2020 Halep keçisi satış fiyatımız 1600TL' dir.
Halep keçisinin özellikleri kısaca şöyledir;
Halep keçisinin vücudu uzun kıllarla kaplıdır. Kulaklar uzun ve sarkıktır. Boyun altında küpeler vardır. Vücut rengi kımızı kahve renkli olup, nadirde olsa gri ve bej renkliye rastlanabilir.
Halep keçileri yılda 1500 litreye kadar süt verebilir. Halep Keçileri erkekleri 140 kg canlı agırlığa zorlanmadan ulaşır.Halep keçi bu haliyle etci boer keçisinden daha çok et verir. Halep keçi sürüsünde 100 keçiden 250 yavru alınabilinir.Halep keçileri 2-3 yavru verir doğumlarda.
Keçilerde gebelik süresi 23 hafta ya da ortalama 5 ay olarak kabul edilebilir. Süre keçilerin yaşlarına, ırklarına ya da yavru oğlağın doğum tipine göre değişiklik gösterebilir. Yavru keçiler doğum esnasında gözü açık ve kıllı bir şekilde doğar çünkü gelişimlerini tamamlamış olarak dünyaya gelirler.
Keçilerin ortalama ömürleri 15 ile 18 yıl arasındadır. Tabi ki stres gibi faktörler keçileri derinden etkiler bu da ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Oğlaklar doğumdan 6 ay sonra erginleşirler ve üremeye başlarlar. Keçileri damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklarda 15 ile 18 ay arasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Nasıl beslenir? Halep keçisi; dane arpa, dane buğday, dane mısırı severek yer. Samanlardan en çok mercimek samanını sever. Kuru ot olarak; yonca, teff grass, ryegrass, korunga, silajlık soya, yapay çayır mera gibi yem bitkilerini beğenerek yer.
Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında baktığımızda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz” dedi. 2023 Kurbanlık koyun fiyatları ne kadar kaç para? Kurbanlık koyun fiyatları 2023 yılında 6 bin 250 TL'den başlayıp 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.
Tabi eskiden kıl keçi vardı, maltız keçileri vardı. Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Halep keçisi özellikleri arasında çok belirgin olanı sütçü, etçi ve çok yavru verimine sahip olması (Halep keçi başı 2-4 yavru) gelir. Halep keçisinin diğer göze çarpan özellikleri, sağlam yapılı ve uysal bir süt keçisi olması sayılabilir. Halep keçisi süt verimi 3-6 lt ortalamada seyreder.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Halep keçisi soğuk havalara dayanıklı bir keçi ırkıdır. Soğuk havalarda yaşamını sürdürebilir fakat şiddetli soğuk havalarda dışarı da bulunmaları Halep keçisi için tehlikeli olacaktır. Bu nedenle yaşamını sürdürdükleri alanlarda ahırlarının uygun sıcaklıkta olmaları gerekmektedir.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Halep Keçisi Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir. Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Türkiye keçi varlığının önemli bir kısmını (yaklaşık olarak, % 96) Kıl keçisi oluşturur. Kıl keçiler genellikle siyah olmakla birlikte beyaz, gri, kahverengi ve alaca renkli olabilmektedir. Erkek ve dişiler genellikle boynuzludur. Erişkin erkekler ortalama 65-90 kg, dişiler ortalama 45-65 kg canlı ağırlığa sahiptirler.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Keçilerin Beslenmesi ve Önemli Yetiştirme İşleri
Ağılda besleme durumunda ergin bir keçi (14-15 aylık): Süt verme durumuna göre günde 1-1.5 kg kaliteli kuru ot, 300-900 gr kesif yem verilmelidir.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Nitter (1975), Alman Asil Alaca ırkı keçilerin optimum çevre koşulları altındaki günlük canlı ağırlık artışlarının ortalama 220 g. olduğunu belirlemiştir. Keçi eti koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahiptir ancak yağ içeriği %50- 65 daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri