Hakkari adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a doğru uzanan yörelere yerleşmiş “Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarlar'ın Şehri” anlamına gelmektedir.
Çölemerik aslen Hakkari'nin eski ismidir ve Kürtçede Colemêrg olarak yazılmaktadır. Çölemerik kelimesi sahipsiz yeşillik anlamına gelmektedir.
Cumhuriyet'in başlarında sahası eskisine göre daralmış ve bir kısmı sınırlarımız dışında kalmış olan vilâyet için Hakkâri, bu vilâyetin merkezi için Çölemerik adı kullanılmış, fakat zamanla Çölemerik adı unutularak hem ile hem de merkezine Hakkâri denmiştir.
TARİHİ YAPISI Hakkâri adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a doğru uzanan yörelere yerleşmiş "Hakkar" kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı "Hakkariye" olarak geçmekte olup, "Hakkarlar'ın Şehri" anlamına gelmektedir.
Hakkâri, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan il ve en kalabalık altmış ikinci şehri. TÜİK verilerine göre 2021 sonu itibarıyla 278.218 kişilik nüfusa sahiptir. Tamamı Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yer alır. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin kırk sekizinci büyük ilidir.
İlgili 44 soru bulundu
Adını Sümerlerin Hakkar boyundan aldığı söylenen Hakkari'de, İ. Ö. 2000'li yıllardan itibaren Herkariyan adı verilen özgür aşiretler ve bağımsız beylikler dönemi başlar.
Şehrin simgesi haline gelmiş Hakkari kebabı, tattığınız kebaplardan çok çok başka bir lezzete sahip. İçerisinde kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan lezzeti, kentin çeşitli yerlerindeki restoranlarda denemelisiniz. Hakkari'de günlük olarak tüketilen en meşhur yiyeceklerden birisi otlu peynirdir.
Hakkâri, (Kürtçe: Colemêrg) Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin en güney doğusundadır. Hakkâri Merkez, 1 belde, 36 köy, 22 mahalle; bu yerleşim birimlerinde de şehir merkezlerinde 59.465, kırsal kesimde 19.051, toplam 78.516 nüfus bulunmaktadır.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Hakkâri'nin kuzeyinde Van, doğusunda İran, güneyinde Irak, batısında Şırnak bulunmaktadır.
Hz. Ömer (r.a.)'in halifeliği sırasında İslâm orduları Hakkari ve çevresini fethetmişlerdir. Daha sonra çeşitli Türk beyliklerinin hâkimiyetinde kalan Hakkari, 1514 tarihinde Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Hakkari Beyliği, 17. ve 18. yüzyıllarda da varlığını korumuştur.
Yüksekova, Hakkâri ilinin en büyük ilçesidir.
Türkiye'nin en eski şehri Hakkaridir.
Yüksekova Belediye Başkanı BDP'li Ruken Yetişkin, başkanlığında toplanan Yüksekova Belediye Meclisi, ilçenin adının Kürtçe'de 'büyük ganimet' anlamına gelen 'Gever' olarak değiştirilmesine karar verdi.
Kürtçe kökenliÇölemerg kelimesi, Türkçe'ye Çölemerik olarak geçiş yapmıştır. Kelime manası olarak 'sahipsiz yeşillik' anlamına gelmektedir.
Bak, Şemdinli'nin Kürtçe ismi Navşar'dır.
Osmanlı Devleti'nin reayası olan Hakkari'dekiNasturi mezhebinden Asuriler (BOA, İMSM; 48; 1229) Kürdistan'da aşiretler halinde örgütlenmiş Hıristiyan topluluklardır.
Şüphesiz nüfus yoğun- luğunun bu denli düşük oluşunda en temel faktör Hakkâri'nin %90'a yakın bir kısmının dağlık ve engebeli bir araziden oluşmasıdır.
Bunun sebebi Hakkari şehrine ulaşımın tek yönlü ve Van üzerinden olmasındandır. Hakkariye tüm otobüsler Van üzerinden aktarmalı gelmektedir. Hakkari Van arası seyahat eden Van Gölü, Star Van Tur, Van Seyahat, Erciş İtimat gibi birçok firmadan biriyle Hakkari'ye gelebilirsiniz.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kurmanççanın lehçeleri: Batı: Suriye'nin Halep ilinde, Türkiye'de kabaca Fırat'ın batısındaki illerde, Elazığ, Tunceli, Sivas, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir ve İran'ın Horasan bölgesinde konuşulur. Güney doğu: Hakkâri ilinde, Irak'ın Duhok ve Erbil bölgesinde ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Hakkâri'nin merkez ilçeyle beraber 5 ilçesi bulunur. Hakkâri'nin ilçeleri: Merkez, Çukurca, Derecik, Şemdinli, Yüksekova.
Aside tatlısı da Hakkari yöresine ait olan bir tatlı çeşididir. Aside tatlısı şerbetli bir tatlıdır. Tatlının içinde, un, yağ, su bulunmaktadır. Doğu bölgesi ve bu bölgede bulunan illerden birisi olan Hakkari et yemekleri ünlüdür.
Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta gelir. Diğer tarla bitkileri arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan ve tütündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri