kişinin belli bir süreyle bazı hakları kullanmasının yasaklanmasıdır (TCK m.53).
Araç mahrumiyet bedeli, kaza sonrası hasar alan aracın bakım ve onarıma girdiği günler için kusurlu tarafın sürücüsünden ve ya araç sahibinden talep edilmektedir. Talep edilen bu tazminata araçtan mahrum kalma bedeli ve ya araçtan yoksun kalma tazminatı da denilmektedir.
İşte aracın bakım ve onarım görerek kullanılamadığı bu süreye ilişkin olarak talep edilebilecek tazminata araçtan mahrum kalma bedeli ya da araçtan yoksun kalma tazminatı denilmektedir. Araç mahrumiyeti tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
hacizli olan aracı kullanan ve saklayan kişi açısından bir suç oluişmaz ancak hacizli araç yediemin olarak teslim edilmişse İİK 289 gereğince yedieminliği suistimal suçu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri