Harfin sesi, mahreç bölgelerinden belirli bir noktaya temas ederek çıkıyorsa bu yere hakîkî veya mahreç-i muhakkak denilir. Buradan aslî harfler olarak ifade edilen yirmi dokuz harf çıkar. (DİA), İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, XIV, 2011, s. 162. fi Tecvîdi'l-Kur'ân, s. 18.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Mahrec-i mukadder, takdîrî (itibarî) mahrec demektir. Harfin sesi, belirli bir mahrece temas etmeden çıkıyorsa buna mahrec-i mukadder denilir.
Osmanlı ilmiye ve eğitim teşkilâtında değişik anlamlarda kullanılan bir terim. Osmanlı Devleti'nde eğitim, yargı, fetva ve diyanet teşkilâtını oluşturan medrese menşeli ulemâ sınıfı. Osmanlı ilmiye teşkilâtında yüksek dereceli kadılıklar için kullanılan bir terim.
Mahreçler üç organda toplanmıştır. Bu organlar; boğaz, dil ve dudaklardır. Söz konusu olan Nûn harfinin mahreci dil organıdır. Nûn harfinin çıkış yeri ise, dil ucu ile karşısındaki iki üst ön dişlerin etleridir.
İlgili 39 soru bulundu
Mahreç, Arapça'da "çıkış yeri" anlamına gelir. Kuran-ı Kerim okuyuşunda ise mahreç harflerin çıkış yerlerini, telaffuzunu ifade eden bir kavramdır.
Mahreç işaretlerinin, ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Ürünün yöre ile bağı sadece ünü de olabilir. Mahreç işaretine Antep Baklavası, Hereke İpek Halısı örnek gösterilebilir.
Mahreç İşareti
Mahreç işaretine Antep Baklavası, Hereke İpek Halısı örnek gösterilebilir. içermeyen adlar da menşe adı veya mahreç işareti olabilir. birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır: Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması.
Namazdaki kıraatlerde sin ve sad gibi mahreç yakınlığı bulunan harflerde, harflerin tam mahrecinden çıkarılamaması durumunda namaz bozulmaz.
“'Âmme”22 de denilen küllî mahreç; tâ (ط), dâl (د) ve tâ (ت) veya ğayn (غ) ve hâ (خ) gibi aynı mahreç bölgesinden çıkarılan harfler için kullanılır. harf çıkan23 veya bir mahreç bölgesinden ancak farklı noktalardan çıkarılan harfler şeklinde tarif edilir.
Ürünlerin menşei ve üretim sürecinin (mahreç) doğru bir biçimde değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış olan coğrafi işaret tescili sayesinde yöreye ait ürünlerin haksız rekabet ile karşılaşmaları da önlenebilmektedir. Coğrafi işaret tescili sayesinde ürünün gelenekselliği ve yöresel özellikleri korunmuş olur.
Mahreç mevleviyeti, ilmiye mesleğinde belirli seviyeye ulaşmış çeşitli şehirlerin kadılarının ve bazı müderrislerin derecelerini gösteren bir tabirdir (bk. MEVLEVİYET). XIX. yüzyılda bazı mesleklere öğrenci yetiştiren orta öğretim seviyesindeki okullar için de mahreç kelimesi geçer.
KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. Kuvvetli bir ses işitlecek şekilde mahrecin sarsılmasıdır. Kalkale harflerinden birisi, kelimenin ortasında veya sonunda (gerek aslen, gerek vakf sebebiyle olsun) sakin olarak bulunursa kalkale olur.
Arap alfabesine ait belli harflerin telaffuzunda dil gövdesinin üst damağa yükselme özelliğini belirten terim.
Mahreç, harfin kendisinden doğduğu yer,3 sıfat ise harfin mah- reçten çıkışı esnasında harfte ortaya çıkan keyfiyet4 olarak tarif edilir. Karın boşluğundan başlayıp genize kadar uzanan alan içerisinde bir harf nereden çıkıyorsa orası onun mahrecidir.
Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir. Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir.
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antakya Künefesi" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır. “Dâd” “ض” harfinde istitâle (sesin mahreçte akıp gitmesi) sıfatı vardır, mahreci uzundur ve “lâm” harfine kadar ses uzar.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur.
Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ).
"Mahreç" Parselin herhangi bir yerinden yola çıkışı yani cephesi var demektir. Bu yola çıkış dört tarafı yollarla çevrili olabileceği gibi herhangi bir cephesinden birkaç metre olacak şekilde de cepheli olabilir.
Mahreçler, harflerin çıkış noktalarıdır. 17 tane mahreç vardır. Harflerin sıfatları da, harflerin farklı özelliklerine bağlıdır.
en yakın bir zamanda biz aciz kullarına nezdinden bir ferec ve mahrec (çıkış yolu ve ferahlık) nasip eyle.."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri