Halefiyet, kelime anlamı itibariyle, bir kimsenin yerine geçmeyi ifade etmektedir. Hukukî anlamda halefiyet, hak sahibi bir kimsenin yerine geçmektir. Daha açık bir ifade ile bir başkasının bir hakkına -veya bütün olarak malvarlığına- sahip olmak suretiyle o kimsenin yerine geçmektir.
Halefiyet, ala- caklı ile ifada bulunan üçüncü kişi arasındaki ilişki iken, rücu borçlu ile ifada bulunan üçüncü kişi arasındaki ilişkidir.
Halefiyet, alacaklıya ifada bulunmuş olan üçüncü kişinin, borçluya karşı rücu hakkını kuvvetlendirmek amacıyla alacaklının alacak hakkını bir bütün olarak kanunen iktisap etmesidir.
Cüzi halefiyet, bir kişinin tek bir hakta başka bir kişinin yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Tek bir hakkın bir başkasına devri cüzi halefiyettir. Külli halefiyet ise, bir kişiye ait olan haklar topluluğunun ya da malvarlığının tümüyle tek bir hukuki nedenle bir başkasına devridir.
Özel Hukuk Disiplininde Doktora Derecesi Kazanma Yükümlülüklerinin Bir Parçasıdır. Halefiyet, alacaklıya ifada bulunmuş olan üçüncü kişinin, borçluya karşı rücu hakkını kuvvetlendirmek amacıyla alacaklının alacak hakkını bir bütün olarak kanunen iktisap etmesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır (kök içinde halefiyet). Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları ise, evlâtlığa yasal mirasçı olmazlar.
Halefiyet yolu ile kazanma, külli intikal veya cüzi intikal şeklinde gerçekleşir. Külli intikalde bir kimsenin malvarlığı bir bütün olarak bir başkasına geçer. Külli intikalin tipik örneği, ölenin malvarlığının bir bütün olarak, yani aktif ve pasifleriyle birlikte mirasçılarına geçmesi durumudur.
Ölen her kimsenin mutlaka bir külli halefi vardır. Miras bırakanın külli halefleri, onun kanunî veya atanmış mirasçılarıdır. Bu külli halef mirasçılar, yani miras bırakanın kanunî veya atanmış mirasçıları, gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir13. butlanı davası ve babalık davası gösterilebilir.
Külli halefiyetin oluşacağı durumlar sadece yasada belirtilen hallerde mümkün olur. Mirasbırakanın ölüm tarihinde, mirasını oluşturan tüm hak ve borçların, tüm malların mirasçılara bir bütün olarak geçmesi külli halefiyetin en tipik halidir.
Miras kendisine kanunen geçen mirasçıya kanunî mirasçı, ölüme bağlı tasarrufla intikal eden mirasçıya da mansup mirasçı denir.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56). Temerrüdün alacaklı açısından olumlu etkisi, alacaklının temerrüt tarihinden itibaren gecikme faizine hak kazanması olarak gerçekleşmektedir.
İbra alacaklı tarafından yapılan tek taraflı bir hukuki işlem olmayıp, alacaklı ile borçlu ara- sında mevcut olan bir borcu kısmen veya tamamen ortadan kaldırarak borçlunun borçtan kurtulma- sına yönelik iki taraflı bir hukuki işlemdir. İbra sözleşmesi ile dar anlamda borç ifa edilmeksizin sona ermektedir.
Rücu kelimesine hukuki literatürde sıklıkla karşılaşılır. Rücü; bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumu yani halefiyet hakkı olarak açıklanır.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar.
Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumudur. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.
Sizler cüzi halefiyet ilkesini de bilirsiniz. Örneğin; bir kişi alacağını başka bir başka şahsa temlik ettiğinde, o alacağı devralan, devredenin cüzi halefidir.
Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay kanunun belirlediği orandır. Saklı pay oranının altında miras payı alması halinde kişinin saklı payı ihlal edilmiş sayılır. İhlal edilen miras saklı payı için mirasçı tenkis davası açmalıdır.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Ön vasiyet, yasal (kanuni) veya atanmış (mansup), mirasçılardan biri yararına yapılan muayyen mal vasiyeti; mirasçıya miras payı dışında yapılan muayyen mal vasiyetine denilmektedir.
IV. Vasiyet Alacaklısı Kimdir? Vasiyet alacaklısı miras bırakanın terekesinden karşılıksız kazandırma yapmak istediği kişidir. Vasiyet alacaklısı mirasçı sıfatını haiz değildir, sadece nispi bir talep hakkı vardır.
Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.
aslen iktisap: daha önceki malikin iradesine dayanmadan mülkiyetin kazanılmasına aslen iktisap denir. örneğin; zamanaşımı, işgal, yeni arazi oluşumu. aslen iktisap: daha önceki malikin iradesine dayanmadan mülkiyetin kazanılmasına aslen iktisap denir.
B) Tesisen Kazanma
Mevcut bir zilyedin kendisi de zilyed kalmak üzere başka bir kişiye tarafların rızası ile zilyedlik tanımasıdır. Örneğin, (A) evini (B)'ye kiralayıp ona teslim etse, (B)'nin ev üzerinde fer'i zilyedliği kazanması tesisen kazanmadır.
Vasiyet alacaklıları mirasbırakanın değil, mirasçıların cüzi halefidirler. Ölümle birlikte cüzi halefler, kendisine vasiyet edilen şey için sadece bir alacak hakkı elde etmektedirler. *Cüzi halefler tereke borçlarından sorumlu değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri