Hakikat kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup manası gerçek olan anlamına gelmektedir. Eş anlamlı olan kelimeleri ise gerçek, sahi ve hak gibi kelimeler olmaktadır.
Teori, Fransızca "théorie" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Yani Fransızca kökenlidir. Kuram ise bunun Türkçe karşılığıdır. "Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz.
bulmak, keşfetmek, ortaya çıkarmak geçişli f.
Şahsiyet şu anlamlara gelebilir: Kişilik sözcüğünün eş anlamlısı.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında eser kelimesinin eş anlamlısı 'yapıt' olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Yapıt, Türk Dil Kurumu Sözlüğü içerisinde “emek sonucu ortaya konulan ürün” olarak tanımlanmaktadır. Bu manası ile yapıt sözcüğünün yerine aynı anlamı niteleyecek sözcük “eser” olarak kabul edilmektedir. Yapıt, kelimesinin eş anlamı sorulduğunda akla gelen en yaygın cevap eser olmaktadır.
İmkan kelimesinin bir adet olan eş anlamlısı "Olanak kelimesidir. Olanak kelimesi aynı zamanda imkan da demektir.
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Haber (kelimenin tam anlamıyla haber, bilgi (çoğ. ahbâr)) hadis ile eş anlamlı olarak kullanılabilir.
Örfte bu payın maldan çıkarılması işlemine de zekât denilir. Sadaka kelimesi de terim olarak zekâtla eş anlamlıdır.
Gezgin kelimesinin eş anlamlısı olan kelime, seyyah kelimesidir.
Garip, tuhaf ve normalinin dışında farklı olan demektir. Aslında kelimenin açıklamasında yer alan sözcükler aynı zamanda eş anlamlısıdır. Garip kelimesi tuhaf ile eş anlamlıdır.
Süreç kelimesinin yerine ilerleyen ya da vetire kelimeleri kullanılabilir. Bu bakımdan vetire ve ilerleyen kelimeleri süreç kelimesinin eş anlamları olmaktadır. Süreç kelimesi aralarında birlik ve beraberlik olan ve belirli zaman dilimlerinde tekrarlanan manasında kullanılmaktadır.
kavrama, anlama, algılama yetisi.
Cisim, cansız varlık anlamına gelir.
Adaptasyon ve aklimasyon
"Adaptasyon" terimi bazen tek bir organizmanın yaşamı sırasında ortamına daha uyumlu olmak için meydana gelen bir değişiklik için kullanılır. Ancak, bu olguya daha spesifik olarak aklimasyon veya aklimatizasyon denir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Kanıt kelimesinin eş anlamlıları delil, iz, istidlal kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde yer değiştirdiklerinde, yanı birbirlerinin yerlerine kullanıldıklarında anlam bütünlüğünde herhangi bir değişme yaşanmaz.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Kanun kelimesinin eş anlamlısı olarak karşımıza 'yasa' çıkıyor.
Tesadüf kelimesinin eş anlamlısı rastlantıdır. Türkçede karşılığı olmayan tesadüf kelimesinin eş anlamlısı olan rastlantı sözcüğü yine Arapçadan türeyen bir kelimedir.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Netice kelimesinin eş anlamlısı belirgi, bulgu ve sonuç kelimesidir.
Değerli kelimesinin eş anlamlısı güvenilir, kıymetli ve muteber olarak bilinmektedir.
Yok kelimesinden türetilmiş olan yokluk, bir şeyin ya da kimsenin var olmaması ve bulunmaması anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda fakirlik ile eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri