#DEĞER, Excel'in "Formülünüzün yazımıyla veya başvuruda bulunduğunuz hücrelerle ilgili bir hata var." anlamında kullandığı bir ifadedir.
Değerlerin Tanımı
Yaygın tanımlardan birine göre değerler, arzu edilen, kişilerin hayatlarına kılavuzluk eden, önem dereceleri farklı, durum ötesi hedeflerdir (Kluckhohn, 1951; Rokeach, 1973; Schwartz, 1992, Akt. Mehmedoğlu, 2007: 799). Tanyol (1960), değerleri sosyal ahlak kavramı içinde ele almaktadır.
Değerler, çok kabaca, önemli olarak kabul ettiğimiz ihtiyaçlarımızdır. Bizi içten içe güdülerler ve onları deneyimliyor olmak bizi tatmin eder. Değerler çoğunlukla tek kelime ile ifade edilebilirler. Örneğin: Güven, özgürlük, adalet, dürüstlük, sadakat, şefkat, saygı…
Değer kavramı, bir unsurun kıymetini ölçmeye yarayan soyut bir ölçü, bir karşılık ve kıymettir. Diğer bir tanımla ise: bir nesnenin, işlemin, fikrin veya eylemin örgüt içerisinde taşıdığı, önemliliği ölçümleyen nitelik ve niceliktir.
Değerler, insanın yargısı veya ölçüsü olarak tanımlanabilir. Titus'a (1946, 333) göre değer, “bir değere sahip olan veya değerli olan olumlu özelliklerdir”. Örneğin, iyilik ve güzellik bir değer iken kötülük ve çirkinlik ise, kötü değerlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Değer açıklama yaklaşımı öğrencilere yardım ederek, kendi değer sistemlerini kurma- larına yardımcı olur. Bu yaklaşım değerlerin içeriğinden çok değerlerin oluşma süreciyle ilgilenmiştir (Simon, Leland & Kirschenbaum, 1972).
İnsanların faaliyet ve davranışlarının ölçüsü olan, onların maddi ve manevi ihtiyaçla- rını gidermeye yarayan ve onları diğer varlıklardan ayıran ilkelere veya araçlara sosyal değerler diyebiliriz. Sosyal değerlerin en başta gelen özelliği faaliyet ve davranışlarımızın ölçüsü (veya kriteri) olma özelliğidir.
Değer denilince akla ahlak ve karakter kavramları da gelmektedir. Kişinin sahip olduğu değerler o kişinin ahlaki yapısını ve sahip olduğu karakterini de ortaya koy- maktadır.
Değerler; bize özgü, neyin önemli olduğunu gösteren, genel etkileri olan, olayları ve davranışları iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin olarak nitelendirmemize yarayan kişisel inançlarımızdır. Nelerden uzak durmamız ve neler yapmamız gerektiğini gösteren, gideceğimiz yönü belirleyen pusulalarımızdır.
En çok kabul edilen sınıflamalardan birini Spranger (ö. 1963) yapmıştır. Spranger yaptığı çalışmalar sonucunda değerleri ait olduğu alanlara göre altı grupta toplamıştır. Bunlar, Estetik, teorik (bilimsel), ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Toplumsal değerler olarak zikredilebilecek olan, sevgi-saygı, hoşgörü, özgürlük, adalet-eşitlik, kardeşlik, yardımlaşma, doğruluk, çalışkanlık, misafirperverlik, şefkat ve merhamet sahibi olmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak yeni nesillere ulaştırılması gereken önemli değerlerdendir.
Bunlar; Hakikat, Sevgi, tç Huzur, Doğru Davranış ve Şiddetten Kaçınma 'dır. Bu değerlere ait alt değerler oluşturulmaktadır.
Değer, her birinde, niyet aşamasında ve sonuç aşamasında eylemle birlikte ortaya çıkar: Bilgiye ilişkin değerler, ahlaka ilişkin değerler ve sanata ilişkin değerler olarak. Bilme bir eylemdir ve bilme eylemiyle bilgi yaratılır.
Değerler eğitimi, öğrencilere sosyal, ahlaki ve kültürel değerlerin kazandırılmasını amaçlayan bir süreçtir. Bu kapsamda, öğrencilere dürüstlük, hoşgörü, saygı, sevgi, yardımlaşma, sorumluluk, çalışkanlık ve empati gibi değerler öğretilir.
Hangi şeylerin, özelliklerin, durumların iyi veya arzu edilir olduğunu konu edinen felsefi görüşleri ve tartışmaları içeren bir inceleme alanıdır.
Değerleme, bir şirketin veya bir varlığın bugünkü değerini belirleme sürecini ifade eder. Birkaç teknik kullanılarak yapılabilir. Bir şirkete değer vermek isteyen analistler normalde işin yönetimine, gelecekteki olası kazançlara, şirket varlıklarının piyasa değerine ve sermaye yapısı bileşimine bakarlar.
Değer, üstün, yararlı nitelikleri olan kimse ve bir ulusun sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel maddi, manevi öğelerin bütünü olarak tanımlanmıştır.
Sayı değeri. Bir doğal sayının rakamlarının belirttiği değere rakamların sayı değeri denir. Doğal sayının rakamlarının toplamına rakamların sayı değerleri toplamı denir.
Bu değerler adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik olarak öğretim programlarında yer almaktadır.
Değer eğitiminin; genç bireylerin ve bütün insanların daha karakterli bir yaşam sürmesi ve hayatından memnun kalmasını sağlamak, toplumun iyiliğine katkı sağlamak “insanları ve diğer yaşam grupları için şefkat ve iyilik istemek” üzere iki hedefi vardır.
▶ Değerler, ideal davranış tarzları veya yaşam amaçları hakkındaki inançlardır. ve böylece hiyerarşik bir şekilde örgütlenirler. Dolayısıyla, bir değer sistemi, göreceli bir önem boyutu üzerinde tercih edilen davranış tarzları veya yaşam amaçlarıyla ilgili inançların kalıcı bir organizasyonudur.
Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir. Nesilden nesile aktarılan manevi değerler; sevme, sevilme, ait olma, kendini gerçekleştirme gibi bireyin ruhî gereksinimlerini karşılayan en başat ihtiyaçlardandır.
Bir milleti millet yapan temel değerlerin başında milli ve manevi değerler gelmektedir. Vatan, bayrak, kültür, dil, marş vb. gibi unsurlar milli değerlerimizi; Din ise, manevi değerlerimizi ifade etmektedir.
Vatan, millet, bayrak sevgisi temel değerleri güçlendiren özelliktedir. Toplumu birleştiren ve bir arada tutan temel bazı değerler vardır. Bu değerler milli ve dini değerler, peygamber sevgisi, vatan, millet, bayrak sevgisi, tarih bilinci, ortak tarih ve kültür anlayışı olarak sıralanabilir.
Değerler insanların tercih ve arzularını yansıtan bir belirleyicidir (Mehmedoğlu,2007:799; Güngör,1993:19). Kişi değerlerine bağlı bir hayat sürdürdüğü sürece kendini hayatın akışına kapılmaktan koruyabilmekte, kişisel vizyonunu geliştirerek başarılı olabilmektedir (Özden,1999:49-50).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri