Antifrizler üretim malzemesi olarak şeffaf ve renksizdir. Araç sahiplerinin işini kolaylaştırmak için Petrol Ofisi antifrizler renklendirilmektedir. Antifrizlerde renk tercih edilmesinin temel amacı araç içerisinde herhangi bir sızma durumunda kolay bir şekilde bulunabilmesini sağlamaktır.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Piyasada satın alabileceğiniz 4 çeşit antifriz mevcut.
Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur. Tabi başka antifriz renkleri de mevcuttur.
İlgili 37 soru bulundu
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Goodyear Mavi Organik 4 Mevsim Antifriz, aracın soğutma sisteminin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur ve donma, aşırı ısınma ve korozyona karşı koruma sağlar. Ayrıca, organik bileşenleri sayesinde çevreye daha az zarar verir. Bu ürün, araç soğutma sistemleri için özel olarak formüle edilmiş bir antifrizdir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
İnorganik Antifriz:
Bileşenleri arasında demir ve alüminyum koruyucular olan fosfat ve silikat bulunuyor. Kullanım ömrü 40.000-50.000 km arasında değişiyor. Daha çok eski tip otomobillerde kullanılıyor.
Antifriz Renkleri Özellikleri
Genel olarak açık yeşil renktedir. Demir koruyucu fosfata ve alüminyum koruyucu silikata sahiptir.
Genellikle aluminyum motorlar için korozyon önleyici içeren yüksek kaliteli Etilen Glikol Tip Antifriz tercih edilir.
Su oranı yüzde yetmişi aşması halinde donma oranı yüzde 30'un altına düşmekte ve hararet görülmektedir. Bu bakımdan oranlara uyulması gerekmektedir. Ülkemiz için konuşacak olursak eğer, yüzde 33 ve yüzde 50 arasında antifriz kullanımı önerilmektedir. Karışım sırasında sert sular tavsiye edilmemektedir.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Kırmızı antifriz; genellikle dizel motorlu araçlar için tercih edilir. Daha Düşük donma noktasına sahip olduğundan eksi sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde kullanılabilir. OAT yani organik bazlı asit ile üretilen antifrizler kırmızı renkte olur.
Antifriz, bir arabanın motorunu soğutmak için kullanılan bir sıvıdır. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına ve hatta tamamen bozulmasına neden olur.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri